Mocno czekoladowe, wilgotne, słodkie, rozpływające się w ustach, lekko chrupiące na wierzchu. Do tego dodam, że to ciasto czekoladowe jest bezglutenowe i że zrobisz je w niecałą godzinę. Czy potrzeba czegoś więcej?
Jak zrobić ciasto czekoladowe?
Pierwszy raz podobne ciasto jadłam u kucharza Leszka Wodnickiego, finalisty drugiej edycji programu MasterChef. Od razu przepadłam. Podstawą tego ciasta jest czekolada z masłem i dobrze ubite jajka: osobno żółtka z cukrem i osobno białka z cukrem. Ważne jest również, aby delikatnie mieszać wszystkie składniki, dodatkowo napowietrzając przy tym całą masę. Koniecznie wybierz do ciasta dobrą gorzką czekoladę (nie mniej, niż 60 proc.).
Moja ulubiona wersja to ciasto aromatyzowane skórką otartą ze świeżej pomarańczy. Pomarańczowy aromat przełamuje i dopełnia czekoladowość i słodycz ciasta. Ale jeśli nie przekonuje cię takie połączenie, poprzestań na samym ekstrakcie waniliowym, albo wykorzystaj inne dodatki. Mogą to być np. płatki chili, jeśli lubisz desery z charakterem, może to być spożywczy olejek miętowy, jeśli jesteś fanem połączenia czekolady z miętą. Robiłam też to ciasto dodając do czekolady z masłem 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej – to też bardzo przyjemne rozwiązanie. Chociaż najczęściej zostaję przy pomarańczy i taką wersję przepisu podaję.
Ważne: ciasto należy po upieczeniu ostudzić i dobrze schłodzić.
Przepis: Ciasto czekoladowe
Bezglutenowe ciasto czekoladowe. Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 330 w każdej porcji
Składniki
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 5 jajek
- 300 g drobnego cukru
- 50 g mąki migdałowej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- skórka otarta z jednej pomarańczy
Sposób przygotowania
- Rozpuszczanie czekoladyCzekoladę podziel na mniejsze kawałki i rozpuść razem z masłem (w rondelku, w mikrofali lub kąpieli wodnej). Odstaw, aby czekolada z masłem przestygła.
- Ubijanie jajekOddziel białka od żółtek, cukier podziel na równe części po 150 g. Żółtka ubij z połową cukru, aż powstanie jasna i puszysta masa. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę, dodawaj stopniowo resztę cukru, cały czas ubijając. Białka powinny być sztywne i lśniące, a cukier całkowicie się rozpuścić.
- Pieczenie ciastaDo żółtek dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Dodaj ostudzoną czekoladę z masłem. Delikatnie wymieszaj, dodaj mąkę migdałową, skórkę z pomarańczy i wanilię. Wymieszaj (cały czas pamiętając, aby robić to delikatnie) i przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu ostudź i dobrze schłodź w lodówce.
Z czym podawać ciasto czekoladowe?
Czekoladowość i słodycz ciasta dobrze jest przełamać czymś świeżym i kwaśnym. Kiedy jadłam to ciasto u Leszka Wodnickiego, zaserwował je z sosem zrobionym z soku pomarańczowego. W najbardziej ekskluzywnej wersji: to po prostu sok wyciśnięty z pomarańczy i gotowany tak długo, aż zredukuje się do gęstego soku. Sto procent pomarańczy i bardzo taką opcję polecam.
Do ciasta pasują też wszelkie świeże owoce: maliny, porzeczki, wiśnie. Możesz oczywiście wykorzystać mrożonki (lubię to ciasto podać z podgrzanymi malinami lub wiśniami). Gotowe ciasto możesz posypać cukrem pudrem albo gorzkim kakao.
Czytaj też:
Szarlotka sypana, czyli najprostsze ciasto z jabłkami. Za ten deser zawsze zbieram komplementyCzytaj też:
Domowe ciasto red velvet. Przepis na amerykański przebój krok po kroku