Kroję ciasto francuskie na prostokąty i obkładam 3 składnikami. To ekspresowa przekąska

Kroję ciasto francuskie na prostokąty i obkładam 3 składnikami. To ekspresowa przekąska

Dodano: 
Przekąska z warzywami
Przekąska z warzywami Źródło: Shutterstock / Cesarz
Z ciasta francuskiego można przygotować doskonałe przekąski słodkie i wytrawne. Dziś zapraszam na te drugie, bo sprawdzą się też w porze kolacji. Do ich przyrządzenia wystarczą trzy dodatki.

Gotowe ciasto francuskie umożliwia szybkie przygotowanie smacznych przekąsek. Cała moja rodzina je uwielbia, więc często je przyrządzam. Dziś pokażę wam, jak raz-dwa zrobić wytrawne pizzerinki z trzema dodatkami. Wystarczy tylko ułożyć składniki i wstawić całość do piekarnika.

Czym posmarować ciasto na pizzerinki?

By pizzerinki nie wyszły zbyt suche, ciasto przed ułożeniem składników warto czymś posmarować. Można sięgnąć po sos pomidorowy, by zachować klasyczny smak potrawy. Ja jednak wolę twarożek kanapkowy lub jogurt naturalny, bo mają łagodny smak i nie przytłaczają dodatków.

Jak zrobić ekspresowe pizzerinki?

Przygotowanie tych pysznych pizzerinek jest naprawdę proste. Kroję tylko ciasto francuskie w nieduże prostokąty, a potem każdy smaruję doprawionym jogurtem naturalnym. Po obłożeniu warzywami, całość posypuję startą mozzarellą i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Po 15-20 minutach pieczenia przekąska jest gotowa. Powinna wyjść lekko rumiana i chrupiąca z warzywami ukrytymi pod warstwą stopionego sera.

Przepis: Warzywne pizzerinki

Pizzerinki z ciasta francuskiego z dodatkiem warzyw i sera

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
250 w każdej porcji

Składniki

  • 275 g ciasta francuskiego
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • kawałek młodej cukinii
  • 150 g startej mozzarelli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaCiasto pozostaw na 15 minut w temperaturze pokojowej, by zrobiło się elastyczne. Rozwiń je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pokrój na 8 równej wielkości prostokątów. Prostokąty lekko rozsuń, posmaruj jogurtem doprawionym czosnkiem, solą i pieprzem.
  2. Obkładanie i pieczenieKażdą pizzerinkę obłóż plasterkami cukinii i przekrojonymi na pół pomidorkami. Posyp startym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni Celsjusza i piecz 15-20 minut, aż ser się rozpuści, a ciasto zrumieni.

Te dodatki też pasują do pizzerinek

Na pizzerinkach z ciasta francuskiego można ułożyć w zasadzie takie same składniki, jak na klasycznej pizzy. Jeśli stawiacie na warzywa, możecie wybierać pomiędzy: papryką, cebulą, porem, kukurydzą, szpinakiem. By potrawa zrobiła się bardziej sycąca, warto uwzględnić także wędliny, np.: szynkę, salami, boczek wędzony. Dobrze też będą pasowały pieczarki, a także oliwki i kapary.

Czytaj też:
W plasterki cukinii zawijam pyszny farsz. Te roladki można zjeść na przekąskę lub kolację
Czytaj też:
Kawałki kurczaka obtaczam w aromatycznej panierce. Przepis na ekspresową przekąskę na ciepło