Delikatna i pełna smaku chałka dyniowa to mój ulubiony jesienny wypiek. Mogę z niej zrobić słodkie tosty, kanapki na śniadanie lub kolacje albo po prostu przekąsić ją ze szklanką mleka czy grubszą warstwą dobrego masła. To dla mnie kwintesencja komfortowego posiłku. Przygotowanie wypieku z dynią nie zajmuje aż tak dużo czasu. Polecam spróbować. Zwłaszcza jeśli nie wiesz co zrobić z pozostałościami upieczonego warzywa.
Jak zrobić smaczną chałkę dyniową?
Do wykonania tego pysznego wypieku nie potrzeba wiele. Do ciasta drożdżowego wystarczy dodać warzywne purée i pozwolić mu wyrosnąć. Po zapleceniu i upieczeniu uzyskasz znakomite lekko słodkie pieczywo na śniadanie. Spróbuj koniecznie – twoi bliscy je pokochają.
Przepis: Chałka dyniowa
Pyszny wypiek z dynią stanowiący idealne pieczywo na śniadanie.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 1 godz. 20 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 349 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 200 g puree z dyni
- 100 ml mleka
- 50 g cukru
- 7 g drożdży instant
- 1 jajko
- 50 g roztopionego masła
- szczypta soli
- 1 żółtko do posmarowania
Sposób przygotowania
- Sporządzanie zaczynuMleko podgrzej do temperatury 30 stopni Celsjusza. Rozpuść w nim cukier. Wsyp drożdże i dobrze je rozprowadź.
- Robienie ciasta na chałkęDo dużej miski przesiej mąkę pszenną. Wymieszaj ją z solą, a następnie dodaj purée z dyni oraz jajko. Połącz i wlej zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj przez 10 minut, aż uzyskasz elastyczną masę. Wymieszaj jeszcze ze stopionym masłem i odstaw na godzinę.
- Formowanie chałkiZ wyrośniętej masy uformuj 3 wałeczki. Spleć je w warkocz. Ułóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30-35 minut.
Jak podać pyszny wypiek z dynią?
Chałkę dyniową możesz podać zarówno na słodko, jak i na słono. Do delikatnego maślanego wypieku pasować będą np. twarożek z dżemem, pasta z marchewki posypana czarnuszką, wędlina i ser żółty lub karmelizowana cebula.
Wskazówki dotyczące chałki dyniowej
Aby chałka wyszła idealna, skorzystaj z kilku cennych rad. Dowiesz się z nich również, jak możesz zmodyfikować ten pyszny wypiek.
- Idealny wypiek z dynią uzyskasz, gdy dobrze zblendujesz upieczone warzywo. Najlepsza do tego przepisu będzie dynia hokkaido lub piżmowa. Smak tych odmian jesiennego warzywa idealnie komponuje się z wieloma dodatkami.
- Do ciasta na wypiek możesz dodać ulubione bakalie np. rodzynki, posiekane orzechy włoskie lub pokrojone w paseczki suszone morele. Smakowitym urozmaiceniem będzie też gorzka czekolada.
- Chałkę dyniową możesz też doprawić, wsypując niewielką ilość cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru lub kardamonu. Pół łyżeczki dowolnej z wymienionych przypraw w zupełności wystarczy.
- Dla wygody do drożdżowych wypieków – a więc także do chałki dyniowej – używam drożdży instant. Możesz jednak wykorzystać produkt świeży. Na każde 7 g suchego wyrobu weź 15 g świeżego i uwzględnij dodatkowe 10-15 minut oczekiwania na to, aż drożdże „wystartują” po dodaniu do mleka z cukrem, a chałka będzie wyśmienita.
Czytaj też:
Do śniadaniówek dzieci zamiast kanapek wkładam te placki. Są pyszne, zdrowe i proste w przygotowaniuCzytaj też:
Owsianka dyniowa dla prawdziwej jesieniary. Pożywne śniadanie zrobisz w kilka chwil