Tradycyjne hot dogi w domowym wydaniu to strzał w dziesiątkę, jeżeli chcesz zaskoczyć swoich domowników i gości. Możesz przygotować je w wersji ekspresowej, korzystając z gotowego ciasta drożdżowego lub zrobić domowe ciasto drożdżowe i upiec pyszne bułeczki z niespodzianką. Moje dzieci uwielbiają mini hot dogi w domowym cieście drożdżowym, które wyśmienicie smakują podawane z ketchupem. Do tej przekąski dodaję parówki drobiowe naturalne 100%, ale możesz również użyć parówek np. z szynki. Oprócz parówek możesz również dodać ser żółty i pokrojone w małą kostkę warzywa np. paprykę czerwoną i cebulę.
Jak zrobić bułeczki z parówkami?
Parówki w domowym cieście drożdżowym nie robią się same, ale warto poświęcić czas na ich przygotowanie, bo zachwycają smakiem. Do parówek robię ciasto drożdżowe z niewielką ilością cukru, które dzięki dodatkowi rozczynu nie musi wyrastać przed pieczeniem.
Rada: Aby ciasto drożdżowe było lekkie, puszyste i ładnie wyrosło podczas pieczenia, jego składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jajka i drożdże wyjmij z lodówki na 1-2 godziny przed przystąpieniem do przygotowywania parówek w cieście drożdżowym.
Mini hot dogi piekę, korzystając z papierowych papilotek do muffinów. Możesz upiec parówki w cieście drożdżowym również na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przepis: Bułeczki z ciasta drożdżowego z parówkami
Bułeczki z ciasta drożdżowego to idealny pomysł na przekąskę. Możesz je przygotować nie tylko ze słodkim, ale także wytrawnym nadzieniem.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 15
- Liczba kalorii
- 280 w każdej porcji
Składniki
- 16 cienkich parówek drobiowych
- 5 łyżek ketchupu
- 1 łyżeczka oregano
Na ciasto drożdżowe:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1/2 kostki świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
Do posmarowania:
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- Przygotowanie rozczynuMleko lekko podgrzej (temperatura mleka nie powinna przekraczać 40 stopni Celsjusza). Drożdże rozkrusz i przełóż do miski. Dodaj ciepłe mleko, 4-5 łyżek mąki pszennej oraz cukier i wymieszaj składniki. Przykryj miskę ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozczyn jest gotowy, gdy jego objętość 2-krotnie się powiększy. Wskazówka: kontroluj proces wyrastania rozczynu. Jeżeli rozczyn po około 5 minutach w ciepłym miejscu nie musuje, to musisz użyć innych drożdży i przygotować nową porcję.
- Przygotowanie parówekKażdą parówkę przekrój na pół. W małej miseczce wymieszaj ketchup z oregano.
- Robienie ciasta drożdżowegoDo miski przesiej pozostałą mąkę pszenną. Dodaj roztrzepane widelcem lub rózgą kuchenną jajka, olej oraz sól. Wymieszaj składniki łyżką i dodaj wyrośnięty rozczyn. Ręcznie lub robotem kuchennym wyrób gładkie i elastyczne ciasto drożdżowe. Możesz odstawić przykryte ściereczką lub folią spożywczą ciasto drożdżowe w ciepłe miejsce na 5-10 minut, żeby odpoczęło, ale nie jest to konieczne.
- Wałkowanie i wykrawanieMożesz zrobić parówki w cieście drożdżowym na dwa sposoby. Sposób pierwszy: rozwałkuj ciasto drożdżowe na placek o grubości około 0,5 cm. Pokrój ciasto na paski o szerokości około 3 cm, a następnie posmaruj każdy pasek ciasta odrobiną ketchupu z oregano i owiń nim parówkę, zlepiając brzegi. Sposób drugi: z ciasta drożdżowego uformuj wałek i podziel go na 16 części. Każdy kawałek ciasta spłaszcz w dłoniach, formując gruby placek. Środek placka posmaruj odrobiną ketchupu z oregano, ułóż kawałek parówki, a następnie uformuj podłużną bułeczkę.
- Smarowanie jajkiemParówki w cieście drożdżowym ułóż na papilotkach i przełóż do formy lub ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika. Wierzch każdej bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- PieczenieRozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz bułeczki z parówkami przez około 25 minut – do zrumienienia.
Z czym podawać parówki w cieście drożdżowym?
Parówki w cieście drożdżowym możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wyśmienicie smakują z różnymi sosami np. ketchupem, sosem czosnkowym, sosem jogurtowo-ziołowym oraz sosem salsa.
Wskazówka: wierzch bułeczek z parówkami smaruję jedynie roztrzepanym jajkiem. Jeżeli chcesz podbić smak parówek w cieście drożdżowym, to możesz posypać je przed pieczeniem ostrą lub słodką papryką oraz ulubionymi ziołami np. bazylią.
Czytaj też:
Kładę na ciasto francuskie te 3 składniki, zawijam i piekę. Po 15 minutach mam sycącą przekąskęCzytaj też:
Biorę parówki i owijam je ciastem. Z tych dwóch produktów robię przepyszną przekąskę