To jeden z tych przepisów, w których przepyszne dodatki do makaronu uszykujesz w czasie, kiedy makaron się gotuje. Moja wersja to makaron z brokułem, groszkiem i pieczarkami.
Jak zrobić szybki obiad z makaronu?
W tego typu ekspresowych daniach ważne jest odpowiednie rozplanowanie zadań. Kiedy gotuje się makaron i brokuły (ja często gotuję je razem, w jednym garnku), na patelni już szykujesz resztę składników na pyszny sos śmietanowy z pieczarkami i serem. Ja zwykle dodaję do dania groszek mrożony, ale może to być również groszek świeży (w sezonie) albo groszek z puszki.
Przepis: Makaron z brokułami, pieczarkami i groszkiem
Szybkie danie obiadowe.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 553 w każdej porcji
Składniki
- 400 g makaronu kokardki
- 1 brokuł
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 10 małych pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 300 ml śmietany 18%
- 100 g tartego, żółtego sera
- 5 łyżek oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówMakaron ugotuj al dente. Brokuła podziel na różyczki i gotuj ok. 5 minut. Pieczarki pokrój w plasterki, czosnek przeciśnij przez praskę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek i pieczarki. Smaż wszystko, mieszając ok. 5 minut, wlej śmietanę, dorzuć groszek i brokuły, dopraw solą i pieprzem. Gotuj 2-3 minuty.
- Kończenie daniaNa patelnię dorzuć makaron i dobrze wymieszaj. Dodaj tarty ser i podawaj danie.
Danie należy serwować od razu. Możesz dodatkowo posypać makaron posiekaną świeżą natką pietruszki. Danie można też posypać garścią prażonych orzechów (idealne będą orzechy włoskie albo orzechy pistacjowe).
Rada: jeśli lubisz dania makaronowe z dodatkiem mięsa, razem z pieczarkami przesmaż na patelni kawałki piersi z kurczaka albo polędwiczki wieprzowej doprawionej oregano lub suszoną bazylią. Kiedy mięso będzie usmażone, postępuj z resztą składników, jak w przepisie.
Do makaronu z tego przepisu możesz też dodawać inne, swoje ulubione dodatki. Może to być na przykład garść liści szpinaku albo cebula (cebulę podsmaż wtedy razem z pieczarkami i czosnkiem na oliwie). Do makaronu możesz także dodać inne sery: słoną fetę albo delikatną mozzarellę.
Zapiekanka z wczorajszego makaronu
Jeśli zrobisz za dużo makaronu (mi się to często zdarza), to na drugi dzień danie możesz odgrzać na patelni, ale lepiej zamienić je w pyszną zapiekankę. Wówczas przełóż makaron ze wszystkimi dodatkami do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą (albo połóż na makaronie kawałki masła) i posyp sporą ilością żółtego sera. Zapiekaj, aż ser się roztopi i ładnie zezłoci.
Czytaj też:
Robię rewelacyjną zapiekankę z ziemniaków. Jej sekretem jest ten nietypowy składnikCzytaj też:
Nadziewam pomidory pysznym farszem i wstawiam do piekarnika. To idealny obiad na ciepłe dni