Ten serowy chleb to przekąska doskonała. Nie tylko świetnie smakuje, ale jednocześnie przygotowanie przekąski jest wręcz dziecinnie proste. Danie ma jeszcze jedną zaletę: pozwala wykorzystać lekko czerstwy chleb i tym samym nie marnować jedzenia. Nagroda to kęski czosnkowego, chrupiącego pieczywa pełne roztopionego sera.
Jak zrobić serowy chleb?
Serowy chleb to nic innego jak chleb zapiekany z serem i masłem czosnkowym. Cały sekret tkwi w formie tej przekąski: bochenek należy pokroić tak, aby utworzyć charakterystyczne kwadraciki. Przyda się do tego ostry nóż: najpierw dziel chleb tak, jakbyś lekko na skos chciał pokroić go na kromki, ale oczywiście nie dociągaj ostrza do końca. Potem zrób to samo w przeciwnym kierunku.
Do zrobienia przekąski najlepiej wykorzystać chlebek pszenny, typu bagietka (chleb bułkowy), ale może to być także inny bochenek. W końcu chodzi o to, aby wykorzystać pieczywo, które nie zostanie już zjedzone w inny sposób. Rada: pyszne przekąski w wersji mini można zrobić również z bułek, które tak samo można ponacinać w kratkę i wypełnić masłem i serem.
Roztopione masło czosnkowe najlepiej aplikować pomiędzy kawałki chleba pędzelkiem, chodzi o to, aby każdy kawałek był nim nasączony. Potem już tylko wystarczy upchać ser, wykorzystać resztę masła na wierch chleba i całość może lądować w piekarniku.
Przepis: Serowy chleb
Pomysł na pyszną przekąskę z chleba i sera.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 464 w każdej porcji
Składniki
- 1 duża bagietka pszenna
- 1 kostka roztopionego masła
- 6 posiekanych ząbków czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- 2 szklanka startej mozzarelli
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówWymieszaj roztopione masło z czosnkiem i pietruszką, dopraw solą i pieprzem. Ponacinaj bagietkę tak, aby nacięcia stworzyły kratkę.
- Robienie serowego chlebaPosmaruj obficie chleb masłem czosnkowym między nacięciami, a potem upchaj w nacięciach cały ser. Posmaruj wierzch bagietki resztą masła. Przykryj chlebek folią aluminiową i zapiekaj ok. 25-30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Jak jeść serowy chleb?
Chleb zapiekany z serem należy jeść gorący, zaraz po wyjęciu z piekarnika, kiedy ser jest idealnie ciągnący. Cały bochenek można postawić na stole, wówczas każdy może łatwo odrywać pyszne kawałki. Chleb nie potrzebuje już żadnych dodatków, ale jeśli lubisz tego typu przekąski z sosami, to polecamy tu świeże sosy na bazie jogurtu i ziół, także z dodatkiem limonki.
Czytaj też:
Z ciasta francuskiego robię chrupiące trójkąciki. Sekretem jest farsz z dwóch składników