Moje pierożki a la pizza smakują na ciepło i zimno. Na majówkę naszykuję ich dwie blachy

Moje pierożki a la pizza smakują na ciepło i zimno. Na majówkę naszykuję ich dwie blachy

Dodano: 
Pierożki a la pizza
Pierożki a la pizza Źródło: Shutterstock / DronG
Jeśli lubicie pizzę z pewnością posmakują wam moje pierożki a la pizza. Są doskonałe na ciepło i zimno. Sprawdzą się jako pożywna i zdrowa przekąska na majówkowych wyprawach i biesiadach.

Wielbiciele pizzy mogliby ją jeść na okrągło. Trzeba przyznać, że to tanie i proste danie rzeczywiście potrafi być smaczne. Można je zjeść na kolację, a nawet obiad. Ja często serwuję je też w formie przekąski. Ze składników używanych do przygotowania pizzy robię bowiem małe pierożki. Są prawie jak calzone, tylko wielkości naszych pierogów. Dlatego bardzo wygodnie się je chrupie. W tym roku planuję przygotować je z podwójnej porcji i zabrać na majówkowy wyjazd.

Wskazówki dotyczące przygotowania ciasta na pizzę

Ciasto na pizzę robi się z prostych składników, a więc z: mąki, drożdży, oliwy z oliwek, odrobiny soli i cukru, a także z wody. Ciasto na małe pierożki powinno być jednak nieco bardziej zwarte, by łatwo dało się z niego formować pierogi. Dlatego dodaję do niego nieco więcej mąki niż zwykle. A oto kilka wskazówek dotyczących ciasta na pizzę:

  • Ciasto na pizzę można zrobić bezpośrednio przed przygotowaniem pierogów albo nawet dzień wcześniej. Po wyrośnięciu przykryte trzeba trzymać w lodówce, a przed wałkowaniem należy je ogrzać do temperatury pokojowej. Takie dojrzałe ciasto jest nawet smaczniejsze od świeżego.
  • By przyspieszyć wyrastanie ciasta na pizzę, można je umieścić w misce, przykryć ściereczką i wstawić do piekarnika o temperaturze 50 stopni Celsjusza.
  • Po wyjęciu ciasta z lodówki można je szybko ogrzać, wstawiając na 30 sekund do mikrofalówki.

Jak zrobić pierożki a la pizza?

Ciasto na pierożki zagniatam zwykle wieczorem, a piekę dopiero następnego dnia. Moim zdaniem takie dojrzałe ciasto jest o wiele smaczniejsze.

Przepis: Pierożki a la pizza

Pierożki z ciasta drożdżowego nadziewane pomidorami i serem

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
120 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ok. 200 ml ciepłej wody

Na farsz:

  • 4-5 pomidorów
  • 100 g sera mozzarella
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • oregano
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMąkę wsyp do miski. Dodaj drożdże, sól, cukier i oliwę. Wlej ciepłą wodę i wymieszaj składniki. Potem przełóż je na stolnicę i zagnieć gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką i pozostaw na 1-2 godziny do wyrośnięcia.
  2. Przygotowanie farszuPomidory umyj, sparz, usuń z nich skórkę, stwardniałe kawałki i nasiona. Pokrój w niedużą kostkę. Dopraw solą, pieprzem i oregano, wymieszaj z oliwą i startym serem.
  3. Formowanie pierożkówCiasto podziel na 2-3 części. Każdą dość cienko rozwałkuj i szklanką wykrój z ciasta krążki. Na każdym krążku kładź po 2 łyżeczki farszu, dokładnie zlepiaj pierogi.
  4. Pieczenie pierożkówPierożki ułóż na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw na ok. 30 minut, by nieco wyrosły. Potem piecz je ok. 15 minut w 200 stopniach Celsjusza.

Czym jeszcze można nadziać pierożki a la pizza?

Moje pierożki robię w wersji pizza Margherita, czyli z dodatkiem pomidorów, sera mozzarella i przypraw. Jednak oczywiście można je wzbogacić innymi dodatkami. Tu doskonale sprawdzą się np.: posiekane oliwki, pieczarki, cebula, szynka, salami czy ostra papryka. Można też do nich włożyć trochę fety lub sera pleśniowego dla zaostrzenia smaku.

Czytaj też:
Przepis na ciasto, jak z włoskiej pizzerii. Zrobisz je za grosze w 10 minut
Czytaj też:
Te pierogi są najlepsze w Europie. Światowy wyścig wygrał przysmak z mięsnym nadzieniem