Udka z kurczaka na obiad to opcja, którą Polacy bardzo lubią i często wybierają. Można je jednak podać na wiele sposobów. My dziś proponujemy pełne smaku, aromatyczne udka z pieczarkami. Przygotowanie dania zajmie nie więcej niż 10 minut, reszta zrobi się już sama.
Jak zrobić pieczone udka z pieczarkami?
Nasza propozycja to udka z kurczaka z najprostszymi przyprawami: to dwa rodzaje papryki, którymi trzeba natrzeć mięso (dzięki temu nabiera nie tylko smaku, ale i apetycznego koloru po upieczeniu), sól, pieprz i gałązki świeżego rozmarynu. Do tego w naczyniu razem z mięsem lądują pieczarki, które dodatkowo podkręcają smak i są potem doskonałym dodatkiem do całego obiadu. Nie bez znaczenia jest też trik z masłem. Wystarczy ułożyć grube wiórki masła na kawałkach mięsa, a stopią się w piekarniku i dodadzą smaku potrawie.
Rada: podczas pieczenia można polewać od czasu do czasu mięso zbierającym się na dnie naczynia płynem.
Przepis: Udka z kurczaka z pieczarkami
Pieczony kurczak z grzybami.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 2371 w każdej porcji
Składniki
- 6 udek z kurczaka
- 400 g pieczarek
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 2 gałązki rozmarynu
- 6 łyżek oliwy
- 100 g zimnego masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie mięsa i pieczarekUdka posól i natrzyj papryką. Pieczarki pokrój w grube plastry.
- Pieczenie mięsaUłóż pieczarki, udka i gałązki rozmaryny w naczyniu żaroodpornym. Dopraw pieprzem, skrop oliwą. Na wierzchu udek ułóż plasterki zimnego masła. Piecz 50-60 minut w temperaturze 220 stopni.
Jak podawać pieczone udka z pieczarkami?
Pieczone udka można podawać zarówno z ziemniakami (gotowanymi albo pieczonymi), jak i z kaszami czy ryżem. Atutem tego dania jest pyszny sos, który powstaje podczas pieczenia: można nim polać gotowane ziemniaki, ryż czy kaszę (szczególnie polecamy jaglaną lub gryczaną).
Gotowe mięso warto posypać świeżą zieleniną: może to być posiekana drobno natka pietruszki, koperek, posiekany szczypiorek, ale też pokrojony drobno por. Pieczarki można położyć obok mięsa, bo grzyby z tej pieczeni smakują wyśmienicie.
Do obiadu koniecznie podaj ulubioną surówkę. My rekomendujemy surówkę z kiszonej kapusty, ale może to być również surówka z marchewki czy surówka z czerwonej kapusty.
Czytaj też:
Z tych prostych składników robię mistrzowską zapiekankę. Jest pyszna i całkiem taniaCzytaj też:
Do masy ziemniaczanej dodaję twaróg i robię szybkie kotleciki. To proste danie smakuje całej rodzinie