Smażony chleb z czosnkiem uwielbiał mój tata. Czasem wręcz nie mogliśmy doczekać się, aż chleb sczerstwieje, aby móc zajadać się tym przysmakiem. Mój tata smażył zawsze połówki kromek, ale można też chleb pokroić w wygodne paseczki i mieć chrupiące przekąski na raz, które można dodatkowo maczać w ulubionym sosie.
Jak zrobić smażony chleb z czosnkiem?
Jeśli smażysz większe kawałki chleba (np. połówki kromek), warto natrzeć czosnkiem chleb już usmażony. Wystarczy przejechać przeciętym na pół ząbkiem po usmażonej na złoto kromce z obu stron. Taka przekąska jest wówczas naprawdę mocno czosnkowa i ostra w smaku. Jednak jeśli wolisz chleb w formie paseczków, lepiej natrzeć go czosnkiem przed smażeniem, tu jednak należy uważać, aby nie trzymać go na patelni zbyt długo, ponieważ przypalony czosnek nabiera goryczki. W tej wersji smak czosnku będzie nieco delikatniejszy.
Do zrobienia tej prostej, taniej i szybkiej przekąski możesz wykorzystać dowolne pieczywo. Doskonale nadają się do tego ciemne chleby litewskie. Chleb najlepiej smażyć na neutralnym w smaku oleju rzepakowym, słonecznikowym, ewentualnie na dobrej oliwie z oliwek.
Rada: resztki chleba można kroić na paski i mrozić, a potem, kiedy najdzie cię ochota na chrupiącą przekąskę, smażyć je na oliwie (wówczas tylko wymagają nieco więcej czasu na patelni).
Przepis: Chleb smażony z czosnkiem
Pyszna przekąska z czerstwego chleba.
- Kategoria
 - Przekąska
 - Rodzaj kuchni
 - Tradycyjna
 - Czas przygotowania
 - 10 min.
 - Liczba porcji
 - 4
 - Liczba kalorii
 - 168 w każdej porcji
 
Składniki
- 4 kromki lekko czerstwego chleba
 - 2 ząbki czosnku
 - 4 łyżki oliwy
 
Sposób przygotowania
- Smażenie chlebaCzosnek przeciśnij przez praskę. Chleb pokrój na paski i wymieszaj z czosnkiem. Smaż chleba na złoto na rozgrzanej oliwie.
 
Jak podawać przekąskę z chleba?
Smażony chleb można chrupać bez żadnych dodatków. Najlepszy jest podawany na świeżo (kiedy ostygnie, mocno twardnieje). Gorący jeszcze chleb można dodatkowo posypać wiórkami żółtego sera.
Do tej przekąski z chleba możesz także podać sosy. Może to być np. sos czosnkowy albo koperkowy na bazie jogurtu, pikantna salsa z chili, albo najzwyklejszy w świecie keczup czy majonez.
Czytaj też:
Tę tanią przekąskę z ciasta francuskiego zrobisz ekspresowo. Weź pieczarki i jeszcze dwa dodatkiCzytaj też:
Puszyste placuszki budyniowe zrobisz w 10 minut. Ciasto ma jeden sekretny składnik
