Zwiń ten ser i dwa składniki w piersi z kurczaka. Mięso wyjdzie ci rewelacyjne

Zwiń ten ser i dwa składniki w piersi z kurczaka. Mięso wyjdzie ci rewelacyjne

Dodano: 
Filety z kurczaka z nadzieniem
Filety z kurczaka z nadzieniem Źródło: Shutterstock / Anton Chernov
Piersi z kurczaka zawijane z tymi dodatkami to mistrzostwo świata. To soczyste pomidory, rozpływający się ser i aromatyczne pesto.

Jeśli szukasz pomysłu na niebanalne podanie piersi z kurczaka, to ten przepis jest dla ciebie. Piersi z kurczaka zawijane z pysznymi dodatkami i zapiekane zrobisz w ok. 40 minut razem z czasem w piekarniku.

Jak zrobić piersi z kurczaka zawijane?

Ważne jest odpowiednie przygotowanie mięsa. Piersi z kurczaka można delikatnie rozbić, ale pamiętaj, że to mięso delikatne i łatwo je rozerwać. Rozbijaj mięso przez folię spożywczą i niekoniecznie używaj tłuczka do schabowych. Możesz to zrobić, uderzając energicznie w mięso pięścią. Można też przygotować piersi z kurczaka bez rozbijania. Wówczas należy je przeciąć wzdłuż, jednak nie do końca, tak aby móc rozłożyć kawałek mięsa (niczym kartki książki). Dzięki temu otrzymasz spory, ale odpowiednio cienki kawałek mięsa.

Nadzienie piersi kurczaka zawijane w środku to przede wszystkim aromatyczne pesto z bazylii. Do pesto z przepisu nie dodajemy parmezanu, ale jeśli masz pesto z parmezanem, śmiało możesz je wykorzystać. Do dania będzie pasowało także czerwone pesto zrobione z suszonych pomidorów. Do tego ser mozzarella, pokrojone pomidorki i można zawijać! Tak przygotowane mięso można upiec jak w przepisie, ale można je też smażyć (najlepiej na patelni grillowej) lub położyć na grillu.

Jeśli chcesz, w pierwszej fazie pieczenia, możesz przykryć mięso (pokrywką lub folią aluminiową). Ostatnie 5-10 minut piecz już bez pokrywki.

Przepis: Zawijane piersi z kurczaka

Piersi z kurczaka z dodatkiem sera, pomidorów i pesto.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
451 w każdej porcji

Składniki

  • 4 filety z kurczaka
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 4 łyżki oliwy

na pesto:

  • 5 gałązek świeżej bazylii
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g orzechów pinii
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówSkładniki na pesto zmiksuj (w razie potrzeby dodaj więcej oliwy). Pomidorki posiekaj drobno, dopraw solą i pieprzem. Filety podziel i rozbij delikatnie i posmaruj masłem.
  2. Zwijanie i pieczenie mięsaNa każdy kawałek mięsa kładź porcję pesto, pomidorków i sera. Zawiń mięso, spinając brzegi wykałaczkami. Ułóż w żaroodpornym naczyniu, polej oliwą i zapiekaj ok. 20-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Piersi z kurczaka zawijane możesz podawać jako mięso do obiadu. Pasują do gotowanych i pieczonych ziemniaków, ale też ryżu czy makaronu. Jeśli zostaną ci zawijaki (choć to mało prawdopodobne, bo zawsze znikają szybko z talerzy), możesz je kroić na zimno w plasterki i wykorzystać jako wędlinę na kanapki lub dorzucić do sałatki.

Czytaj też:
Nacinam filet z piersi kurczaka i wkładam 3 składniki. Ten obiad z piekarnika jest prosty i pyszny
Czytaj też:
Te lekkie i proste szaszłyki robią furorę na imprezach z grillem. Znikają przed kiełbasą i karkówką