Lekka, orzeźwiająca i pełna aromatu. Taka zupa musi być chociaż raz na wakacyjnym stole

Lekka, orzeźwiająca i pełna aromatu. Taka zupa musi być chociaż raz na wakacyjnym stole

Dodano: 
Zupa szczawiowa z jajkiem
Zupa szczawiowa z jajkiem Źródło: Shutterstock / Chatham172
Kwaśna, orzeźwiająca i prosta jak kromka chleba z masłem. Najlepiej smakuje z jajkiem na twardo. Świetnie wchodzi też następnego dnia, na zimno z lodówki.

Zupę szczawiową znałem od zawsze, ale prawdziwy smak odkryłem dopiero w tej, którą zrobiła mama. Szczaw zbieraliśmy razem z nasypu kolejowego, wracając ze spaceru. Potem garnek parował na kuchence, a w kuchni unosiły się zapachy koperku, ziemniaków i czegoś dzikiego, nieuchwytnego. Nie było śmietany ani żadnych zabielaczy, tylko szczaw, jajka i to, co akurat było pod ręką. A mimo to, albo właśnie dlatego, wszyscy byli najedzeni i szczęśliwi.

Jak zrobić zupę szczawiową z jajkiem?

Jeśli nie masz świeżego szczawiu, sięgnij po wersję ze słoika, ale dokładnie sprawdź skład. Powinien zawierać tylko liście, wodę i sól. Szczaw świeży warto przepłukać i odciąć twarde ogonki, a potem posiekać drobno, bo łatwiej się gotuje i zupa zyskuje przyjemniejszą konsystencję.

Choć klasyczna wersja jest bez dodatków mlecznych, możesz zabielić ją 2 łyżkami śmietany 18% lub naturalnego jogurtu greckiego. Dodaj je dopiero po zdjęciu garnka z ognia, żeby uniknąć zwarzenia. Warto też dorzucić do talerza szczyptę koperku lub świeżo posiekanej pietruszki, które podkreślą kwaśność szczawiu i dodadzą świeżości.

Przepis: Szczawiowa z jajkiem

Zupa idealna na ciepłe i zimne dni.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
231 w każdej porcji

Składniki

  • 2 litry wody
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera (ok. 50 g)
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 300 g świeżego szczawiu
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 jajka (ugotowane na twardo)

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie wywaruW garnku zagotuj wodę z liściem laurowym, zielem angielskim, obraną i pokrojoną marchewką, pietruszką i selerem. Dodaj szczyptę soli i gotuj pod przykryciem przez 10 minut.
  2. Dodanie ziemniaków i szczawiuDodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj do miękkości (ok. 10 minut), a następnie dodaj masło i posiekany szczaw. Gotuj kolejne 10 minut. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
  3. JajkaJajka ugotuj na twardo (ok. 10 minut), obierz i przekrój na pół lub w ćwiartki. Podawaj z gorącą zupą.

Mięsny wywar zamiast warzywnego? Prosty sposób na podkręcenie smaku!

Zupę szczawiową warto przygotować na wyrazistym, mięsnym wywarze. Jeśli nie masz rosołu pod ręką, ugotuj szybki bulion na mięsie, wystarczy wrzucić do garnka udko z kurczaka, kawałek skrzydełka indyka lub żeberka wieprzowe, dodać włoszczyznę: marchewkę, pietruszkę, mały kawałek selera i pół pora, a także opaloną cebulę, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, sól i pieprz. Gotuj wszystko w ok. litrze wody przez godzinę, zbierając szumowiny i pilnując, by wywar był klarowny. Gdy bulion będzie gotowy, przecedź go, a mięso możesz pokroić i dodać do zupy.

Gorącym wywarem zalej podsmażony szczaw i gotuj całość kilka minut. Jeśli szczaw jest bardzo kwaśny, dodaj odrobinę cukru, by zrównoważyć smak. Przed podaniem usuń liść laurowy i ziele angielskie, żeby nie trafiły na talerz.

Czytaj też:
To najlepsza wersja zupy jarzynowej, jaką znam. Letnie warzywa smakują i wychodzą na zdrowie
Czytaj też:
Ta letnia zupa ratuje mnie w każdy upał. Ciocia przywiozła ten przepis z Bułgarii