Ten przepis na domowe lody pistacjowe to mistrzostwo świata. Same zdrowe dodatki

Ten przepis na domowe lody pistacjowe to mistrzostwo świata. Same zdrowe dodatki

Dodano: 
Lody pistacjowe
Lody pistacjowe Źródło: Shutterstock / FitTasteTic
Domowe lody pistacjowe? Ten przepis to mój osobisty hit. Jest naprawdę prosty, bo deser składa się z trzech prostych produktów.

To przepis, który zobaczyłam u popularnego na Instagramie brytyjskiego trenera fitness, który dzieli się także przepisami na zdrowe i dające energię przekąski. Oczywiście wszystkie są pełne białka i świetnie się sprawdzą dla osób, które ćwiczą i są na dietach redukcyjnych. Przepis na lody pistacjowe według Luke'a Alfano zachwycił mnie od razu, a że miałam w domu torebkę pistacji, zrobiłam deser natychmiast.

Jak zrobić domowe lody pistacjowe?

W większości przepisów na domowe lody pistacjowe znajdziesz dodatek pasty orzechowej. Tu daje się całe orzechy i miksuje na gładko z odżywczym jogurtem greckim. Pistacje wystarczy wcześniej namoczyć (muszą to być orzeszki niesolone) i wtedy łatwo dadzą się zmiksować. Ja zostawiłam część orzeszków, aby posypać nimi dodatkowo lody.

Przepis: Lody pistacjowe

Domowe lody na bazie jogurtu.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
1 godz. 10 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 30 g łuskanych pistacji
  • 1 łyżeczka miodu

dodatkowo:

  • 1 łyżka posiekanych pistacji

Sposób przygotowania

  1. Robienie lodówNamocz pistacje w wodzie (minimum godzinę). Odcedź orzechy, dodaj jogurt, miód i zblenduj na gładko.
  2. Mrożenie lodówPrzełóż lody do pojemniczka do mrożenia i posyp posiekanymi pistacjami. Włóż do zamrażarki na ok. 2 godziny.

Na krótkim filmie, który zamieścił Luke Alfano doskonale widać, jak kremowe są to lody. A ja potwierdzam: prawdziwe niebo w gębie!

Inne wersje lodów pistacjowych

Lody możesz zrobić również z pasty pistacjowej, jednak wówczas należy zwrócić uwagę na skład: często tańsze pasty zawierają dodatek tłuszczu czy niezdrowych syropów. Oprócz pistacji możesz też do lodów dodać delikatne w smaku orzechy nerkowca (również po namoczeniu i zmiksowaniu będą doskonale kremowe).

Jeśli nie chcesz słodzić miodem, są też inne, naturalne rozwiązania. Możesz dodać do lodów kawałek bardzo dojrzałego banana, albo razem z orzechami namoczyć 2 suszone daktyle, które potem po prostu wrzuć do blendera ze wszystkimi składnikami.

W wersji bardziej rozpustnej możesz polać gotowe lody czekoladą. Możesz masę na lody przełożyć do specjalnych foremek na lody na patyki i po zmrożeniu maczać je w roztopionej czekoladzie, która natychmiast zastygnie na zimnych lodach.

Czytaj też:
Najlepsze domowe lody robię w kilka minut. Miksuję dwa składniki i gotowe
Czytaj też:
Na to ciasto z agrestem czekam cały rok. Nie ma lepszego do kawy

Źródło: smaki.pl, Instagram/lukealfanofitness