Wrzuć na patelnię rybę i dwa aromatyczne dodatki. Pomysł na smaczny i zdrowy obiad

Wrzuć na patelnię rybę i dwa aromatyczne dodatki. Pomysł na smaczny i zdrowy obiad

Dodano: 
Smażenie ryby
Smażenie ryby Źródło: Shutterstock / Lapina Maria
Ryba na obiad z tego przepisu to danie szybkie, smaczne i łatwe do zrobienia. Delikatne mięso ryby wychodzi aromatyczne i nie rozpada się na patelni.

Ryba na obiad to zawsze dobry pomysł. Nasza propozycja na dziś to aromatyczna ryba smażona z pomidorami i czosnkiem. To doskonały dodatek do ziemniaków w każdej postaci, ale też ryżu czy pieczywa.

Jak zrobić smażoną rybę na obiad?

Nie podajemy w tym przepisie konkretnego gatunku ryby: po prostu weź taką rybę, jaką lubisz. Dobrze sprawdzi się np. dorsz czy mintaj (świetna będzie polędwica z dorsza), ale mogą to być też ryby słodkowodne i tu szczególnie polecamy pysznego sandacza. Możesz wybrać filet ze skórą lub bez. Jeśli masz kawałek ryby ze skórą, zacznij smażenie od tej strony.

Prosty trik, dzięki któremu ryba się nie rozpada, to dodanie masła przed przewróceniem filetu na drugą stronę. 70 procent czasu ryba powinna się smażyć na jednej stronie (nie przekładaj jej w tym czasie), potem dodaj masło, i przewróć ostrożnie filet.

Dodatek pomidorków i czosnku sprawi, że ryba będzie miała przyjemny aromat. Najlepiej wybrać czosnek w łupinkach: odda swój aromat, ale nie stanie się gorzki. Jeśli obierasz czosnek, dodaj go w momencie przewracania ryby. Chodzi o to, aby nie przypalił się na patelni, bo wówczas nabiera goryczki.

Przepis: Smażona ryba

Pomysł na rybę na obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
405 w każdej porcji

Składniki

  • 2 filety rybne (np. dorsz lub sandacz)
  • sól, pieprz
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku w łupince
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówRybę dopraw, pomidorki pokrój na połówki.
  2. Smażenie rybyRozgrzej oliwę na patelni. Połóż rybę i lekko dociśnij szpatułką. Wrzuć na patelnię pomidorki i czosnek. Smaż wszystko razem, aż spód ryby zacznie się rumienić. Nim przełożysz rybę na drugą stronę, dodaj masło. Po przewróceniu smaż kilka minut.

Do czego podawać smażoną rybę?

Rybę z naszego przepisu możesz serwować z ulubionymi dodatkami. My szczególnie polecamy ją w towarzystwie ziemniaków w każdej postaci: mogą to być ziemniaki gniecione, gotowane ziemniaczki okraszone masłem i posypane koperkiem, pieczone ziemniaki czy chrupiące frytki. Ale ryba też świetnie smakuje z ryżem czy dobrym pieczywem. Na talerz warto dołożyć również świeże warzywa lub zdrowe kiszonki. Np. surówkę z kapusty pekińskiej i pomidorów albo surówkę z kiszonej kapusty.

Czytaj też:
W Lidlu wygląda niepozornie, ale na talerzu zachwyca! Przepis na rybę z chrupiącą skórką w 20 minut

Czytaj też:
Ta polska ryba zachwyca smakiem i jest bardzo zdrowa. Na patelni przyrządzisz ją w kwadrans

Źródło: smaki.pl