Botwinka czyli młode buraczki wraz z liśćmi są sezonowym przysmakiem wielu osób. Można ją wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, np. podsmażyć na maśle i podać do obiadu, ugotować na niej zupę, a listki wykorzystać do sałatki. Jednak dla mnie najwspanialszą potrawą z dodatkiem botwinki jest chłodnik. Ta zimna zupa idealnie sprawdza się w ciepłe dni, dlatego planuję zrobić ją w majówkę.
Jak przygotować botwinkę do chłodnika?
Botwinkę, którą dodaje się do chłodnika, trzeba odpowiednio przygotować. Najpierw należy ją przebrać, by usunąć np. zwiędnięte listki. Potem warto ją dokładnie umyć, tzn. szorujemy buraczki, a liście dokładnie płuczemy. Teraz małe buraczki należy pokroić w plasterki lub w kostkę, a łodygi z liśćmi drobno posiekać. I mamy już botwinkę przygotowaną do gotowania.
Ponieważ buraczki są jeszcze młode i drobno pokrojone, wystarczy im dosłownie 5 minut gotowania. Przyjemnie jest bowiem, gdy warzywo zachowa jędrność, a nie będzie paćkowate. Pokrojoną botwinkę najlepiej jest wsypać do garnka i zalać minimalną ilością wody, tak by tylko przykryła warzywo. Botwinkę zagotowujemy i gotujemy na niedużym ogniu 5 minut. Ja zamiast wody używam zwykle bulionu warzywnego albo rosołu. Chłodnik wychodzi wtedy o wiele smaczniejszy, bo wlewam do niego także płyn, w którym gotowała się botwinka.
Jak zrobić chłodnik z botwinką?
Jeśli botwinka ma bardzo małe buraczki, do chłodnika możesz też dodać duży, pokrojony burak. Wcześniej ugotuj go lub upiecz i obierz ze skórki. Dzięki niemu kolor i smak chłodnika będą intensywniejsze.
Przepis: Chłodnik na botwince
Zimna zupa kefirowa na botwince
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 160 w każdej porcji
Składniki
- 1 duży pęczek botwinki
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 750 ml kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka
- 250 ml śmietany 12 lub 18%
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 cytryny
- koperek
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
- Gotowanie botwinkiBotwinkę oczyść, opłucz, pokrój. Wsyp do garnka, zalej bulionem, zagotuj, gotuj 5 minut, wystudź.
- Wykańczanie chłodnikaDo garnka z botwinką wlej kefir i śmietanę, dokładnie wymieszaj rózgą. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Chłodnik dopraw sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem. Wymieszaj z posiekanym koperkiem, podawaj schłodzony z cząstkami ugotowanego jajka.
Czym jeszcze można wzbogacić chłodnik z botwinką?
Ugotowana botwinka połączona z maślanką czy kefirem, to smaczna podstawa chłodnika. Tę zimną zupę warto jednak uzupełnić o inne warzywa i zieleninę, które wzbogacą jej smak i wartość odżywczą. Do chłodnika z botwinki warto więc dodać: rzodkiewkę, ogórek świeży lub małosolny, szczypior, koper. Zieleninę należy drobno posiekać, a warzywa pokroić w kostkę lub półplasterki. Doskonałym dopełnieniem chłodnika jest jajko ugotowane na twardo. Można je pokroić w cząstki lub w kostkę. Chłodnik można też posypać pokruszoną fetą, która wzmocni smak potrawy.
Czytaj też:
To mój ulubiony, wiosenny farsz do pierogów. Czekam na niego cały rokCzytaj też:
Gdy jest zimno nie robię z botwinki chłodnika, tylko tę zupę. Szkoda, że to tylko sezonowy specjał