Tradycyjne jagodzianki z ciastem drożdżowym są pyszne, ale wymagają nieco pracy i cierpliwości. Nie jest to jednak jedyny sposób na pyszną jagodziankę. To ciasto z jagodami to ekspresowe ciasto maślankowe. Jest pyszne, a z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet początkujący domowi cukiernicy.
Jak zrobić ciasto maślankowe z jagodami?
Cały sekret tego ciasta to wymieszanie składników mokrych z suchymi (mokre wlewaj do miski z suchymi). Potem to dość gęste ciasto wystarczy wylać do foremki i dołożyć dowolne owoce. W tym przypadku to leśne jagody. Do tego dokładamy jeszcze kruszonkę (jeśli chcesz, można ją pominąć). Przepis na kruszonkę jest również prosty: wystarczy wymieszać mąkę, masło i cukier. Kruszonka powinna być zimna, dlatego koniecznie weź schłodzone masło. Ewentualnie możesz kruszonkę przygotować wcześniej i schłodzić ją w lodówce lub włożyć na jakiś czas do zamrażarki. Dzięki temu po upieczeniu będzie idealnie krucha i chrupiąca.
Przepis: Ciasto maślankowe z jagodami
Pyszna i szybka jagodzianka bez miksera.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 386 w każdej porcji
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody
- 3 jajka
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- 300 g jagód
na kruszonkę:
- 80 g mąki
- 40 g zimnego masła
- 40 g cukru
Sposób przygotowania
- Robieni ciasta i kruszonkiW jednej misce wymieszaj składniki suche, czyli mąkę, cukier, proszek, sodę, cukier waniliowy, a w drugiej mokre, czyli jajka, olej i maślankę. Połączone składniki mokre wlej do suchych i wymieszaj. Składniki na kruszonkę wymieszaj (rozetrzyj widelcem lub palcami).
- Pieczenie ciastaPrzelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp owocami i kruszonką. Piecz ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe ciasto z jagodami możesz delikatnie oprószyć cukrem pudrem, albo udekorować lukrem czy niewielką ilością polewy czekoladowej. Jagodziankę z tego przepisu można podać na ciepło (podgrzej ciasto np. w mikrofalówce) z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych.
Inne pomysły na ciasto maślankowe
Bazowy przepis na ciasto maślankowe warto zapisać, bo zrobisz z niego nie tylko pyszną jagodziankę. Możesz do ciasta dodać dowolne, sezonowe owoce. Jakie? Takie, jakie akurat masz, takie, jakie lubisz. Ja najczęściej robię to ciasto z borówkami, porzeczkami lub jagodami, ale też lubię zrobić miks różnych owoców: np. moreli, śliwek, wiśni, malin i agrestu. Większe owoce, takie jak śliwki, morele, brzoskwinie, nektarynki, truskawki czy jabłka trzeba pokroić na mniejsze cząstki. Do ciasta można również dodać owoce mrożone.
Czytaj też:
Latem piekę tylko te muffinki. Wilgotne, kwaśno-słodkie i gotowe w pół godzinyCzytaj też:
Wiśnie zapiekam pod chrupiącą pierzynką ze zdrowymi dodatkami. Przepis jest dziecinnie prosty