Z ciasta francuskiego robię chrupiące trójkąciki. Sekretem jest farsz z dwóch składników

Z ciasta francuskiego robię chrupiące trójkąciki. Sekretem jest farsz z dwóch składników

Dodano: 
Ciasto francuskie ze szpinakiem
Ciasto francuskie ze szpinakiem Źródło: Shutterstock / NoirChocolate
Ciasto francuskie i szpinak to połączenie smaczne i proste. Ja do tego dorzucam jeszcze jeden składnik, a efektem są chrupiące trójkąciki z pysznym wnętrzem.

Ciasto francuskie zawsze warto mieć w lodówce – tego powtarzać nikomu nie trzeba. Można z niego wyczarować pyszne i szybkie przekąski wytrawne i słodkie. Ja przyznaję, że choć uwielbiam słodycze, to ciasto francuskie jednak wybieram w wersji na słono. A wersja ze szpinakiem to jedna z moich ulubionych.

Jak zrobić francuskie trójkąty ze szpinakiem?

Sekretem farszu jest przesmażony krótko szpinak z dodatkiem kremowej, słonej fety. Do tego spora ilość pieprzu i umiarkowana ilość soli (koniecznie spróbuj farszu przed posoleniem ze względu na słony ser).

Same trójkąciki robi się bardzo łatwo. Ja sklejam je niczym pierogi i układam na papierze do pieczenia. Rada: do pieczenia przekąsek z ciasta francuskiego używam papieru, w który było zawinięte ciasto, to prosty patent na mniej odpadów w kuchni.

Jeśli lubisz, do smażenia szpinaki możesz dodać także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Przepis: Trójkąciki ze szpinakiem

Pyszna przekąska z ciasta francuskiego.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
258 w każdej porcji

Składniki

  • 1 ciasto francuskie
  • 200 g szpinaku
  • 120 g sera feta
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki sezamu

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie farszuRozgrzej oliwę na patelni, wrzuć szpinak i smaż, aż liście stracą na objętości. Dodaj ser feta, rozgnieć widelcem i dokładnie wymieszaj ze szpinakiem. Dopraw farsz pieprzem i solą. Odstaw do ostudzenia.
  2. Robienie trójkącikówPokrój ciasto francuskie na kwadraty. Na każdy kładź porcję ostudzonego farszu i zamykaj ciasto niczym pierożki i kładź na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko rozmąć z mlekiem, posmaruj trójkąty i posyp sezamem.
  3. Pieczenie trójkącikówPiecz trójkąciki ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza lub według instrukcji na opakowaniu.

Gotowe trójkąciki świetnie smakują zarówno w wersji na ciepło, jak i po ostygnięciu. Można je serwować z ulubionymi sosami na bazie jogurtu czy śmietany, np. sosem czosnkowym czy tatarskim.

Inne pomysły na farsz do ciasta francuskiego

Chrupiące trójkąciki można napełnić dowolnym farszem, nie tylko takim ze szpinaku i sera feta. Pyszny farsz można zrobić np. z przesmażonych pieczarek z dodatkiem tartego, żółtego sera albo pieczarek ze szpinakiem. Dobrym pomysłem jest także pesto. Czy to zielone pesto z bazylii lub natki pietruszki, czy to czerwone pesto zrobione z suszonych pomidorów. Jeśli zależy ci na mięsnym akcencie, do farszu ze szpinakiem i fetą dodaj pokrojony w kostkę przesmażony na złoto boczek.

Czytaj też:
Patent na genialną przekąskę z jabłek mam od instruktorki fitness. Sięgam po ten smakołyk bez wyrzutów sumienia
Czytaj też:
To najprostszy i najsmaczniejszy pomysł na pstrągi. Często przyrządzam je tak na piątkowy obiad