Weź puszkę szprotek i jajko. Ta szybka pasta kanapkowa wspiera zdrowie kości i mózgu

Weź puszkę szprotek i jajko. Ta szybka pasta kanapkowa wspiera zdrowie kości i mózgu

Dodano: 
Pasta rybna
Pasta rybna Źródło: Shutterstock / Photosiber
Pasta rybna ze szprotek z puszki? Jak najbardziej! To pyszny, wyrazisty w smaku i zdrowy dodatek do pieczywa.

Jeśli lubisz pasty rybne, to koniecznie wypróbuj ten przepis. To pasta kanapkowa ze szprotek w pomidorach: taki produkt bez trudu kupisz w każdym sklepie. Puszkę takich ryb zawsze warto mieć w domowej spiżarni. Pasta kanapkowa ze szprotek jest wyrazista w smaku i łatwa do zrobienia.

Czy szprotki z puszki są zdrowe?

Szprotki z puszki to produkt, który może być wartościowym elementem zbilansowanej diety. Te niewielkie rybki dostarczają dużej ilości kwasów omega-3, białka oraz wapnia, który pochodzi z miękkich ości spożywanych razem z rybą. Dzięki temu wspierają pracę układu krążenia, mózgu i kości, a jednocześnie są rybą o niskiej zawartości metali ciężkich, co czyni je bezpieczniejszym wyborem niż gatunki drapieżne. Zawierają również witaminę D i B12, czyli składniki, których często brakuje w diecie. Jedynym elementem, na który warto zwrócić uwagę, jest zawartość soli oraz jakość oleju stosowanego w zalewie. Takie szprotki są zdrowe, sycące i nadają się zarówno jako dodatek do pieczywa, jak i składnik sałatek czy właśnie past kanapkowych.

Jak zrobić pastę rybną ze szprotek w puszce?

Do przygotowania pasty proponujemy szprotki w pomidorach. Sos doda paście koloru i wyrazistego smaku. Tu jednak uwaga: nie dodawaj całego sosu i delikatnie zdejmij jego nadmiar z ryb. Jeśli uznasz, że gotowa pasta jest zbyt gęsta, wówczas można dodać więcej sosu, który został w puszce. Do ryb dodajemy również gotowane jajko i łyżkę gęstego jogurtu (np. jogurtu w stylu greckim). Rybki z puszki są już doprawione, dlatego ostrożnie doprawiaj taką pastę (najlepiej najpierw spróbować, a potem dosolić).

Przepis: Pasta rybna ze szprotek

Pomysł na smarowidło do kanapek.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
85 w każdej porcji

Składniki

  • 1 puszka szprotek w sosie pomidorowym
  • 1 gotowane jajko
  • 1 łyżka gęstego jogurtu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówSzprotki wyjmij z puszki, jajko obierz.
  2. Robienie pastyWrzuć wszystkie składniki do kielicha blendera i zmiksuj.

Gotową pastę smaruj bezpośrednio na pieczywo. Warto takie kanapki dodatkowo udekorować ulubioną zieleniną, np. posiekanym drobno szczypiorkiem.

Czytaj też:
Apetyczna, pyszna jajecznica gotowa w 10 minut. Ma prosty skład i wysoką wartość odżywczą
Czytaj też:
Sałatka śniadaniowa z trzech składników. Prosta, doskonale smakuje i syci do południa