Dlaczego ostatni dzień karnawału nazywamy śledzikiem? Wyjaśnienie jest proste

Dlaczego ostatni dzień karnawału nazywamy śledzikiem? Wyjaśnienie jest proste

Dodano: 
Śledzie
Śledzie Źródło: Shutterstock / Gamzova Olga
Ostatni dzień karnawału dla wielu to po prostu śledzik. Zgodnie z tradycją tego dnia można było poszaleć, najeść i napić się do syta przed nadchodzącym Wielkim Postem.

Ostatki, zapusty, mięsopust albo po prostu śledzik. Tak mówi się na ostatni dzień karnawału poprzedzający środę popielcową (jest to święto ruchome). To dzień, kiedy stawiano na zabawę, ale jednocześnie myślano już o nadchodzących czterdziestu dniach Wielkiego Postu.

Dlaczego ostatki to śledzik?

Choć wydawałoby się, że w ostatni dzień karnawału, dzień „pożegnania z mięsem”, to właśnie mięsne potrawy będą determinować zabawę i świętowanie, to jednak śledzik okazał się wyznacznikiem dnia przed Środą Popielcową, a nazwa – szczególnie popularna na Kaszubach – przyjęła się w całej Polsce. Dlaczego? Choć w ostatni dzień karnawału stoły mogą uginać się od przysmaków (to zgodnie z tradycją ostatni dzień, kiedy bezkarnie można pozwolić sobie na spełnianie kulinarnych zachcianek), to śledź jest już zapowiedzią nadchodzącego czasu postnego. Jednocześnie na stołach ostatkowych nie brakowało alkoholu, a śledź jest uważany za idealną zakąskę do mocnych trunków.

Sama nazwa „śledzik” współcześnie funkcjonuje także jako określenie różnych spotkań (szczególnie firmowych), które odbywają się przed Bożym Narodzeniem. Z ostatkowym śledzikiem łączy ją obowiązkowa obecność na stole dań ze śledziem w roli głównej.

Podkurek, czyli jaja, śledzie i mleko

Śledzia można podać na wiele sposobów: w śmietanie, w oleju, w smakowych zalewach z różnymi dodatkami. Śledź doskonale sprawdza się jako bohater sałatek (np. z ziemniakami, burakami, jajkiem, ogórkami kiszonymi i konserwowymi). Jako ciekawostkę można dodać, że ostatnim posiłkiem w noc z wtorku na środę był często podkurek zapustny, czyli potrawa składająca się ze śledzi, jaja i mleka. Podkurek był symbolicznym przejściem od mięsnych do postnych potraw.

Czytaj też:
Najprostszy przepis na śledzie w śmietanie. Dwa składniki sprawiają, że smakują wyjątkowo
Czytaj też:
Szybka przekąska z kabanosów. Idealna na imprezy i wieczór przed telewizorem

Źródło: smaki.pl