Ciasto na pierogi robię z dodatkiem jajek, ale nigdy nie wychodzi twarde. Przepis dostałem od sąsiadki

Ciasto na pierogi robię z dodatkiem jajek, ale nigdy nie wychodzi twarde. Przepis dostałem od sąsiadki

Dodano: 
Ciasto na pierogi
Ciasto na pierogi Źródło: Shutterstock / Geo-grafika
Plastyczne i miękkie ciasto na pierogi to sekret tego dania. Idealne po ugotowaniu rozpływa się w ustach. Sprawdź, jak przygotować elastyczne ciasto pierogowe, które zawsze wychodzi.

Wypróbowałem różne przepisy na ciasto pierogowe z jajkami i bez jajek. Zwykle ciasto na pierogi z jajkami wychodziło twarde, mało elastyczne i trudno się lepiło. Przepis na mięciutkie ciasto na pierogi z jajkami dostałem od mojej sąsiadki, która przez długie lata pracowała w barze mlecznym.

Wskazówka: ilość soli wykorzystanej do robienia ciasta na pierogi zależy od wersji, w której chcemy podać pierogi. Pół łyżeczki soli należy dać do ciasta na pierogi z wytrawnym farszem, a szczyptę soli do pierogów na słodko. Do zrobienia ciasta wykorzystaj mąkę pszenną typu 450.

Przepis: Ciasto na pierogi

Propozycja na przygotowanie ciasta na pierogi z jajkiem. Zrób je zgodnie z przepisem, a nie będzie twarde. Z użytej ilości składników wyjdzie około 60 pierogów.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
270 w każdej porcji

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,25 szklanki gorącej wody
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki masła
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówMąkę pszenną przesiej do miski lub na stolnicę i dodaj do niej sól. Zagotuj wodę. Masło stop w małym rondelku, uważając, żeby się nie przypaliło (masło można również stopić w kąpieli wodnej). Odmierz potrzebą ilość gorącej wody
  2. Połączenie skladnikówDo gorącej wody wlej do stopione masło. W mące utwórz wgłębienie i stopniowo wlewaj wodę z masłem, mieszając łyżką do połączenia się składników. Powstałą masę pozostaw do ostygnięcia. Gdy ciasto ostygnie, dodaj do niego 2 żółtka i zagnieć ciasto ręcznie lub z pomocą robota kuchennego. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie miało jednolitą konsystencję. Idealne ciasto na pierogi powinno być miękkie i elastyczne. Jeżeli ciasto klei się do rąk podczas wyrabiania, to stopniowo dodaj do niego trochę więcej mąki.
  3. Odstawienie ciastaGotowe ciasto pierogowe uformuj w kulę i podziel na 4 części. Każdą z nich owiń folią spożywczą lub włóż do woreczka śniadaniowego. Wyrobione ciasto pierogowe odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce, aby odpoczęło.

Do lepienia pierogów rozwałkuj ciasto do grubości 2 milimetrów i wykrawaj z niego krążki.

Co zrobić z ciasta na pierogi?

Ciasto na pierogi jest uniwersalne i można je wykorzystać na wiele sposobów, wykorzystując różnorodne nadzienia i kształty. Oczywiście najczęściej ciasto pierogowe wykorzystuje się do robienia tradycyjnych pierogów. Do najbardziej klasycznych zaliczamy w Polsce pierogi na słono z farszem mięsnym, z kapusty i grzybów oraz ziemniaków i sera (tzw. pierogi ruskie oraz pierogi na słodko – z owocami lub twarogiem. Na tym jednak nie kończą się pomysły. Z ciasta tego zrobisz również pierogi z nietypowymi nadzieniami, na przykład: ze szpinaku z fetą, z pieczarek i cebuli, dyni, słodkich ziemniaków oraz różnych rodzajów serów, a nawet na słodko z czekolady lub twarożku z czekoladą. W ostatniej w wersji do samego ciasta na pierogi można dodać gorzkie kakao.

Jeśli lubisz pierogi na słono z chrupiącą skórką, to po ugotowaniu możesz usmażyć je na patelni, aż staną się złote z obu stron. Podawaj je ze skwarkami, smażoną cebulką, ulubionym sosem (na przykład kremowym sosem pieczarkowym) lub kwaśną śmietaną.

Warto wiedzieć, że choć pierogi uważane są za danie narodowe Polaków, to w innych krajach również serwowane są podobne potrawy.

Czytaj też:
Przepis na domowy makaron jak u babci. Takiego nie kupisz w żadnym sklepie
Czytaj też:
Domowe ciasto francuskie to mój sposób na zdrowszą wersję smacznych przekąsek i dań