Płatki owsiane są bardzo zdrowe i pożywne. Zwykle robi się z nich owsiankę, ale można je dodawać także do wielu innych potraw. Dziś proponujemy przygotować z ich dodatkiem muffinki. Są proste do zrobienia, a zawierają moc zdrowych składników. Takie muffinki możesz zjeść na śniadanie do kawy lub herbaty, spakować do pracy lub szkoły albo zjeść na przekąskę.
Dlaczego warto jeść płatki owsiane?
Płatki owsiane jako pełnoziarniste produkty zbożowe są bogate w błonnik i witaminy z grupy B. Pierwszy składnik doskonale wpływa na nasz układ pokarmowy, poprawiając perystaltykę jelit i regulując trawienie. Błonnik na długo daje nam uczucie sytości, a także reguluje poziom cukru we krwi. Z kolei witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowego działania mózgu i układu nerwowego, korzystnie wpływają też na stan naszej skóry. Płatki owsiane obfitują też w cynk i magnez oraz przeciwutleniacze, korzystnie wpływające na nasze zdrowie. Poza tym płatki owsiane mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powodują nagłych skoków poziomu cukru we krwi, co jest ważne dla naszego zdrowia i samopoczucia.
Jak zrobić muffiny z płatkami owsianymi?
Przygotowanie muffinów zacznij od obrania i pokrojenia jabłek. Potem oddzielnie wymieszaj składniki suche i mokre.
Przepis: Muffiny z płatkami owsianymi
Muffiny z dodatkiem płatków owsianych, jabłek i jogurtu
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 95 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta soli
- 2 jajka
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki oleju
- 3 jabłka
Sposób przygotowania
- Obieranie i krojenie jabłekJabłka umyj, obierz, przekrój na cztery, usuń gniazda nasienne. Jabłka pokrój na cząstki, a potem w dużą kostkę.
- Mieszanie składników suchych i mokrychW jednej misce wymieszaj suche składniki muffinów, w drugiej połącz składniki mokre. Składniki mokre wlej do suchych, krótko wymieszaj. Dodaj pokrojone jabłka, wymieszaj.
- Pieczenie muffinówFormę do pieczenia muffinek wyłóż papierowymi papilotkami. Każdą napełnij ciastem do 2/3 wysokości. Muffiny piecz ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Wskazówka: Zamiast jabłek do muffinów możesz dodać inne owoce, np. zmiażdżone banany, pokrojone gruszki, śliwki, morele, a także owoce jagodowe. Smacznym dodatkiem do muffinów będzie też posiekana czekolada albo bakalie.
Do czego jeszcze można dodać płatki owsiane?
Z płatków owsianych robi się popularną owsiankę, którą można przygotować na wiele sposobów. Można ją ugotować na mleku lub wodzie, a także przyrządzić na zimno. Płatki owsiane można zjeść na śniadanie z dodatkiem np. jogurtu naturalnego i owoców lub bakalii. Warto też nimi wzbogacić śniadaniowy koktajl, a także pieczywo i masę na kotlety mielone. Z płatków owsianych można też zrobić zdrową panierkę do kotletów schabowych oraz domowe batoniki musli. Jak widać możliwości użycia płatków jest naprawdę dużo, a ogranicza nas tylko nasza pomysłowość.
Czytaj też:
Błyskawiczne babeczki jogurtowe bez miksera. 40 minut i gotowe!Czytaj też:
Babeczki czekoladowe robię w mniej niż godzinę. To przepis na deser bez użycia miksera