Naleśniki wątróbkowe to danie zza wschodniej granicy, doskonale znane w Ukrainie. Sekret to ciasto na bazie surowej wątróbki drobiowej. W ukraińskich domach robi się z nich efektowne i smaczne torciki naleśnikowe, czy raczej torciki wątróbkowe. To doskonały pomysł na włączenie wątróbki do diety: ta część drobiu to bogate źródło witaminy A czy witamin z grupy B, ale też żelaza czy cynku. W Polsce zwykle podaje się wątróbkę smażoną z cebulą. Wersja naleśnikowa to nie tylko odejście od kulinarnej rutyny, ale też wyjątkowo smaczny i efektowny pomysł na wykorzystanie podrobów.
Jak zrobić naleśniki wątróbkowe?
Przepis jest bardzo prosty: wystarczy zmiksować surową wątróbkę na gładką masę i wymieszać z resztą składników na ciasto. Będzie miało konsystencję podobną do tradycyjnego ciasta naleśnikowego. Takie ciasto warto odstawić na 15-20 minut, aby mąka napęczniała, dzięki temu placki będą elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj więcej mleka. I odwrotnie: jeśli zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki.
Od razu wskazówka: zamiast dużych naleśników możesz też usmażyć małe placki.
Przepis: Naleśniki wątróbkowe
Pomysł na mięsne ciasto naleśnikowe.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- ukraińska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 358 w każdej porcji
Składniki
- 500 g wątróbki drobiowej
- 3 jajka
- 150 ml mleka
- 100 g mąki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Robienie ciasta na naleśnikiSurową wątróbkę zmiksuj na gładką masę. Dodaj jajka, mleko, mąkę, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję podobną do zwykłego ciasta na naleśniki.
- SmażenieNa patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Wylewaj porcje ciasta i smaż placki z obu stron.
Jak podawać naleśniki wątróbkowe?
Naleśniki wątróbkowe najczęściej podaje się w formie tortów naleśnikowych (czy minitorcików, jeśli smażysz mniejsze placki). Przekłada się je majonezem wymieszanym z posiekaną zielenią (szczypiorkiem i koperkiem) albo majonezem z jajkami.
Jak zrobić taką masę jajeczno-majonezową? To proste. Weź szklankę majonezu, dwa ugotowane jajka i trzy ząbki czosnku. Z jednego gotowanego jajka wyjmij żółto i rozdrobnij. Pozostałe białko i drugie jajko posiekaj drobno, wymieszaj z majonezem i dodaj tego przepuszczony przez praskę czosnek. Układaj naleśniki jeden na drugim, przekładając je masą z majonezu i jajek. Pokruszone żółtko wykorzystaj do dekoracji – tort posyp też koperkiem lub szczypiorem.
Placki można też podawać z serkami kanapkowymi, np. ziołowym czy chrzanowym.
Czytaj też:
Zamiast tradycyjnego farszu, weź dwa sycące składniki. Naleśniki tak dobre, że nie nadążysz robićCzytaj też:
Nie używam już mąki pszennej. Te placuszki są zdrowsze, delikatne i uzależniają od pierwszego kęsa
