Bochenek chleba zamienisz w najlepszą przekąskę świata. Przepis jest banalnie prosty

Bochenek chleba zamienisz w najlepszą przekąskę świata. Przepis jest banalnie prosty

Dodano: 
Serowy chleb
Serowy chleb Źródło: Shutterstock / Brent Hofacker
Wiele osób uważa, że to najlepsza przekąska świata i my z tą opinią się zgadzamy. Co czy może być coś lepszego, niż chrupiące pieczywo, ciągnący się ser i obłędny aromat czosnkowego masełka?

Ten serowy chleb to przekąska doskonała. Nie tylko świetnie smakuje, ale jednocześnie przygotowanie przekąski jest wręcz dziecinnie proste. Danie ma jeszcze jedną zaletę: pozwala wykorzystać lekko czerstwy chleb i tym samym nie marnować jedzenia. Nagroda to kęski czosnkowego, chrupiącego pieczywa pełne roztopionego sera.

Jak zrobić serowy chleb?

Serowy chleb to nic innego jak chleb zapiekany z serem i masłem czosnkowym. Cały sekret tkwi w formie tej przekąski: bochenek należy pokroić tak, aby utworzyć charakterystyczne kwadraciki. Przyda się do tego ostry nóż: najpierw dziel chleb tak, jakbyś lekko na skos chciał pokroić go na kromki, ale oczywiście nie dociągaj ostrza do końca. Potem zrób to samo w przeciwnym kierunku.

Do zrobienia przekąski najlepiej wykorzystać chlebek pszenny, typu bagietka (chleb bułkowy), ale może to być także inny bochenek. W końcu chodzi o to, aby wykorzystać pieczywo, które nie zostanie już zjedzone w inny sposób. Rada: pyszne przekąski w wersji mini można zrobić również z bułek, które tak samo można ponacinać w kratkę i wypełnić masłem i serem.

Roztopione masło czosnkowe najlepiej aplikować pomiędzy kawałki chleba pędzelkiem, chodzi o to, aby każdy kawałek był nim nasączony. Potem już tylko wystarczy upchać ser, wykorzystać resztę masła na wierch chleba i całość może lądować w piekarniku.

Przepis: Serowy chleb

Pomysł na pyszną przekąskę z chleba i sera.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
464 w każdej porcji

Składniki

  • 1 duża bagietka pszenna
  • 1 kostka roztopionego masła
  • 6 posiekanych ząbków czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 2 szklanka startej mozzarelli

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówWymieszaj roztopione masło z czosnkiem i pietruszką, dopraw solą i pieprzem. Ponacinaj bagietkę tak, aby nacięcia stworzyły kratkę.
  2. Robienie serowego chlebaPosmaruj obficie chleb masłem czosnkowym między nacięciami, a potem upchaj w nacięciach cały ser. Posmaruj wierzch bagietki resztą masła. Przykryj chlebek folią aluminiową i zapiekaj ok. 25-30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Jak jeść serowy chleb?

Chleb zapiekany z serem należy jeść gorący, zaraz po wyjęciu z piekarnika, kiedy ser jest idealnie ciągnący. Cały bochenek można postawić na stole, wówczas każdy może łatwo odrywać pyszne kawałki. Chleb nie potrzebuje już żadnych dodatków, ale jeśli lubisz tego typu przekąski z sosami, to polecamy tu świeże sosy na bazie jogurtu i ziół, także z dodatkiem limonki.

Czytaj też:
Z ciasta francuskiego robię chrupiące trójkąciki. Sekretem jest farsz z dwóch składników