Zanim przystąpisz do pieczenia ciasteczek owsianych, chcę się z Tobą podzielić kilkoma spostrzeżeniami na temat tego wypieku. Wiele osób rezygnuje z pieczenia ciastek owsianych, bo czasami wychodzą twarde jak kamień. Można tego uniknąć, dodając odpowiednią ilość proszku do pieczenia oraz przestrzegając czasu pieczenia. Warto pamiętać, że czas pieczenia zależy nie tylko od składników, ale także rodzaju piekarnika. Nowoczesne, energooszczędne piekarniki elektryczne często pozwalają skrócić standardowy czas pieczenia o kilka minut, co w istotny sposób wpływa na stopień wypieczenia różnych potraw i wypieków.
Przepis: Ciastka owsiane
Przepis na ciasteczka owsiane powstał z połączenia kilku tradycyjnych przepisów. Zrobione zgodnie z nim ciastka owsiane są umiarkowanie słodkie, chrupiące i odpowiednio wyrośnięte.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 12 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 175 w każdej porcji
Składniki
- 3 szklanki płatków owsianych górskich
- 6 łyżek mąki pszennej
- 3 jajka
- 6 łyżek miodu naturalnego
- 180 g masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
- Połączenie składnikówMasło roztop w kąpieli wodnej lub w rondelku na małym gazie, uważając, żeby się nie przypaliło i pozostaw do ostudzenia. Suche składniki (płatki owsiane, mąka, proszek do pieczenia) przełóż do dużej miski i dokładnie wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki. Do suchych składników dodaj mokre składniki (miód, surowe jajka i ostudzone masło). Dokładnie wymieszaj suche i mokre składniki.
- Formowanie ciasteczekCiasto na ciasteczka owsiane powinno być zwarte. Nabieraj po 1 łyżce stołowej ciasta i formuj z niego kulki. Kulki układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i delikatnie rozpłaszcz np. za pomocą dłoni lub dna szklanki. U mnie zwykle wchodzi na blachę do pieczenia z wyposażenia piekarnika 13 ciastek owsianych, pomiędzy którymi zachowuję spore odstępy, ponieważ ciasteczka powiększają swoją objętość w czasie pieczenia.
- PieczenieCiasteczka owsiane piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez około 12 minut.
Po upieczeniu ostudź ciasteczka owsiane na kratce, żeby nie zawilgotniały. Upieczone ciasteczka owsiane możesz udekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Ciastka owsiane – przydatne wskazówki
Podstawowy przepis na ciastka owsiane możesz dowolnie modyfikować, dodając różne składniki, np.: cynamon, uprażone na patelni ziarna sezamu, pestki słonecznika, pestki dyni, nieco siemienia lnianego, wiórki kokosowe, rozdrobnione orzechy lub drobno posiekane suszone owoce (m.in. rodzynki, morele, daktyle i suszoną żurawinę), a także kawałki czekolady. Aby ciastka owsiane z dodatkami miały idealną konsystencję, musisz zmniejszyć ilość płatków, np. dodając do ciasteczek owsianych 1/2 szklanki ziaren, odejmij 1/2 szklanki płatków owsianych. Płatki owsiane górskie, górskie, które są w moim przepisie. możesz zastąpić błyskawicznymi płatkami owsianymi.
Ja czasami robię ciastka owsiane z wiśniami z domowego kompotu. Takie ciasteczka owsiane wchłaniają nieco płynu z owoców i są bardziej wilgotne. Aby upiec ciasteczka owsiane z wiśniami, wystarczy po ułożeniu surowych ciastek na blasze do pieczenia w każdym z nich zrobić na środku niewielkie wgłębienie palcem. Owoce przed ułożeniem na ciastkach odsączam z nadmiaru płynu na sitku i osuszam papierowym ręcznikiem. Na każdym ciastku układam 1 wiśnię, delikatnie wgniatając ją w ciasto. Do ciastek owsianych dla dorosłych możesz dodać wiśnie z domowej nalewki.
Czytaj też:
Lemon crinkle cookies. Sprawdzony przepis na popękane cytrynowe ciasteczkaCzytaj też:
Bułeczki maślane z przepisu babci są miękkie w środku i mają chrupiącą skórkę. To mój topowy przepis