Ścieram cukinię i wrzucam do foremek na babeczki. Dzięki specjalnej mieszance zamieniają się w pyszną przekąskę

Ścieram cukinię i wrzucam do foremek na babeczki. Dzięki specjalnej mieszance zamieniają się w pyszną przekąskę

Dodano: 
Babeczki z cukinii
Babeczki z cukinii Źródło: Shutterstock / Africa Studio
Nie masz już pomysłu, co zrobić z cukinii? W sezonie to tanie warzywo można wykorzystać na wiele sposobów, a ja dziś przychodzę z przepisem, na proste babeczki z cukinii.

Wystarczy zetrzeć cukinię na tarce, aby za niespełna pół godziny zajadać rewelacyjne babeczki z cukinii. Te warzywne muffiny robi się łatwo, a smakują rewelacyjnie. To jeden z moich patentów na wykorzystanie cukinii, której tego lata, dzięki hojności sąsiada działkowicza mam naprawdę dużo.

Jak zrobić babeczki z cukinii?

Ważne jest, żeby po starciu cukinii na tarce, odsączyć ją z nadmiaru soków, które puszcza. Można to zrobić, dociskając cukinię na gęstym sitku. Ja robię takie babeczki na dwa sposoby. Jeden z nich (i taki podaję w przepisie) to ułożenie cukinii (ale nie upychanie jej) w foremkach na muffiny i zalanie prostą mieszanką ze śmietany, sera i jajek. Czasem mieszam już cukinię razem z masą jajeczno-serową, jednak bardzo lubię efekt, jaki daje pieczenie babeczek z warstwą samej cukinii, która po wyjęciu z foremek jest na wierzchu babeczki.

Przepis: Muffinki z cukinią

Prosta przekąska z cukinii.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
88 w każdej porcji

Składniki

  • 1 mała cukinia
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 2 jajka
  • 100 g tartego żółtego sera
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówCukinię zetrzyj na tarce na grubych oczkach i odciśnij z nadmiaru wody. Śmietanę, jajka, ser wymieszaj i dopraw dobrze solą i pieprzem. Foremki na muffiny wysmaruj oliwą.
  2. PieczenieDo foremek nakładaj startą cukinię i zalewaj ją masą z jajek i sera. Zapiekaj ok. 20-25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Jak podawać babeczki z cukinii?

Babeczki z cukinii są przede wszystkim smaczną przekąską, którą można zajadać z dodatkiem ulubionych sosów, np. sosu czosnkowego lub koperkowego na bazie jogurtu, ale też keczupu czy ostrych sosów paprykowych. Muffiny z cukinii można też potraktować jako dodatek do obiadu czy kolacji. Idealnie zastąpią ziemniaki i inne warzywa. Wystarczy położyć na talerzu kawałek mięsa i 2-3 cukiniowe babeczki, aby zyskać efektownie wyglądający i smaczny posiłek.

Inne pomysły na babeczki z cukinii

Do babeczek można dodać również inne składniki. Może to być np. posiekany i przesmażony wcześniej na patelni wędzony boczek albo wędzone tofu. To masy z jajek i sera można dorzucić także posiekaną drobno zieleninę, np. natkę pietruszki, szczypiorek albo koperek. Dobrze się tu sprawdzą także suszone zioła np. bazylia, tymianek czy oregano. To masy można dodać także przeciśnięty przez praskę czosnek.

Czytaj też:
Ten żółty sos do makaronu robię w 15 minut. Rewelacyjny i tani obiad z prostych składników
Czytaj też:
To ekspresowe danie z makaronem jest niczym sałatka na ciepło. Wystarczą cztery dodatki

Źródło: smaki.pl