Do ciasta na kopytka dodaj przysmak z patelni. Przepis na idealne kluski z ziemniaków

Do ciasta na kopytka dodaj przysmak z patelni. Przepis na idealne kluski z ziemniaków

Dodano: 
Kopytka
Kopytka Źródło: Shutterstock / Anastasia Kamysheva
Kopytka to proste kluski, które powstały z oszczędności, bo tradycyjnie robiło się je z ziemniaków, które zostawały z obiadu. Moja babcia często robiła je z nietypowym dodatkiem.

Ten pomysł na kopytka jest efektem bardzo prostej rzeczy: moja babcia często ziemniaki do obiadu gniotła z przesmażoną na złoto cebulką. Jeśli takie ziemniaki zostawały potem, to robiła z nich kopytka, a cebula dodawała całości wyjątkowego smaku. Ja dziś lubię do tego patentu wracać, a że nie gotujemy w domu dużo ziemniaków, to jeśli planuję kopytka, gotuję dzień wcześniej duży gar kartofli, a cebulę dodaję już na etapie robienia ciasta.

Jakie ziemniaki są najlepsze na kopytka?

Do kopytek najlepsze są ziemniaki mączyste, czyli takie, które mają wysoki poziom skrobi i po ugotowaniu łatwo się rozpadają. Dzięki temu ciasto będzie puszyste, lekkie i nie trzeba będzie dodawać zbyt dużo mąki – a to klucz do delikatnych, niegumowatych kopytek. W Polsce najlepiej sprawdzają się odmiany typu C lub BC, np. Irys, Bryza, Tajfun.

Najlepiej ugotować ziemniaki dzień wcześniej i dobrze wystudzić, a przed przygotowaniem ciasta dokładnie przecisnąć przez praskę lub zemleć. Zimne ziemniaki lepiej chłoną mąkę, a ciasto jest mniej klejące i łatwiejsze do formowania. Dzięki odpowiednio dobranym ziemniakom kopytka będą miękkie, ale zwarte, i zachowają idealną strukturę po ugotowaniu.

Jak zrobić kopytka z cebulą?

Sekret tych kopytek to dodatek skarmelizowanej cebuli do ziemniaków. Zeszklij cebulę na oleju lub oliwie, a potem dodaj masło i smaż, aż cebula zrobi się apetycznie złota. Taką cebulkę możesz od razu wymieszać z ziemniakami po ugotowaniu i rozgnieść je, a możesz dodać na etapie przygotowania kopytek (tak jest w przepisie).

Przepis: Kopytka z cebulą

Pomysł na pyszne kopytka.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
380 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie cebuliCebulę posiekaj drobno i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Smaż, aż zacznie się szklić. Wtedy dodaj na patelnię masło i smaż całość, aż cebula się skarmelizuje (ładnie zrumieni). Zostaw ją do ostudzenia.
  2. Robienie ciastaZiemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj cebulę, jajka i mąkę. Dopraw solą i pieprzem, zagnieć ciasto.
  3. Gotowanie kopytekCiasto podziel na części. Z każdej uformuj długi wałek, lekko go spłaszcz i pokrój ukośnie. Kopytka wrzucaj na dobrze osolony wrzątek i gotuj je minutę, licząc od momentu wypłynięcia.

Gotowe kopytka można podawać z ulubionymi dodatkami (np. sosem grzybowym). Kluski z cebulą doskonale smakują odsmażone na złoto – w takiej wersji są rewelacyjne nawet solo.

Czytaj też:
Do klusek śląskich dodaj łyżkę popularnej kaszy. Wyjdą puszyste i nie rozgotują się
Czytaj też:
Obłędne kotleciki z ziemniaków z obiadu. Nic się nie marnuje i każdy zajada