Połączenie makaronu z różnymi dodatkami pozwala wyczarować pyszne i sycące dania w bardzo krótkim czasie. Dziś polecam przepisem na zapiekankę w amerykańskim stylu. Potrawa z makaronu, mięsa mielonego i sera na pewno przypadnie do gustu wielbicielom popularnych fast-foodów, jednak ma wyższe wartości odżywcze. Walory smakowe zapiekanki podnosi dodanie sera (np. cheddar, gouda, morskiego lub mozzarella), który po zapieczeniu staje się ciągnący.
Jak zrobić zapiekankę makaronową z mięsem mielonym?
Wystarczą 3 główne składniki, odrobina tłuszczu, kilka ziół i przypraw, aby raz-dwa przygotować sycącą zapiekankę. Sekretem jej smaku jest podsmażone mięso mielone, które w połączeniu z ciągnącym się serem gwarantuje efekt WOW. Do zapiekanki makaronowej z mięsem mielonym najlepiej użyć większego makaronu np. świderki, rurki lub kolanka.
Farsz do zapiekanki przygotujesz w czasie gotowania się makaronu, co jest dodatkową zaletą tej szybkiej zapiekanki – mięso mielone nie wymaga bardzo długiego smażenia. Jeżeli masz patelnię żeliwną, którą możesz umieścić w piekarniku, to nie musisz brudzić naczynia do zapiekania – możesz zrobić zapiekankę na patelni, dzięki czemu będziesz mieć mniej zmywania.
Czas zapiekania potrawy przygotowywanej z podgotowanego makaronu i podsmażonego mięsa to zaledwie 15-20 minut – tyle wystarczy, aby makaron i mięso doszły w gorącym piekarniku, a ser się stopił, tworząc na pozostałych składnikach ciągnącą się warstwę. Z poniższego przepisu przygotujesz 4 średnie porcje zapiekanki z mięsem mielonym. Ponieważ danie nie zawiera sosu, proporcje suchego makaronu i mięsa mielonego na 1 osobę to 1:1, czyli po 100 g. Możesz zmniejszyć/zwiększyć ilość makaronu i mięsa mielonego wedle uznania.
Przepis: Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Zapiekanka ta doskonale smakuje nie tylko od razu po przygotowaniu, ale także po odgrzaniu na patelni lub w piekarniku, więc możesz przygotować większą porcję i zrobić obiad na dwa dni.
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 750 w każdej porcji
Składniki
- 400 g suchego makaronu
- 400 g mięsa mielonego
- 150 g żółtego sera
- 2 łyżki klarowanego masła
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/3 łyżeczki mielonego kminku
- sól
Sposób przygotowania
- Gotowanie makaronuW dużym garnku zagotuj około 4 litry wody. Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj 1/2 łyżeczki soli, wsyp makaron i zamieszaj. Ugotuj makaron al dente, a następnie odcedź na sitku lub durszlaku, przelej zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania i odsącz z nadmiaru płynu.
- Smażenie mięsaNa patelni z grubym dnem rozgrzej klarowane masło lub olej. Dodaj mięso mielone i smaż przez 4-5 minut, na średnim ogniu, często mieszając. Jeżeli na patelni utworzą się duże grudki mięsa, to rozdrobnij je za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Po 4-5 minutach smażenia mięso powinno być zrumienione. Do zrumienionego mięsa dodaj pieprz ziołowy, czosnek, tymianek, kolendrę, kminek oraz paprykę, wymieszaj, zmniejsz moc palnika i smaż jeszcze 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeżeli na patelni znajduje się mało tłuszczu i mięso zaczyna wysychać, to podlej je niewielką ilością wody. W międzyczasie zetrzyj żółty ser na tarce o drobnych oczkach. Podsmażone mięso mielone dopraw do smaku solą i opcjonalnie innymi przyprawami oraz ziołami np. rozmarynem, oregano, czarnym pieprzem, ostrą papryką, mieszanką przypraw do mięsa mielonego lub burgerów.
- Łączenie składnikówPrzygotuj naczynie do zapiekania. Ułóż w nim podgotowany makaron i rozprowadź na nim podsmażone mięso mielone. Wymieszaj składniki, potrząsając naczyniem do zapiekania. Wierzch potrawy posyp startym serem. Jeżeli chcesz zrobić zapiekankę makaronową z mięsem mielonym na patelni, to dodaj do podsmażonego mięsa makaron i wymieszaj, a następnie posyp potrawę startym serem.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw naczynie z zapiekanką z gorącego piekarnika i piecz przez 15-20 minut – do roztopienia się sera.
Porada: zestaw przypraw, których używam w przepisie, możesz dowolnie modyfikować, dopasowując potrawę do własnych preferencji smakowych. Do mięsa możesz również dodać warzywa np. cebulę, ostrą lub słodką paprykę, pomidory, cukinię i pieczarki.
Jak podawać zapiekankę z mięsem mielonym?
Zapiekankę z mięsem mielonym serwuj gorącą. Przed podaniem możesz posypać potrawę zieleniną np. posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Jeżeli chcesz podnieść wartości odżywcze potrawy, to podaj ją z porcją świeżych warzyw lub surówką. Polecam ekspresową surówkę z trzech prostych składników, które każdy ma w domu.
Jakie mięso wybrać do zapiekanki makaronowej?
Jeżeli chcesz kontrolować skład przygotowywanych posiłków, to polecam samodzielnie mielić mięso lub poprosić o zmielenie wybranego kawałka na stoisku mięsnym. Gotowe mięso mielone to produkt, którego skład często pozostawia wiele do życzenia. Dlatego ja wolę go unikać. Do zapiekanki możesz dodać ulubione mięso np. chude mięso drobiowe (kurczak, indyk), wyrazistą w smaku wołowinę bądź wieprzowinę, a także mięso mielone mieszane (drobiowo-wieprzowe, wieprzowo-wołowe).
Czytaj też:
Tę zapiekankę z mielonym mięsem robię z prostych składników. Szybki obiad, który zawsze wychodziCzytaj też:
Makaron z dodatkami zalewam sosem i wstawiam do piekarnika. Po 30 minutach mam pyszny obiad