Jak ugotować kalafior? Przygotowanie, czas gotowanie, jak podawać

Jak ugotować kalafior? Przygotowanie, czas gotowanie, jak podawać

Dodano: 
Kalafior
Kalafior Źródło: Shutterstock / Angel Simon
Kalafior to smaczne i zdrowe warzywo, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Gotowanie kalafiora nie jest skomplikowaną czynnością, jednak trzeba przestrzegać kilku zasad, aby nie przegotować warzywa i uniknąć nieprzyjemnego zapachu, który może przez długi czas unosić się w mieszkaniu. Jak ugotować kalafior, aby jego miękkość była idealna? Podpowiadamy.

Kalafior gotowany może stanowić samodzielne danie lub stać się dodatkiem do obiadu oraz sałatek. Ugotowany kalafior to także podstawowy składnik często gotowanej w sezonie letnim zupy kalafiorowej. Aby ugotować kalafior, nie potrzebujemy specjalnego wyposażenia kuchni – wystarczy duży garnek, w którym zagotujemy wodę oraz sitko, durszlak lub łyżka cedzakowa do odcedzenia gotowego kalafiora. Intensywny zapach kalafiora możemy nieco złagodzić, gotując go w wodzie z dodatkiem mleka, soku z cytryny bądź aromatycznych przypraw i ziół np. gałki muszkatołowej, bazylii lub oregano.

Kalafior w całości – jak go ugotować?

Wybierz średniej wielkości kalafior, usuń liście i odetnij zbędne kawałki. Warzywo umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem łyżeczki soli oraz łyżeczki cukru. Do wody możesz także dodać szklankę mleka lub kilka kropli soku z cytryny.

Cały kalafior ostrożnie włóż do gotującej się wody – pamiętaj, że ilość wody powinna być dopasowana do jego wielkości. Po włożeniu warzywa do garnka poziom wody się podniesie. Na średniej wielkości kalafiora zwykle wystarczają około dwa litry wody. Gotuj kalafiora w całości na średnim ogniu bez przykrycia. Czas gotowania kalafiora w całości to około 15-20 minut. Najlepiej gotować kalafiora, sprawdzając co jakiś czas za pomocą widelca, czy jest wystarczająco miękki. Gotowy kalafior nie powinien być rozgotowany, bo długie gotowanie powoduje, że łatwo się rozpada i traci apetyczny wygląd.

Ugotowanego kalafiora odcedź za pomocą durszlaka, sitka lub łyżki cedzakowej. Przełóż na talerz i podawaj z ulubionymi dodatkami. Zwykle do gotowanego kalafiora podaje się zrumienioną na maśle bułkę tartą lub sos beszamelowy.

Jak ugotować różyczki kalafiora?

Gotowanie różyczek kalafiora sprawia, że szybciej możemy cieszyć się wyśmienitym smakiem tego warzywa. Przed włożeniem kalafiora do gorącej wody odetnij łodygę i głąb oraz podziel warzywo na podobne pod względem wielkości różyczki.

Podzielony na mniejsze części kalafior włóż do wrzątku i gotuj przez 8-10 minut na średnim ogniu, sprawdzając widelcem przed końcem gotowania, czy warzywo jest wystarczająco miękkie. Ugotowany kalafior odcedź na durszlaku, sitku lub przełóż na talerz za pomocą łyżki cedzakowej.

Ugotowane różyczki kalafiora można dodawać np. do sałatek oraz zup jarzynowych, a także spożywać jako samodzielne danie z bułką tartą, stopionym masłem lub sosem beszamelowym. Kalafior najlepiej smakuje, gdy jest ugotowany al dente, czyli stawia lekki opór podczas gryzienia.

Czy można jeść surowy kalafior?

Odpowiedź brzmi: tak, można jeść surowy kalafior. Jest bogaty w witaminy, minerały i antyoksydanty, a także zawiera błonnik, który jest korzystny dla trawienia. Gotowanie warzywa prowadzi do częściowej utraty niektórych składników odżywczych, zwłaszcza witamin rozpuszczalnych w wodzie.

Niestety na jedzenie większych ilości surowego kalafiora powinny uważać osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy. Warzywo to zaliczane jest to warzyw krzyżowych i zawiera goitrogeny, które w nadmiarze mogą wpływać na funkcjonowanie tarczycy. Wtedy lepiej sięgać po kalafior gotowany, ponieważ takie jego przyrządzenie zmniejsza poziom tych związków.