Kroję w cienkie paseczki i dorzucam do kapusty. Teraz moja sałatka Colesław smakuje idealnie

Kroję w cienkie paseczki i dorzucam do kapusty. Teraz moja sałatka Colesław smakuje idealnie

Dodano: 
Sałatka Coleslaw
Sałatka Coleslaw Źródło: Shutterstock / irina2511
Sałatka Colesław jest doskonałym dodatkiem do wielu dań obiadowych. A i samą można chrupać ze smakiem. Mnie jednak ciągle czegoś w niej brakowało. Do weekendu, bo wtedy odkryłam ten cudowny dodatek.

Sałatka Colesław (Coleslaw) pochodzi z kuchni amerykańskiej. W Polsce rozsławiła ją sieć restauracji KFC. Trzeba przyznać, że jest naprawdę smaczna, choć przyrządzana z niewyszukanych składników. Jej zaletą jest przyjemna chrupkość i fakt, że pasuje do większości dań obiadowych.

Z czego robi się sałatkę Colesław?

Podstawowym składnikiem sałatki Coleslaw jest biała kapusta. To dostępne przez cały rok warzywo, daje nam możliwość przygotowywania sałatki Colesław o każdej porze roku. Jednak moim zdaniem najsmaczniejsza jest z młodej kapusty, która odznacza się dużą chrupkością, soczystością i słodkością. Drugim ważnym składnikiem Coleslawa jest marchewka. To ona dodaje sałatce słodyczy i apetycznego wyglądu. Przekąska ta nie obędzie się też bez cebuli, która idealnie zaostrza smak sałatki i dodaje jej przyjemnej chrupkości. Sosem, który smacznie scala wszystkie warzywa jest zaś majonez.

Moja wersja sałatki Colesław

Choć robię sałatkę Coleslaw przez cały rok, to tej przyrządzanej z jesiennej kapusty ciągle czegoś brakowało. Jak dla mnie była za mało słodka i za mało soczysta. Była, bo ostatnio wpadłam na pomysł, jak ją ulepszyć. Dodałam do niej pół twardej gruszki pokrojonej w cienkie paseczki. Efekt mnie zadowolił, a i rodzinie najwyraźniej posmakował, bo zjedli sałatkę do ostatniego wiórka.

Jak zrobić sałatkę Colesław?

Tak naprawdę wersji sałatki Coleslaw jest wiele. Ja jednak zdradzę wam przepis na moją – chrupiącą, aromatyczną i o wiele lżejszą od klasycznej.

Przepis: Chrupiąca sałatka Colesław

Colesław to popularna sałatka z kilku prostych składników: kapusty, marchewki i cebuli z dodatkiem gruszki. Moja wersja ma jeden dodatkowy.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
70 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 małej główki białej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1/2 gruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówKapustę oczyść, drobno poszatkuj. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Gruszkę obierz, pokrój w cienkie paski lub w słupki. Koperek posiekaj.
  2. Wykańczanie sałatkiRozdrobnione składniki umieść w salaterce, wymieszaj. Oprósz solą, pieprzem i cukrem. Majonez wymieszaj ze śmietaną i łyżką letniej wody, dodaj do sałatki, wymieszaj.

Co jeszcze można dodać do sałatki Colesław?

Oczywiście wszystko zależy od naszych upodobań smakowych. Jedni wolą bowiem klasykę, inni szukają czegoś więcej. I właśnie dla tych drugich mam kilka podpowiedzi:

  • Smak sałatki Colesław zawsze warto ożywić dodatkiem posiekanego koperku czy natki pietruszki. Przy okazji sałatka zyska też na wyglądzie i aromacie.
  • Do sałatki Coleslaw można dorzucić kilka posiekanych orzechów, np. arachidowych, nerkowców, włoskich. Zwiększą chrupkość i wartość odżywczą dodatku.
  • Słodkiego smaku dodadzą sałatce suszone owoce, np. rodzynki, żurawina, posiekane morele.
  • Doskonałym pomysłem na zmodyfikowanie sałatki Colesław jest dodanie do niej awokado. Najlepiej, jeśli jest dobrze dojrzałe, bo wtedy zamienia się w kremowy sos, który świetnie dopełnia pozostałe smaki.

Czytaj też:
Szybka sałatka makaronowa z ananasem. Jej sekretem jest sos
Czytaj też:
Zielona sałatka z brokułu i jarmużu. Dorzuć jeszcze 3 składniki i podaj na kolację