Pizza ziemniaczana to prawdziwa petarda. Ciasto nie musi wyrastać, a jest puszyste

Pizza ziemniaczana to prawdziwa petarda. Ciasto nie musi wyrastać, a jest puszyste

Dodano: 
Przeciskanie ziemniaków
Przeciskanie ziemniaków Źródło: Shutterstock / Filippo Carlot
To danie to pyszny placek, który możesz upiec tak, jak klasyczną pizzę, z dowolnymi dodatkami. Bazą ciasta są gotowane ziemniaki.

Na pizzę ziemniaczaną mówi się czasem pizza oszukana albo pizza polska. Jej bazą nie jest ciasto drożdżowe, a ciasto ziemniaczane. To doskonały patent na to, aby wykorzystać ziemniaki, które zostały z obiadu. Taką pizzę można zjeść na kolacje, ale może być również daniem obiadowym czy oryginalną przekąską na imprezę.

Jak zrobić pizzę ziemniaczaną?

Przepis jest prosty i szybki, jeśli masz już ugotowane ziemniaki. Wystarczy jeszcze tylko ubić białka jaj i wymieszać wszystko. Ubite na sztywno białka dodadzą ciastu puszystości i delikatności, więc nie pomijaj tego etapu (ciasto wyjdzie również jeśli dodasz od razu całe jaja, jednak polecamy poświęcić chwilę na ubicie białek).

Ciasto możesz rozłożyć na blasze jak tradycyjną pizzę. Na tak przygotowanym cieście wystarczy położyć ulubione dodatki i zapiec wszystko, aż dobrze się zrumieni.

Przepis: Pizza ziemniaczana

Pomysł na proste danie z ziemniaków.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
716 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 5 łyżek mąki
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki śmietany 18%
  • sól, pieprz

dodatkowo:

  • tłuszcz do wysmarowania blachy
  • 150 g tartego, żółtego sera
  • 5 łyżek sosu pomidorowego
  • ulubione dodatki

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaZiemniaki ugotuj, odcedź i przeciśnij przez praskę. Oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywno. Do ziemniaków dodaj, śmietanę, masło, mąkę, żółtka i ubite białka, sól oraz pieprz. Zagnieć wszystko razem.
  2. Robienie pizzyNa wysmarowaną tłuszczem blachę wyłóż ciasto na grubość ok. 1,5 cm. Ponakłuwaj je widelcem. Posyp ciasto serem, polej sosem pomidorowym, połóż inne, dowolne dodatki. Zapiekaj ok. 25-30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Co położyć na pizzy ziemniaczanej?

Jeśli ma być stuprocentowo polsko, to przesmaż na patelni pokrojony boczek i takie skwarki razem z serem wysyp na ciasto. Do tego zestawu już po upieczeniu możesz dodać plasterki kiszonych ogórków. Gwarantujemy: to jest danie genialne w swojej prostocie.

Ale na cieście ziemniaczanym możesz położyć wszystko, co tylko byś miał ochotę położyć na pizzy. Dobrym wyborem będą także:

  • pieczarki przesmażone z cebulą,
  • plastry synki lub salami,
  • plastry pomidorów,
  • miks różnych serów (w tym serów pleśniowych),
  • kolorowe warzywa (np. papryka, kukurydza, groszek),
  • zielone dodatki, np. rukola czy szpinak.

Pizzę można podawać z keczupem lub białymi sosami na bazie majonezu lub jogurtu (np. sosem czosnkowym).

Czytaj też:
Robię pyszny sos na patelni i dorzucam surowy makaron. To szybki obiad na medal
Czytaj też:
Moja sałatka brokułowa nie ma sobie równych. Dorzuć banalne składniki i patrz, jak znika