Wystarczy 10 minut, aby zamienić czerstwy chleb w pyszną przekąskę. Jest lepsza niż chipsy!

Wystarczy 10 minut, aby zamienić czerstwy chleb w pyszną przekąskę. Jest lepsza niż chipsy!

Dodano: 
Smażony chleb
Smażony chleb Źródło: Shutterstock / MariaKovaleva
Smażony chleb to dla mnie przekąska idealna: z jednej strony unikam marnowania pieczywa, z drugiej mam tani przysmak, który zawsze znika do ostatniego okruszka.

Smażony chleb z czosnkiem uwielbiał mój tata. Czasem wręcz nie mogliśmy doczekać się, aż chleb sczerstwieje, aby móc zajadać się tym przysmakiem. Mój tata smażył zawsze połówki kromek, ale można też chleb pokroić w wygodne paseczki i mieć chrupiące przekąski na raz, które można dodatkowo maczać w ulubionym sosie.

Jak zrobić smażony chleb z czosnkiem?

Jeśli smażysz większe kawałki chleba (np. połówki kromek), warto natrzeć czosnkiem chleb już usmażony. Wystarczy przejechać przeciętym na pół ząbkiem po usmażonej na złoto kromce z obu stron. Taka przekąska jest wówczas naprawdę mocno czosnkowa i ostra w smaku. Jednak jeśli wolisz chleb w formie paseczków, lepiej natrzeć go czosnkiem przed smażeniem, tu jednak należy uważać, aby nie trzymać go na patelni zbyt długo, ponieważ przypalony czosnek nabiera goryczki. W tej wersji smak czosnku będzie nieco delikatniejszy.

Do zrobienia tej prostej, taniej i szybkiej przekąski możesz wykorzystać dowolne pieczywo. Doskonale nadają się do tego ciemne chleby litewskie. Chleb najlepiej smażyć na neutralnym w smaku oleju rzepakowym, słonecznikowym, ewentualnie na dobrej oliwie z oliwek.

Rada: resztki chleba można kroić na paski i mrozić, a potem, kiedy najdzie cię ochota na chrupiącą przekąskę, smażyć je na oliwie (wówczas tylko wymagają nieco więcej czasu na patelni).

Przepis: Chleb smażony z czosnkiem

Pyszna przekąska z czerstwego chleba.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
168 w każdej porcji

Składniki

  • 4 kromki lekko czerstwego chleba
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy

Sposób przygotowania

  1. Smażenie chlebaCzosnek przeciśnij przez praskę. Chleb pokrój na paski i wymieszaj z czosnkiem. Smaż chleba na złoto na rozgrzanej oliwie.

Jak podawać przekąskę z chleba?

Smażony chleb można chrupać bez żadnych dodatków. Najlepszy jest podawany na świeżo (kiedy ostygnie, mocno twardnieje). Gorący jeszcze chleb można dodatkowo posypać wiórkami żółtego sera.

Do tej przekąski z chleba możesz także podać sosy. Może to być np. sos czosnkowy albo koperkowy na bazie jogurtu, pikantna salsa z chili, albo najzwyklejszy w świecie keczup czy majonez.

Czytaj też:
Tę tanią przekąskę z ciasta francuskiego zrobisz ekspresowo. Weź pieczarki i jeszcze dwa dodatki
Czytaj też:
Puszyste placuszki budyniowe zrobisz w 10 minut. Ciasto ma jeden sekretny składnik