Mięta to jedna z tych roślin, które potrafią rozrastać się jak szalone. Jeśli masz u siebie miętę, lub masz możliwość zdobycia bukietu świeżej mięty, zrób z niej rewelacyjny syrop. Ja do tej pory robiłam go nieco inaczej, ale w tym roku zmieniłam lekko przepis. Wszystko za sprawą genialnej rady znajomej, która ma prosty patent na to, aby nie marnować cukru.
Jak zrobić domowy syrop z mięty?
Robienie syropu z mięty jest bardzo łatwe i można to zrobić na dwa sposoby. Ja do tej pory zawsze zalewałam miętę gorącym syropem zrobionym z wody i cukru, odstawiałam na dobę, potem wszystko odcedzałam, dodawałam cytrynę i po zagotowaniu wlewałam syrop do słoiczków. Moja znajoma zwróciła uwagę, że ta metoda sprawia, że dużo cukru się marnuje, ponieważ zostaje on na gałązkach mięty, po odcedzeniu. I to święta racja! Dlatego teraz robię syrop jej metodą: zalewam miętę wodą, a potem z otrzymanego naparu robię pyszny syrop.
Przepis: Syrop z mięty
Domowy syrop miętowy.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 24 godz.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 30 gałązek świeżej mięty
- 1 l wody
- 1 kg cukru
- sok z 2 cytryn
Sposób przygotowania
- Szykowanie miętyMiętę zalej wrzątkiem i odstaw na dobę.
- Robienie syropuZlej miętowy płyn, dodaj cukier i sok cytryny. Zagotuj i od razu przelewaj do słoików (cukier musi się rozpuścić).
Do czego używać syropu z mięty?
Syrop z mięty można wykorzystać na wiele sposobów. Przede wszystkim jest rewelacyjnym dodatkiem do napojów, wystarczy rozcieńczyć go z wodą, dodać kilka plasterków świeżej cytryny orzeźwiający napój gotowy. Syrop można też dodawać do drinków i koktajli. Oczywiście najbardziej klasyczne rozwiązanie to słodzenie syropem herbaty (sprawdzi się zarówno jako dodatek do czarnej herbaty, jak i do zielonej).
Jeśli lubisz miętę w deserach, to miętowy syrop jest wręcz obowiązkowym produktem w domowej spiżarni. Taki syrop można wykorzystać do polania lodów, ciast, dodać do słodkich kremów czy koktajli. Mięta rewelacyjnie łączy się z czekoladą. Mój ulubiony patent, który wykorzystuję już w zimowe miesiące to dodanie odrobiny syropu do gorącej czekolady. Syrop dodaję także do lukru, jeśli chcę uzyskać miętowy smak (miętowym lukrem lubię udekorować ciasta czekoladowe albo cytrynowe).
Czytaj też:
Taki syrop z kwiatów lipy robiła moja babcia. Przepis jest bardzo prostyCzytaj też:
Domowy dżem truskawkowy robię z małą ilością cukru. Zawsze pierwszy znika ze spiżarni