Gotowe ciasto francuskie pozwala wyczarować kulinarne cuda szybko i bez wysiłku. Tak jest z tą tartą z burakami, bo jeśli już sięgasz w markecie po arkusz ciasta francuskiego, możesz od razu kupić gotowane buraki. To sprawi, że przyrządzenie dania zajmie ci tylko kilka chwil, a potem już tylko pozostaje upieczenie. Sekretem obłędnego smaku przekąski są dodatki.
Jak zrobić dobre ciasto francuskie z burakami?
Pomysł na tartę z burakami to ciasto francuskie z dodatkiem nie tylko buraków, ale też słonej, wyrazistej fety oraz chrupiących orzechów włoskich. To połączenie sprawia, że choć skład przekąski jest prosty, to smakuje ona wyśmienicie.
Do zrobienia tarty można wykorzystać dowolne, gotowe ciasto francuskie. Jeśli zależy ci na dobrym składzie, nie sięgaj po najtańsze ciasta na bazie tłuszczów roślinnych, ale kup ciasto francuskie na bazie masła (takie ciasto najczęściej można kupić na dziale mrożonek, a to oznacza, że potrzebuje potem czasu, aby się rozmrozić).
Ja najczęściej sięgam po gotowe już pieczone czy gotowane buraki, ale oczywiście można je samemu przyrządzić.
Przepis: Ciasto francuskie z burakami
Prosty przepis na smaczną przekąskę.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 327 w każdej porcji
Składniki
- 1 gotowe ciasto francuskie
- 2 ugotowane buraki
- 200 g sera feta
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 1 czerwona cebula
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówCiasto francuskie rozwiń na blasze i zagnij brzegi do środka, aby utworzyć brzeg tarty. Ser feta rozgnieć widelcem i rozsmaruj na cieście. Cebulkę drobno posiekaj, buraki zetrzyj na grubych oczkach i odsącz z nadmiaru soku. Orzechy upraż na suchej patelni i posiekaj. Wymieszaj buraki z cebulką, dopraw solą i pieprzem. Wyłóż buraki na ser, posyp wszystko orzechami.
- Pieczenie tartyPiecz tartę w temperaturze 190-200 stopni przez ok. 25 min.
Tarta z burakami doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Przed podaniem tartę można udekorować listkami botwinki lub rukoli, albo oprószyć skórką otartą z cytryny. Gotową tartę można także posypać czerwonymi pestkami granatu.
Inne pomysły na tartę z burakami
Do przygotowania tarty z burakami można wykorzystać także wyrazisty ser pleśniowy. Kawałki takiego sera można wówczas wyłożyć na ciasto naprzemiennie z burakami. Smak buraków można podkręcić dodatkiem czosnku albo posiekanych suszonych pomidorów w oleju. Do tarty zawsze warto dodać chrupiący akcent: jeśli nie będą to orzechy włoskie, możesz wykorzystać np. uprażone na suchej patelni płatki migdałów.
Czytaj też:
Lekka sałatka z kurczakiem i awokado. Prosty przepis na zdrową kolację, która dba o linięCzytaj też:
Biorę gotowe ciasto i robię rewelacyjną zapiekankę. Ten prosty i tani patent pokazała mi koleżanka