Do udek z kurczaka dodaj kilka prostych składników. Ten tani i pyszny obiad robi się sam

Do udek z kurczaka dodaj kilka prostych składników. Ten tani i pyszny obiad robi się sam

Dodano: 
Pieczone udka z kurczaka z pieczarkami
Pieczone udka z kurczaka z pieczarkami Źródło: Shutterstock / zi3000
Udka z kurczaka pieczone z pieczarkami to pomysł na wyjątkowo smaczny obiad. Robi się je bardzo łatwo.

Udka z kurczaka na obiad to opcja, którą Polacy bardzo lubią i często wybierają. Można je jednak podać na wiele sposobów. My dziś proponujemy pełne smaku, aromatyczne udka z pieczarkami. Przygotowanie dania zajmie nie więcej niż 10 minut, reszta zrobi się już sama.

Jak zrobić pieczone udka z pieczarkami?

Nasza propozycja to udka z kurczaka z najprostszymi przyprawami: to dwa rodzaje papryki, którymi trzeba natrzeć mięso (dzięki temu nabiera nie tylko smaku, ale i apetycznego koloru po upieczeniu), sól, pieprz i gałązki świeżego rozmarynu. Do tego w naczyniu razem z mięsem lądują pieczarki, które dodatkowo podkręcają smak i są potem doskonałym dodatkiem do całego obiadu. Nie bez znaczenia jest też trik z masłem. Wystarczy ułożyć grube wiórki masła na kawałkach mięsa, a stopią się w piekarniku i dodadzą smaku potrawie.

Rada: podczas pieczenia można polewać od czasu do czasu mięso zbierającym się na dnie naczynia płynem.

Przepis: Udka z kurczaka z pieczarkami

Pieczony kurczak z grzybami.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
2371 w każdej porcji

Składniki

  • 6 udek z kurczaka
  • 400 g pieczarek
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 6 łyżek oliwy
  • 100 g zimnego masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie mięsa i pieczarekUdka posól i natrzyj papryką. Pieczarki pokrój w grube plastry.
  2. Pieczenie mięsaUłóż pieczarki, udka i gałązki rozmaryny w naczyniu żaroodpornym. Dopraw pieprzem, skrop oliwą. Na wierzchu udek ułóż plasterki zimnego masła. Piecz 50-60 minut w temperaturze 220 stopni.

Jak podawać pieczone udka z pieczarkami?

Pieczone udka można podawać zarówno z ziemniakami (gotowanymi albo pieczonymi), jak i z kaszami czy ryżem. Atutem tego dania jest pyszny sos, który powstaje podczas pieczenia: można nim polać gotowane ziemniaki, ryż czy kaszę (szczególnie polecamy jaglaną lub gryczaną).

Gotowe mięso warto posypać świeżą zieleniną: może to być posiekana drobno natka pietruszki, koperek, posiekany szczypiorek, ale też pokrojony drobno por. Pieczarki można położyć obok mięsa, bo grzyby z tej pieczeni smakują wyśmienicie.

Do obiadu koniecznie podaj ulubioną surówkę. My rekomendujemy surówkę z kiszonej kapusty, ale może to być również surówka z marchewki czy surówka z czerwonej kapusty.

Czytaj też:
Z tych prostych składników robię mistrzowską zapiekankę. Jest pyszna i całkiem tania
Czytaj też:
Do masy ziemniaczanej dodaję twaróg i robię szybkie kotleciki. To proste danie smakuje całej rodzinie