Tradycja niejedzenia mięsa w piątki jest w starszym pokoleniu bardzo silna. Warto ją kultywować także ze względu na zdrowie – ograniczanie mięsa i wzbogacanie diety o potrawy z ryb, w tym śledzi, wyjdzie tylko na dobre. Śledzie do ziemniaków to dla wielu osób wręcz sentymentalny klasyk, ponieważ to danie, które wielu współcześni 40-latkowie (i starsi) kojarzą z babcinymi obiadkami na bezmięsny piątek. I chociaż jako dzieci niekoniecznie chcieliśmy jeść śledzie, to jako dorośli zwykle doceniamy ten przysmak.
Jak zrobić śledzie do ziemniaków?
To proste danie, które łączy słone śledzie, kwaśne jabłka i wyraziste w smaku ogórki konserwowe. Charakteru dodaje cebulka, a wszystko łagodzi kremowe połączenie majonezu i śmietany. Do tego babcie obowiązkowo podawały gotowane ziemniaki, koniecznie okraszone odrobiną masła i posypane dużą ilością świeżego koperku. Śledzie z tego przepisu świetnie smakują także podane z pieczywem: mogą być wówczas zaserwowane na kolację, albo jako przekąska na imprezie.
Przepis: Śledzie do obiadu
Najlepiej smakują podane z gotowanymi ziemniakami.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 500 g śledzi typu matias
- 150 ml śmietany
- 150 ml majonezu
- 1 winne jabłko
- 1 cebula
- 4 ogórki konserwowe
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówŚledzie namocz, odsącz i pokrój na mniejsze kawałki. Szczypiorek posiekaj, cebulę i ogórki pokrój w kostkę, jabłko zetrzyj na dużych oczkach. Wymieszaj majonez ze śmietaną, dodaj cebulę, ogórki, szczypior, jabłko, dopraw solą i pieprzem.
- Szykowanie daniaDodaj śledzie do sosu śmietanowo-majonezowego i dobrze wymieszaj.
Ten tradycyjny przepis można też nieco modyfikować. Jeśli chcesz wzmocnić smak sosu, dodaj do niego łyżkę musztardy. Do sosu pasują także ogórki kiszone. Koloru daniu doda z kolei czerwona cebulka.
Śledzie z ziemniakami w wersji fit
Babcine przepisy kalorii nie liczyły, dziś jednak bardziej zwracamy uwagę na to, co jemy. Tradycyjny przepis, można odchudzić w bardzo prosty sposób: zamiast śmietany wykorzystaj gęsty jogurt naturalny i zmniejsz ilość majonezu (wówczas warto dodać nieco musztardy do sosu). W takiej wersji polecamy też zetrzeć do sosu odrobinę skórki z cytryny (tylko żółtą część) – to sprawi, że znana wszystkim potrawa zyska zupełnie nowy, świeży twist. Oczywiście również w tej wersji nie żałuj szczypiorku do sosu i koperku do ziemniaków.
Czytaj też:
Mama kroiła mortadelę i ekspresowo robiła z niej kotlety. Ta potrawa pamięta czasy PRL-uCzytaj też:
Śledź po kaszubsku. Tego składnika nie znajdziesz w sklepowych gotowcach, a dzięki niemu śledzie zyskują na smaku