Pastę z groszku konserwowego robię zawsze wtedy, kiedy nie mam nic do smarowania kanapek. Jeśli tak jak ja należysz do osób, które lubią mieć w szafce awaryjne puszki z groszkiem czy fasolą, to zrobienie tego prostego przysmaku zajmie ci dosłownie kilka minut.
Jak zrobić pastę kanapkową z groszku?
Tak naprawdę to tu nie trzeba żadnego przepisu, bo receptura jest banalnie prosta: wystarczy zmiksować groszek konserwowy z ulubionymi składnikami. Dodam też od razu, że nie potrzebujesz miksera, jeśli go nie masz lub nie chcesz brudzić: wystarczy rozgnieść groszek widelcem. Osobiście lubię pastę z groszku z nutką chrzanową i taką wersję tego przepisu podaję. Ale tak naprawdę dodatki możesz zmieniać w zależności od humoru i tego, co masz w domu. W najprostszej wersji to tylko groszek, oliwa, sól i pieprz, ale do takiej pasty możesz dodać również:
- czosnek (przeciśnięty przez praskę),
- pokrojone drobno kiszone lub konserwowe ogórki,
- ugotowane jajko drobno posiekane,
- cieciorkę z puszki lub białą fasolę,
- drobno posiekaną białą i czerwoną cebulkę,
- ulubione zioła (np. bazylię, miętę, pietruszkę czy koperek),
- sok z cytryny albo limonki (w tej wersji polecam też zetrzeć odrobinę skórki z cytrusów),
- majonez,
- awokado,
- kremowy twarożek,
- kawałki wędzonej makreli.
Oczywiście to tylko propozycje: możesz dodać do swojej pasty z groszku wszystko to, na co masz ochotę. Podobne pasty możesz zrobić na bazie innych konserw: ciecierzycy albo kolorowej fasoli.
Przepis: Pasta kanapkowa z groszku
Prosta i szybka pasta kanapkowa z groszku konserwowego.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 144
Składniki
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 łyżeczka ostrego chrzanu
- 1 łyżeczka oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Robienie pastyOdcedź wodę z groszku i zmiksuj wszystkie składniki. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę wody z groszku lub więcej oliwy.
Z czym jeść pastę z groszku?
Pasta z groszku najlepiej smakuje na dobrym pieczywie albo grzankach. Można ją także podać jako dodatek do obiadu (na talerzu obok kawałka mięsa i świeżych warzyw). Jeśli smarujesz pastą kanapkę, połóż na niej wyraziste dodatki: ogórki kiszone, paprykę czy listki bazylii. Możesz też zostawić część groszku do udekorowania takich kanapek.
Czytaj też:
Domowy twarożek z nerkowców nie zawiera grama mleka. Jest banalnie prosty do zrobieniaCzytaj też:
Pasta kanapkowa z makreli to mój pomysł na szybkie i smaczne smarowidło lepsze niż ze sklepu