Ciasto jogurtowe z mrożonymi owocami. Robię je zawsze, kiedy nie mam czasu, a mam ochotę na domowe ciasto

Ciasto jogurtowe z mrożonymi owocami. Robię je zawsze, kiedy nie mam czasu, a mam ochotę na domowe ciasto

Dodano: 
Ciasto jogurtowe z owocami
Ciasto jogurtowe z owocami Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Ciasto jogurtowe to jedno z najprostszych ciast. Udaje się nawet laikom. Takie ciasto można upiec razem z dowolnymi owocami, poza sezonem – także mrożonymi.

Ciasto jogurtowe to jedno z moich ulubionych ciast. Jest wilgotne, miękkie i nie znam nikogo, kto nie skusiłby się na kawałek świeżego ciasta z owocami. No i najważniejsze: na jego zrobienia razem z pieczeniem wystarczy niecała godzina. Poza sezonem wykorzystuję mrożone owoce. Najczęściej truskawki albo jagody.

Jak zrobić dobre ciasto jogurtowe?

W sieci znajdziesz wiele przepisów na ciasta jogurtowe. Mogą się różnić nieco składem czy sposobem przyrządzania. Łączy je jedno: obecność jogurtu, który daje niesamowitą wilgotność, a jednocześnie lekkość, ponieważ to właśnie jogurt wchodzi w reakcję ze środkami spulchniającymi.

Mój przepis wymaga ubicia całych jaj z cukrem. Są przepisy, gdzie po prostu wystarczy wymieszać wszystkie składniki widelcem i już. Ja jednak bardzo polecam poświęcenie kilku minut właśnie na ubicie jaj z cukrem na puszystą masę. Jeśli masz w domu robota lub blender z końcówką do ubijania, nie napracujesz się wiele, a naprawdę warto. Ważne: poświęć na ubijanie jaj z cukrem ok. 5 minut, masa powinna jasna, puszysta, a cukier całkowicie się rozpuścić. Potem już tylko wystarczy dodać resztę składników i wymieszać. W przepisie olej możesz zastąpić roztopionym masłem, powinno być przestudzone.

Jakie owoce wykorzystać do ciasta jogurtowego? Możesz tu tak naprawdę wykorzystać dowolne mrożone owoce. Ważne jest, aby te większe: np. śliwki, truskawki czy wiśnie, wcześniej rozmrozić i odlać z nich sok. Owoce takie, jak drobne jagody, można wysypać na ciasto zamrożone.

Przepis: Ciasto jogurtowe z mrożonymi owocami

Proste ciasto na bazie jogurtu z dodatkiem dowolnych mrożonych owoców.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
50 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
250 w każdej porcji

Składniki

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 330 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 300 g mrożonych truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Rozmrażanie owocówOwoce rozmroź wcześniej. Chodzi o to, aby usunąć z nich nadmiar wody. Rozmrożone owoce możesz pokroić na mniejsze cząstki – ćwiartki lub połówki.
  2. Ubijanie jajekCałe jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę (najlepiej mikserem lub przy pomocy robota). Dodaj ekstrakt waniliowy. Opcjonalnie może to być cukier waniliowy.
  3. Robienie ciastaMąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj do masy jajecznej razem z olejem i jogurtem. Wymieszaj krótko – jedynie do połączenia składników.
  4. Pieczenie ciastaCiasto wyłóż na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż owoce. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasto podawaj posypane cukrem pudrem.

Jak podawać ciasto jogurtowe z owocami?

Takie ciasto jest dobre samo w sobie, ale można je przed podaniem posypać cukrem pudrem. Do dekoracji warto wykorzystać listki świeżej mięty lub melisy, można też je udekorować kleksami polewy czekoladowej. Ciasto świetnie smakuje w towarzystwie dobrej kawy, herbaty, ale też kompotów owocowych (które również można łatwo zrobić z mrożonek).

Czytaj też:
Przepis na prosty sernik z brzoskwiniami, pianą z białek i kruszonką, który nigdy nie opada
Czytaj też:
Szukasz idealnego przepisu na ciasto czekoladowe? To już znalazłeś!