Ekspresowe ciasto czekoladowe na oleju. Nie ma łatwiejszego przepisu

Ekspresowe ciasto czekoladowe na oleju. Nie ma łatwiejszego przepisu

Dodano: 
Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe Źródło: Shutterstock / Oksana Kuznetsova Dnepr
To ciasto czekoladowe razem z pieczeniem zrobisz w 45 minut. Przygotowanie jest dziecinnie proste, a wypiek zawsze się udaje.

Ten przepis warto mieć zapisany: przydaje się zawsze, kiedy masz ochotę na domowe ciasto, a nie masz czasu na skomplikowane receptury. Tu wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski i zmiksować. A resztę już robi piekarnik.

Jak zrobić ekspresowe ciasto czekoladowe?

To ciasto czekoladowe to proste składniki i ekspresowe wykonanie. Całość zrobisz w jednej misce, a składniki najprościej wymieszać mikserem, ale można też rózgą (wystarczy energicznie wymieszać, aby powstało gładkie, gęste ciasto).

Wskazówka: jeśli chcesz, możesz do swojego ciasta dodać dodatki smakowe takie jak np. ekstrakt waniliowy, skórka otarta z pomarańczy, cynamon, czy w wersji bardziej z pazurem – odrobina chili.

Ciasto można piec w zwykłej keksówce lub w mniejszej tortownicy. Zwykle jest gotowe w 40 minut, ale warto tu zastosować zasadę suchego patyczka: włóż patyczek w ciasto i jeśli nic na nim nie zostanie, oznacza to, że ciasto jest dobrze upieczone i gotowe.

Przepis: Ciasto czekoladowe

Ekspresowe ciasto czekoladowe na oleju.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
263 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaWymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaj resztę składników i zmiksuj na gładko.
  2. Pieczenie ciastaPrzełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 175 stopni.

Jak podawać ciasto czekoladowe?

To ekspresowe ciasto czekoladowe nie potrzebuje żadnych dodatków – samo w sobie jest pyszne. Oczywiście smaki i wygląd deseru można podkręcić i wykorzystać tu swoje ulubione dodatki.

Ciasto czekoladowe ładnie wygląda oprószone odrobiną cukru pudru lub kakao. Można je też oblać polewą czekoladową (wymieszaj czekoladę z gorącą śmietanką kremówką lub kup gotową polewę do ciast). Ciasto z polewą ładnie wygląda i świetnie smakuje posypane orzeszkami lub wiórkami skórki pomarańczowej.

Ciasto można też przekroić po wystudzeniu na pół i przełożyć kremem czekoladowo-orzechowym albo dżemem (np. z czarnej porzeczki lub z pomarańczy). Doskonale pasują tu typowe jesienne smakołyki, takie jak powidła śliwkowe czy dżem z dyni.

Czytaj też:
Tę słodką potrawę uwielbiałam w dzieciństwie. Teraz serwuję ją rodzinie na lekką kolację
Czytaj też:
Najzdrowszy dodatek do zielonej herbaty. Infekcje trzymają się z daleka, kilogramy lecą w dół

Źródło: smaki.pl