Tę słodką potrawę uwielbiałam w dzieciństwie. Teraz serwuję ją rodzinie na lekką kolację

Tę słodką potrawę uwielbiałam w dzieciństwie. Teraz serwuję ją rodzinie na lekką kolację

Dodano: 
Ryż z jabłkiem
Ryż z jabłkiem Źródło: Shutterstock / Saprunova Marina
Tę prostą, pyszną potrawę pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Mama często serwowała nam ją na kolację. Wszystkim smakowała, dlatego ja też ją przyrządzam. Jest lekka, zdrowa i nie ma przy niej dużo roboty.

Są takie potrawy z dzieciństwa, do których chętnie wracam w dorosłym życiu. Chcę znów poczuć ich smak i podzielić się nim z moją rodziną. Takim właśnie przysmakiem z dawnych lat jest dla mnie ryż z jabłkami. Robię go tak, jak moja mama, a więc bez zapiekania. Dzięki temu raz-dwa robię wartościową kolację na słodko lub podwieczorek dla rodziny.

Jak przygotować jabłka do ryżu?

Ważnym składnikiem tej lekkiej kolacji na słodko są jabłka. Dodają całości smaku i sprawiają, że potrawa jest naprawdę zdrowa, mimo że ma słodki smak.

Na dodatek do ryżu wybieram kwaskowe jabłka, bo po obróbce termicznej mają przyjemny smak. O tej porze roku sięgam zwykle po antonówki lub szare renety. Obieram je, kroję w kostkę i podduszam z odrobiną cukru i cynamonu. Nie gotuję ich jednak zbyt długo, by się nie rozpadły. Wtedy są najsmaczniejsze.

Jak zrobić lekką kolację na słodko?

Choć ta potrawa jest podana na słodko, to jest zdrowa i wartościowa. To dlatego, że jej bazą jest ryż ugotowany na sypko. Gotuję go na mleku z dodatkiem odrobiny cukru wanilinowego. Smaku całości dodają zaś prażone jabłka, których słodko-kwaśny smak świetnie dopełnia cynamon.

Przepis: Ryż z jabłkami

Ryż z prażonymi jabłkami na lekką kolację lub podwieczorek

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
375 w każdej porcji

Składniki

Ryż:

  • 1,5 szklanki ryżu
  • 3 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli

Jabłka:

  • 4 średnie jabłka (najlepiej słodko-kwaśne, np. szara reneta, antonówka)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ryżuRyż przepłucz zimną wodą. Zalej mlekiem, podgrzewaj na niedużym ogniu do zagotowania. Dodaj szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 12-15 minut, by pozostał sypki. Wymieszaj z masłem i cukrem wanilinowym.
  2. Prażenie jabłekJabłka obierz, pokrój w kostkę. W rondelku rozpuść masło, wsyp jabłka, chwilę je przesmaż. Dodaj cukier i cynamon i smaż je na średnim ogniu, aż lekko zmiękną i skarmelizują. Podawaj do ryżu.

Inna wersja ryżu z jabłkami

Tę słodką kolację z ryżu i jabłek możecie też przygotować inaczej. Ryż możecie ugotować w klasyczny sposób, a więc na wodzie z odrobiną soli. Dzięki temu potrawa nie będzie zbyt słodka.

Klasyczna wersja tej potrawy przewiduje zapieczenie pogotowanego ryżu ze startymi jabłkami. By całość była smaczna i soczysta, wierzch posypuje się wiórkami masła i wstawia do piekarnika.

Niezależnie od tego, w jaki sposób przygotujecie tę potrawę, możecie ją podać z odrobiną kwaśnej, gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego. Dodatki te świetnie przełamią słodycz jabłek.

Czytaj też:
Przepyszną sałatkę na kolację robię w 15 minut. Trzy wyjątkowe dodatki i wszyscy się najadają
Czytaj też:
Zrobiłam tak pierogi leniwe i wszyscy przepadli. Wyszły o wiele lepsze niż z samego twarogu