Ten pomysł na kopytka jest efektem bardzo prostej rzeczy: moja babcia często ziemniaki do obiadu gniotła z przesmażoną na złoto cebulką. Jeśli takie ziemniaki zostawały potem, to robiła z nich kopytka, a cebula dodawała całości wyjątkowego smaku. Ja dziś lubię do tego patentu wracać, a że nie gotujemy w domu dużo ziemniaków, to jeśli planuję kopytka, gotuję dzień wcześniej duży gar kartofli, a cebulę dodaję już na etapie robienia ciasta.
Jakie ziemniaki są najlepsze na kopytka?
Do kopytek najlepsze są ziemniaki mączyste, czyli takie, które mają wysoki poziom skrobi i po ugotowaniu łatwo się rozpadają. Dzięki temu ciasto będzie puszyste, lekkie i nie trzeba będzie dodawać zbyt dużo mąki – a to klucz do delikatnych, niegumowatych kopytek. W Polsce najlepiej sprawdzają się odmiany typu C lub BC, np. Irys, Bryza, Tajfun.
Najlepiej ugotować ziemniaki dzień wcześniej i dobrze wystudzić, a przed przygotowaniem ciasta dokładnie przecisnąć przez praskę lub zemleć. Zimne ziemniaki lepiej chłoną mąkę, a ciasto jest mniej klejące i łatwiejsze do formowania. Dzięki odpowiednio dobranym ziemniakom kopytka będą miękkie, ale zwarte, i zachowają idealną strukturę po ugotowaniu.
Jak zrobić kopytka z cebulą?
Sekret tych kopytek to dodatek skarmelizowanej cebuli do ziemniaków. Zeszklij cebulę na oleju lub oliwie, a potem dodaj masło i smaż, aż cebula zrobi się apetycznie złota. Taką cebulkę możesz od razu wymieszać z ziemniakami po ugotowaniu i rozgnieść je, a możesz dodać na etapie przygotowania kopytek (tak jest w przepisie).
Przepis: Kopytka z cebulą
Pomysł na pyszne kopytka.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 380 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania
- Szykowanie cebuliCebulę posiekaj drobno i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Smaż, aż zacznie się szklić. Wtedy dodaj na patelnię masło i smaż całość, aż cebula się skarmelizuje (ładnie zrumieni). Zostaw ją do ostudzenia.
- Robienie ciastaZiemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj cebulę, jajka i mąkę. Dopraw solą i pieprzem, zagnieć ciasto.
- Gotowanie kopytekCiasto podziel na części. Z każdej uformuj długi wałek, lekko go spłaszcz i pokrój ukośnie. Kopytka wrzucaj na dobrze osolony wrzątek i gotuj je minutę, licząc od momentu wypłynięcia.
Gotowe kopytka można podawać z ulubionymi dodatkami (np. sosem grzybowym). Kluski z cebulą doskonale smakują odsmażone na złoto – w takiej wersji są rewelacyjne nawet solo.
Czytaj też:
Do klusek śląskich dodaj łyżkę popularnej kaszy. Wyjdą puszyste i nie rozgotują sięCzytaj też:
Obłędne kotleciki z ziemniaków z obiadu. Nic się nie marnuje i każdy zajada