Te pieczone udka z kurczaka to doskonałe mięso do obiadu. Wyjdzie tanio, smacznie i efektownie, a przyrządzenie mięsa nikomu nie powinno przysporzyć trudności. To udka z pesto z pietruszki, które wykorzystujemy w przepisie jako marynatę do drobiu.
Jak zrobić pieczone udka z pesto?
Do tego przepisu proponujemy pesto z natki pietruszki. Jest bardzo świeże i wyraziste w smaku. Aby kurczak dobrze smakował, warto natrzeć go gotowym pesto pietruszkowym i odstawić na minimum godzinę do lodówki. Mięso będzie wówczas wyjątkowo aromatyczne i kruche.
Nasze pesto to pesto z pietruszką i orzechami włoskimi. Te ostatnie możesz zastąpić również delikatniejszymi i bardziej kremowymi po zmiksowaniu nerkowcami. Kurczaka zamarynowanego w pesto należy piec do godziny (czas zależy od wielkości porcji mięsa, jeśli np. pieczesz same podudzia, czas będzie krótszy, a jeśli są to ćwiartki, trzymaj mięso w piekarniku 60 minut).
Przepis: Udka z kurczaka z pesto z pietruszki
Pomysł na pieczone udka z kurczaka.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 1 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 275 w każdej porcji
Składniki
- 4 udka z kurczaka
na pesto:
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/4 szklanki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/4 szklanki orzechów włoskich
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie pesto i kurczakaZmiksuj blenderem wszystkie składniki na pesto. Posmaruj kurczaka i przełóż do naczynia żaroodpornego. Przykryj folią i wstaw na godzinę do lodówki.
- Pieczenie kurczakaRozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz mięso ok. 50-60 minut.
Jak podawać udka z pesto?
Upieczone udka z pesto można serwować jako dodatek do obiadu z ziemniakami, ryżem czy kaszą. Do takiego mięsa świetnie będą pasowały zielone surówki i sałatki (np. z pora, selera naciowego, ale też liści rukoli czy szpinaku z dodatkami) oraz sałatki z pomidorów czy świeżych ogórków.
W wersji z ryżem, do tak upieczonych udek z kurczaka można podać ryż wymieszany z zielonym groszkiem i drobno posiekaną natką pietruszki, a dla kontrastu surówkę z kapusty pekińskiej z dużą ilością czerwonej i żółtej papryki (taką surówkę można doprawić majonezem lub zrobić lekki dressing typu sos winegret).
Jeśli przyrządzisz więcej mięsa i zostaną ci takie udka, obierz je z kości i wykorzystaj na kanapki albo jako dodatek do dowolnej sałatki z kurczakiem. Takie mięso można również zawinąć z dodatkami w tortillę i zabrać jako przekąskę do pracy.
Czytaj też:
Plastry mięsa obkładam pokrojonymi ziemniakami. To zajmuje mi 10 minut, a potem danie robi się samoCzytaj też:
Na rodzinne przyjęcie w domu zrobiłam te roladki. Mało przy nich pracy, a smakowały każdemu