Zamiast smażyć wątróbkę, zrób z niej pożywne placki. Te naleśniki to hit, ale nie w Polsce

Zamiast smażyć wątróbkę, zrób z niej pożywne placki. Te naleśniki to hit, ale nie w Polsce

Dodano: 
Naleśniki wątróbkowe
Naleśniki wątróbkowe Źródło: Shutterstock / Vitaliya
Naleśniki wątróbkowe zaskakują smakiem i można je podać na różne sposoby. To mało znany w Polsce przysmak.

Naleśniki wątróbkowe to danie zza wschodniej granicy, doskonale znane w Ukrainie. Sekret to ciasto na bazie surowej wątróbki drobiowej. W ukraińskich domach robi się z nich efektowne i smaczne torciki naleśnikowe, czy raczej torciki wątróbkowe. To doskonały pomysł na włączenie wątróbki do diety: ta część drobiu to bogate źródło witaminy A czy witamin z grupy B, ale też żelaza czy cynku. W Polsce zwykle podaje się wątróbkę smażoną z cebulą. Wersja naleśnikowa to nie tylko odejście od kulinarnej rutyny, ale też wyjątkowo smaczny i efektowny pomysł na wykorzystanie podrobów.

Jak zrobić naleśniki wątróbkowe?

Przepis jest bardzo prosty: wystarczy zmiksować surową wątróbkę na gładką masę i wymieszać z resztą składników na ciasto. Będzie miało konsystencję podobną do tradycyjnego ciasta naleśnikowego. Takie ciasto warto odstawić na 15-20 minut, aby mąka napęczniała, dzięki temu placki będą elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj więcej mleka. I odwrotnie: jeśli zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki.

Od razu wskazówka: zamiast dużych naleśników możesz też usmażyć małe placki.

Przepis: Naleśniki wątróbkowe

Pomysł na mięsne ciasto naleśnikowe.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
ukraińska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
358 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 3 jajka
  • 150 ml mleka
  • 100 g mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciasta na naleśnikiSurową wątróbkę zmiksuj na gładką masę. Dodaj jajka, mleko, mąkę, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję podobną do zwykłego ciasta na naleśniki.
  2. SmażenieNa patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Wylewaj porcje ciasta i smaż placki z obu stron.

Jak podawać naleśniki wątróbkowe?

Naleśniki wątróbkowe najczęściej podaje się w formie tortów naleśnikowych (czy minitorcików, jeśli smażysz mniejsze placki). Przekłada się je majonezem wymieszanym z posiekaną zielenią (szczypiorkiem i koperkiem) albo majonezem z jajkami.

Jak zrobić taką masę jajeczno-majonezową? To proste. Weź szklankę majonezu, dwa ugotowane jajka i trzy ząbki czosnku. Z jednego gotowanego jajka wyjmij żółto i rozdrobnij. Pozostałe białko i drugie jajko posiekaj drobno, wymieszaj z majonezem i dodaj tego przepuszczony przez praskę czosnek. Układaj naleśniki jeden na drugim, przekładając je masą z majonezu i jajek. Pokruszone żółtko wykorzystaj do dekoracji – tort posyp też koperkiem lub szczypiorem.

Placki można też podawać z serkami kanapkowymi, np. ziołowym czy chrzanowym.

Czytaj też:
Zamiast tradycyjnego farszu, weź dwa sycące składniki. Naleśniki tak dobre, że nie nadążysz robić
Czytaj też:
Nie używam już mąki pszennej. Te placuszki są zdrowsze, delikatne i uzależniają od pierwszego kęsa