Uwielbiam cukinię, dlatego gości ona na moim stole niemal przez cały rok. Latem cieszę się smakiem warzyw z własnego ogródka, a poza sezonem sięgam po przygotowane na zimę przetwory. Młoda cukinia idealnie nadaje się do przygotowania chrupiących z zewnątrz i miękkich w środku talarków. Tak zrobiona cukinia świetnie sprawdzi się jako samodzielna przekąska oraz składnik różnych potraw np. sałatek z serem feta, pieczoną papryką i pomidorami oraz dodatek do mięs.
Jaka cukinia jest najlepsza do smażenia?
Do smażenia najlepiej wybierać małe lub średnie, niezbyt pękate cukinie, które nie wytworzyły twardych pestek. Młode warzywa można jeść zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej bez usuwania skórki, pod którą znajdują się cenne składniki odżywcze. Do smażenia nadaje się zarówno zielona, jak i żółta cukinia.
Warto zwrócić uwagę, czy cukinia jest twarda, jędrna i zdrowa. Miękka cukinia ma suchy i bardzo gąbczasty miąższ, co sprawia, że nie zachwyca smakiem i konsystencją. Na skórce cukinii nie powinny znajdować się plamy oraz uszkodzenia, w których mogą rozwijać się m.in. szkodliwe grzyby pleśniowe.
Do smażenia możesz również wykorzystać nieco starsze warzywa, które zawiązały pestki, ale nadal są jędrne i soczyste. Starsze cukinie trzeba obrać, bo często mają bardzo twardą, a nawet zdrewniałą skórkę, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w półplasterki, a następnie usmażyć zgodnie z poniższymi wskazówkami.
Jak zrobić cukinię z patelni bez panierki?
Przygotowanie potrawy jest bardzo proste i nie zabiera dużo czasu. Danie zachwyca delikatnym smakiem, w którym wyraźnie wyczuwalna jest nuta ziół, czosnku oraz oliwy z oliwek.
Smażę cukinię bez panierki na patelni grillowej, ale możesz również użyć zwykłej patelni lub opiekacza z funkcją grilla. Bardzo ważne w przypadku smażonej cukinii jest mocne rozgrzanie patelni, dzięki czemu warzywo zyska chrupiącą skórkę oraz szybko zmięknie i nie wchłonie oleju.
Możesz przygotować cukinię z patelni bez panierki, zgodnie z poniższym przepisem, czyli nacierając warzywo oliwą, ziołami i przyprawami, a następnie smażąc na suchej patelni lub kładąc plastry cukinii bez dodatków na gorący olej i doprawiając po usmażeniu.
Zestaw ziół i przypraw możesz dowolnie modyfikować, dopasowując smak potrawy do indywidualnych preferencji. Możesz zrezygnować z dodatku mieszanki ziół prowansalskich i doprawić cukinię np. oregano, tymiankiem, bazylią lub rozmarynem. Z delikatnym smakiem cukinii doskonale komponują się również m.in. słodka, ostra i wędzona papryka, pieprz ziołowy, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią oraz mieszanka przypraw do grillowanych warzyw.
Przepis: Cukinia z patelni bez panierki
Prosty sposób na cukinię na ciepło.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 167 w każdej porcji
Składniki
- 2 średnie cukinie
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju do smażenia
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie cukiniiCukinie umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na plastry o grubości 5-8 mm.
- Szykowanie dodatkówCzosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Jeżeli preferujesz cukinię o łagodnym smaku, to pomiń ten składnik. Oliwę z oliwek wymieszaj z ziołami oraz czosnkiem. Każdy plaster cukinii natrzyj oliwą z czosnkiem i ziołami.
- Smażenie cukiniiRozgrzej patelnię i ułóż na niej plasterki cukinii. Smaż warzywo małymi partiami na średnim ogniu, z obu stron, aż ładnie się zrumieni. Przed końcem smażenia oprósz cukinię solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Porada: cukinię możesz nie tylko usmażyć, ale także upiec w piekarniku. Przygotowane zgodnie z powyższymi wskazówkami warzywa ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika i piecz przez 20-25 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Po upływie połowy czasu pieczenia przewróć cukinię na drugą stronę. Możesz również na krótko przed końcem pieczenia włączyć funkcję grillowania lub termoobiegu, żeby warzywa mocniej się przyrumieniły.
Z czym podawać cukinię z patelni bez panierki?
Cukinię z patelni bez panierki możesz podawać np. z sosem czosnkowym, sosem jogurtowo-ziołowym, ketchupem, a także pomidorowo-paprykowym. Wyśmienicie smakuje również cukinia z patelni podawana z chrupiącymi grzankami.
Czytaj też:
Ścieram cukinię i wrzucam do foremek na babeczki. Dzięki specjalnej mieszance zamieniają się w pyszną przekąskęCzytaj też:
Placki z cukinii Jakuba Kuronia są chrupiące i nigdy się nie rozpadają. Kucharz zdradził prosty patent