Zakwas na żurek wielkanocny może być robiony z różnych mąk (zobacz przepis na zakwas owsiany), ale dla wielu ten najlepszy, to żytni zakwas na żurek. Robi się go łatwo, ale trzeba pamiętać o kilku zasadach.
Jaka mąka do zakwasu na żurek?
Najlepsza będzie mąka żytnia razowa typ 2000. Taką mąkę można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, ale pojawia się też w sieciowych marketach, szczególnie przed Wielkanocą. Oczywiście do zakwasu można użyć innej mąki: np. gryczanej lub żytniej typ 720. My jednak polecamy tę razową.
Jak zrobić domowy zakwas na żurek?
W robieniu zakwasu nie ma tak naprawdę nic trudnego: wystarczy zalać składniki ciepłą (ale nie gorącą) wodą i odstawić na ok. 5 dni. Ważne jest, aby naczynie i wszystkie kuchenne narzędzia, które mają kontakt z produktami, były czyste (słoik czy kamionkowe naczynie najlepiej wyparzyć).
Do takiego zakwasu często dodaje się skórki z chleba razowego. Tu jednak trzeba uważać: powinien to być chleb na mące żytniej razowej typ 2000. Nie może to być chleb z ulepszaczami i zbędnymi dodatkami – dlatego zawsze sprawdź skład, a jeśli nie masz możliwości kupienia takiego chleba, lepiej pominąć ten składnik. Skórka przyspiesza fermentację, więc dobrą opcją, kiedy robisz zakwas na ostatnią chwilę.
Przepis: Zakwas żytni na żurek
Tradycyjny zakwas do żurku robiony na mące żytniej.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 1,5 szklanki mąki żytniej razowej (typ 2000)
- 1 l ciepłej wody
- 5 ząbków czosnku
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
opcjonalnie:
- kawałek skórki z razowego chleba
Sposób przygotowania
- Szykowanie zakwasuDo słoika lub kamiennego naczynia wsyp mąkę, zalej wodą i dodaj resztę składników. Wymieszaj i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na 5 dni.
Gotowy żurek można przechowywać w lodówce dwa tygodnie. Należy go wówczas przelać do czystej butelki albo słoika.
Po czym poznać, że żurek się zepsuł?
Gotowy żurek powinien mieć przyjemny zapach. Jeśli zakwas pachnie brzydko (np. stęchlizną), robi się na nim ciemna skorupa albo pojawiła się pleśń – wszystko wskazuje na to, że żurek się zepsuł. Wówczas niestety nadaje się już tylko do wylania. Powodem może być nieodpowiednie wyparzenie naczyń lub dopuszczenie, aby składniki żurku pływały na wierzchu (jeśli tak się dzieje, można żurek zamieszać od czasu do czasu czystą łyżką).
Czytaj też:
Sekret obłędnie pysznego żurku na Wielkanoc. Wszyscy będą pytać o przepisCzytaj też:
Domowy chrzan krok po kroku. Jak łatwo zetrzeć chrzan?