Ten przepis warto mieć zapisany: przydaje się zawsze, kiedy masz ochotę na domowe ciasto, a nie masz czasu na skomplikowane receptury. Tu wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski i zmiksować. A resztę już robi piekarnik.
Jak zrobić ekspresowe ciasto czekoladowe?
To ciasto czekoladowe to proste składniki i ekspresowe wykonanie. Całość zrobisz w jednej misce, a składniki najprościej wymieszać mikserem, ale można też rózgą (wystarczy energicznie wymieszać, aby powstało gładkie, gęste ciasto).
Wskazówka: jeśli chcesz, możesz do swojego ciasta dodać dodatki smakowe takie jak np. ekstrakt waniliowy, skórka otarta z pomarańczy, cynamon, czy w wersji bardziej z pazurem – odrobina chili.
Ciasto można piec w zwykłej keksówce lub w mniejszej tortownicy. Zwykle jest gotowe w 40 minut, ale warto tu zastosować zasadę suchego patyczka: włóż patyczek w ciasto i jeśli nic na nim nie zostanie, oznacza to, że ciasto jest dobrze upieczone i gotowe.
Przepis: Ciasto czekoladowe
Ekspresowe ciasto czekoladowe na oleju.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 263 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki kakao
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaWymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaj resztę składników i zmiksuj na gładko.
- Pieczenie ciastaPrzełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 175 stopni.
Jak podawać ciasto czekoladowe?
To ekspresowe ciasto czekoladowe nie potrzebuje żadnych dodatków – samo w sobie jest pyszne. Oczywiście smaki i wygląd deseru można podkręcić i wykorzystać tu swoje ulubione dodatki.
Ciasto czekoladowe ładnie wygląda oprószone odrobiną cukru pudru lub kakao. Można je też oblać polewą czekoladową (wymieszaj czekoladę z gorącą śmietanką kremówką lub kup gotową polewę do ciast). Ciasto z polewą ładnie wygląda i świetnie smakuje posypane orzeszkami lub wiórkami skórki pomarańczowej.
Ciasto można też przekroić po wystudzeniu na pół i przełożyć kremem czekoladowo-orzechowym albo dżemem (np. z czarnej porzeczki lub z pomarańczy). Doskonale pasują tu typowe jesienne smakołyki, takie jak powidła śliwkowe czy dżem z dyni.
Czytaj też:
Tę słodką potrawę uwielbiałam w dzieciństwie. Teraz serwuję ją rodzinie na lekką kolacjęCzytaj też:
Najzdrowszy dodatek do zielonej herbaty. Infekcje trzymają się z daleka, kilogramy lecą w dół