Biorę kubek maślanki i kubek jagód. Ekspresowa jagodzianka bez miksera

Biorę kubek maślanki i kubek jagód. Ekspresowa jagodzianka bez miksera

Dodano: 
Ciasto z jagodami
Ciasto z jagodami Źródło: Shutterstock / Vaida_B
Ta szybka jagodzianka to proste ciasto maślankowe. Aby je zrobić nie potrzeba miksera, żadnego ubijania czy ucierania. Wystarczy wymieszać składniki.

Tradycyjne jagodzianki z ciastem drożdżowym są pyszne, ale wymagają nieco pracy i cierpliwości. Nie jest to jednak jedyny sposób na pyszną jagodziankę. To ciasto z jagodami to ekspresowe ciasto maślankowe. Jest pyszne, a z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet początkujący domowi cukiernicy.

Jak zrobić ciasto maślankowe z jagodami?

Cały sekret tego ciasta to wymieszanie składników mokrych z suchymi (mokre wlewaj do miski z suchymi). Potem to dość gęste ciasto wystarczy wylać do foremki i dołożyć dowolne owoce. W tym przypadku to leśne jagody. Do tego dokładamy jeszcze kruszonkę (jeśli chcesz, można ją pominąć). Przepis na kruszonkę jest również prosty: wystarczy wymieszać mąkę, masło i cukier. Kruszonka powinna być zimna, dlatego koniecznie weź schłodzone masło. Ewentualnie możesz kruszonkę przygotować wcześniej i schłodzić ją w lodówce lub włożyć na jakiś czas do zamrażarki. Dzięki temu po upieczeniu będzie idealnie krucha i chrupiąca.

Przepis: Ciasto maślankowe z jagodami

Pyszna i szybka jagodzianka bez miksera.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
386 w każdej porcji

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 3 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 300 g jagód

na kruszonkę:

  • 80 g mąki
  • 40 g zimnego masła
  • 40 g cukru

Sposób przygotowania

  1. Robieni ciasta i kruszonkiW jednej misce wymieszaj składniki suche, czyli mąkę, cukier, proszek, sodę, cukier waniliowy, a w drugiej mokre, czyli jajka, olej i maślankę. Połączone składniki mokre wlej do suchych i wymieszaj. Składniki na kruszonkę wymieszaj (rozetrzyj widelcem lub palcami).
  2. Pieczenie ciastaPrzelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp owocami i kruszonką. Piecz ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Gotowe ciasto z jagodami możesz delikatnie oprószyć cukrem pudrem, albo udekorować lukrem czy niewielką ilością polewy czekoladowej. Jagodziankę z tego przepisu można podać na ciepło (podgrzej ciasto np. w mikrofalówce) z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych.

Inne pomysły na ciasto maślankowe

Bazowy przepis na ciasto maślankowe warto zapisać, bo zrobisz z niego nie tylko pyszną jagodziankę. Możesz do ciasta dodać dowolne, sezonowe owoce. Jakie? Takie, jakie akurat masz, takie, jakie lubisz. Ja najczęściej robię to ciasto z borówkami, porzeczkami lub jagodami, ale też lubię zrobić miks różnych owoców: np. moreli, śliwek, wiśni, malin i agrestu. Większe owoce, takie jak śliwki, morele, brzoskwinie, nektarynki, truskawki czy jabłka trzeba pokroić na mniejsze cząstki. Do ciasta można również dodać owoce mrożone.

Czytaj też:
Latem piekę tylko te muffinki. Wilgotne, kwaśno-słodkie i gotowe w pół godziny
Czytaj też:
Wiśnie zapiekam pod chrupiącą pierzynką ze zdrowymi dodatkami. Przepis jest dziecinnie prosty