Polędwiczka wieprzowa jest mięsem bardzo chętnie wykorzystywanym w kuchni. A to dlatego, że jest delikatna i bardzo smaczna. By przygotować z niej danie, nie potrzeba dużo czasu, bo mięso szybko się piecze lub smaży. Gdy połączycie ją z równie smacznym ciastem francuskim, może powstać tylko coś pysznego i niepowtarzalnego. W sam raz na świąteczny obiad.
Jak przygotować polędwiczkę w cieście francuskim?
Polędwiczka w cieście francuskim nawiązuje nieco do słynnej polędwicy Wellington. Tę jednak robi się z polędwicy wołowej, która niestety jest bardzo droga. Na szczęście polędwiczka wieprzowa dość dobrze ją zastępuje.
Przepis: Polędwiczka w cieście francuskim
Polędwiczka wieprzowa z farszem pieczona w cieście francuskim
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Brytyjska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 430 w każdej porcji
Składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka oleju
- 1 małe opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- tymianek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie farszuCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj posiekane pieczarki, przesmaż, oprósz je solą, pieprzem i tymiankiem, duś kilka minut, aż odparuje płyn. Farsz wystudź.
- Przygotowanie polędwiczkiPolędwiczkę opłucz, osusz, oczyść z błon. Natrzyj ją solą i pieprzem, odstaw na 10 minut. Obsmaż ją ze wszystkich stron na patelni z olejem, wystudź.
- Zawijanie mięsa w ciastoCiasto francuskie rozłóż na blacie, odkrój paski ciasta do dekoracji. Płat ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem. Na środek ciasta wyłóż farsz, tak by tworzył pas o szerokości ok. 10 cm. Polędwiczkę posmaruj musztardą, połóż na farszu i owiń ją ciastem. Zlep końce ciasta.
- Pieczenie polędwiczki w cieściePiekarnik rozgrzej do 210 stopni Celsjusza. Polędwiczkę w cieście przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Udekoruj ją odłożonymi paskami ciasta, posmaruj jajkiem. Piecz ok. 10 minut, po czym obniż temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piecz polędwiczkę jeszcze ok. 15 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni.
Wskazówka: Po upieczeniu polędwiczki odczekaj 5 minut, zanim ją pokroisz. Dzięki temu będzie smaczniejsza.
Z czym podać polędwiczkę pieczoną w cieście francuskim?
Polędwiczkę pieczoną w cieście francuskim podaje się krojoną w grube plastry. Idealnie komponuje się z nią sos grzybowy, a także pieczone lub smażone ziemniaki albo ziemniaczane puree. Doskonałymi dodatkami będą też pieczone lub smażone warzywa, np. marchewka, cukinia, brukselka, brokuł. Można też do niej podać szparagi, a nawet pieczone jabłka.
Najlepsze farsze do polędwiczki w cieście francuskim
Farsz jest doskonałym dopełnieniem polędwiczki pieczonej w cieście francuskim. Dodaje jej smaku, soczystości, a także spaja dwie części potrawy. Oprócz farszu grzybowego, do polędwiczki pasować będzie też farsz szpinakowy z dodatkiem czosnku i sera feta, a także mięsno-grzybowy z mielonego mięsa i pieczarek, czy słodki farsz z żurawiny, orzechów włoskich i miodu.
Czytaj też:
Bez wędzenia, bez parzenia. Domową wędlinę na święta zrobisz w prostszy sposóbCzytaj też:
Robię panierowane kotlety z polędwiczki wieprzowej. Nikt już nie chce jeść schabowych