Dorsz z piekarnika będzie soczysty jak nigdy dotąd. Wykorzystaj patent z papierową łódką

Dorsz z piekarnika będzie soczysty jak nigdy dotąd. Wykorzystaj patent z papierową łódką

Dodano: 
Dorsz z piekarnika
Dorsz z piekarnika Źródło: Shutterstock / Kolpakova Svetlana
Idealnie soczysty i aromatyczny dorsz z piekarnika niczym z najlepszej restauracji? To można zrobić w domu. Aby dorsz nie był suchy, wykorzystaj prosty i efektowny patent z papierem do pieczenia.

Dorsz z piekarnika nieodpowiednio przygotowany może wyjść suchy jak wiór. My proponujemy, aby upiec rybę w efektownej, papierowej łódeczce, którą bez trudu zrobisz ze zwykłego papieru do pieczenia. Łódeczka zatrzyma cały smak i soki, a ryba będzie wyjątkowo aromatyczna.

Jak zrobić łódeczkę do pieczenia ryby?

Aby zrobić łódeczkę do pieczenia ryby, potrzebujesz arkusza papieru do pieczenia i dwóch kawałków sznurka. Papier należy złożyć wzdłuż dłuższego boku w harmonijkę. Potem na dwóch końcach należy go związać, niczym końce cukierka. Wtedy już tylko wystarczy rozłożyć część między sznurkami i uformować łódeczkę, w którą będzie można włożyć rybę.

Rybę pieczoną w papierze podawaj razem z nim. Tak robią kucharze w restauracjach, ponieważ ryba zaserwowana w ten sposób prezentuje się wyjątkowo pięknie. Do tego masło czosnkowe, które dajemy w naszym przepisie na koniec, nie rozpływa się po talerzu, a wszystko zostaje na rybie.

Jak zrobić dorsza z piekarnika w papierze?

Sekretem przepisu jest bardzo prosty skład i czosnkowe masełko, które na sam koniec dodajemy do ryby. W naszym przepisie oliwę dodajemy do marchewki, ale jeśli chcesz, możesz przed pieczeniem jeszcze dodatkowo skropić oliwą całą zawartość papierowej łódeczki.

Przepis: Dorsz z piekarnika

Pieczony dorsz w łódeczkach z papieru.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
40 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
383 w każdej porcji

Składniki

  • 2 filety z dorsza
  • 4 plasterki cytryny
  • 1 marchewka
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 gałązki rozmarynu
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie dorszaZ papieru do pieczenia uformuj dwie łódeczki. Marchewkę pokrój w słupki i wymieszaj z oliwą. Dorsza posól i popieprz. Włóż rybę do papierowych łódek razem z marchewką, liściem laurowym, plasterkami cytryny i gałązkami rozmarynu. Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 15-25 minut (czas zależy od wielkości fletów).
  2. Serwowanie rybyMasło wymieszaj widelcem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na talerze nakładaj rybę razem z papierową łódką. Do każdej ryby dodaj część masła czosnkowego.

Rada: do papierowej łódeczki możesz włożyć razem z dorszem również inne dodatki, niekoniecznie musi to być marchewka. Świetnie sprawdzą się tu na przykład pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Ciekawym rozwiązaniem jest dodanie do łódeczek ugotowanego ryżu (wówczas rybę należy ułożyć na ryżu).

Z czym podawać pieczonego dorsza?

Pieczony dorsz jest smaczny i aromatyczny sam w sobie i w takiej wersji może być np. podany jako lekka kolacja. W wersji obiadowej można podać go z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami i dowolną surówką lub sałatką. Jeśli zostanie ci pieczony dorsz, możesz wykorzystać kawałki białej ryby do zrobienia zdrowej sałatki rybnej.

Czytaj też:
Ryba smażona w chrupiącym cieście naleśnikowym. Ten nadmorski przebój łatwo zrobisz w domu
Czytaj też:
Ten prosty trik z deską do krojenia ułatwia życie. Podpatrzyłam go u kolegi kucharza

Źródło: smaki.pl