To tanie i proste danie uwielbiam od dzieciństwa. Wystarczy wczorajszy makaron i jajko

To tanie i proste danie uwielbiam od dzieciństwa. Wystarczy wczorajszy makaron i jajko

Dodano: 
Makaron z jajkiem
Makaron z jajkiem Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
W dzieciństwie to proste danie jedliśmy bardzo często i wręcz prosiłam mamę o nie. Makaron smażony z jajkiem to posiłek uniwersalny: może być śniadaniem, obiadem i kolacją.

Makaron smażony z jajkiem to danie, które możesz zrobić, jeśli zostanie ci wczorajszy makaron. Ale oczywiście możesz ugotować makaron tylko po to, aby zaraz usmażyć go z jajkiem (przyznaję, że ja tak często robię). To z jednej strony pomysł, jak wykorzystać resztki jedzenia, a z drugiej naprawdę sycący, smaczny i jednocześnie ekspresowy posiłek. Ja makaron z jajkiem robię często wtedy, kiedy potrzebuję się najeść, a nie mam czasu na pracochłonne dania. Oczywiście dochodzi do tego ogromny sentyment z dzieciństwa, bo makaron smażony z jajkiem uwielbiam od zawsze.

Jak zrobić makaron smażony z jajkiem?

Tu nie ma nic skomplikowanego: na patelnię najpierw wrzuca się makaron (chodzi o to, aby go najpierw podgrzać i lekko przesmażyć), a potem wbija jajka. Kiedy się zetną, danie jest gotowe. Do zrobienia dania można wykorzystać dowolny makaron, zaróno jeśli chodzi o kształt, jak i jego skład (dobre będą także bezglutenowe makarony).

Przepis: Makaron smażony z jajkiem

Proste danie, które można zrobić z wczorajszego makaronu.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
743

Składniki

  • 1 szklanka ugotowanego makaronu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

opcjonalnie:

  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania

  1. Smażenie makaronuNa patelni rozgrzej oliwę i wrzuć makaron. Smaż dwie minuty. Wbij jajka, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Smaż, aż jajka się zetną. Posyp szczypiorkiem i podawaj od razu.

Co dodać do makaronu smażonego z jajkiem?

W wersji śniadaniowej zwykle jem makaron z dodatkiem świeżych pomidorów i sałaty, jeśli ma być obiadem, lubię wkroić do dania dużo natki pietruszki i podać je z dowolną sałatką lub surówką. Samo danie również można modyfikować na różne sposoby, dokładnie tak samo, jak zwykłą jajecznicę. Na patelnię można na przykład wrzucić razem z makaronem pomidory suszone i usmażyć wszystko na oliwie z pomidorów. Można dorzucić garść szpinaku, można dać cebulę, oliwki, kolorową paprykę, pieczarki, w sezonie świeże kurki, w wersji z mięsnym akcentem: boczek albo szynkę.

Ja bardzo lubię dorzucić na patelnię sporą garść tartego żółtego sera, jeśli akurat jest w lodówce albo posypać już gotowy makaron z jajkiem pokruszonym serem feta.

Czytaj też:
Puszyste placuszki budyniowe zrobisz w 10 minut. Ciasto ma jeden sekretny składnik
Czytaj też:
Te naleśniki przyciągają do mojej kuchni nawet dzieci sąsiadów. To zasługa pysznego farszu