Puszysty deser z borówkami zrobisz w 10 minut. Jest idealny na ciepłe dni

Puszysty deser z borówkami zrobisz w 10 minut. Jest idealny na ciepłe dni

Dodano: 
Deser z borówkami
Deser z borówkami Źródło: Shutterstock / Yakubovich Vadzim
Śmietankowy krem i orzeźwiające borówki to połączenie idealne. To deser ekspresowy, który nie wymaga wysiłku, a wszystkim smakuje.

Kiedy za oknem jest gorąco, mało kto ma ochotę na włączanie piekarnika i długie stanie w kuchni. To czas na przepisy szybkie, bez pieczenia, takie, które zajada się na zimno. Nasza propozycja to ekspresowy deser z borówkami. Bazą jest najprostszy krem ze śmietany i mascarpone.

Jak zrobić śmietankowy deser z borówkami?

Aby zrobić pyszny krem, potrzebujesz śmietanki kremówki oraz serka mascarpone. Ilość cukru w przepisie jest orientacyjna, jeśli lubisz bardzo słodkie desery, dodaj nawet dwie łyżki więcej. Jeśli z kolei wolisz smaki lżejsze i orzeźwiające, dodaj do ubijania odrobinę skórki otartej z cytryny czy limonki.

Ważne jest, aby zarówno śmietanka jak i serek mascarpone były zimne: przechowuj te produkty przed ubijaniem w lodówce i nie wyciągaj ich wcześniej.

Rada: krem ze śmietanki i mascarpone to uniwersalny dodatek lub baza deserów. Można nim przełożyć tort, można nim wypełnić bezę. Idealnie nadaje się do dekorowania babeczek, ale też robienia deserów w pucharkach. Taki krem można też dodatkowo ustabilizować śmietanfiksem albo żelatyną.

Kiedy krem jest ubity, wystarczy przełożyć go razem z owocami do pucharków, szklanek lub słoików.

Przepis: Deser z borówkami

Szybki deser z kremem.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
753 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500 g borówek

opcjonalnie:

  • 4 łyżki pastylek czekoladowych

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie kremuUbij śmietankę z mascarpone i z cukrem.
  2. Robienie deseruDo pucharków nakładaj warstwami krem i owoce. Deser można posypać pastylkami czekoladowymi lub tartą czekoladą.

Co pasuje do deseru z borówkami?

Deser z naszego przepisu można podać na wiele sposobów i wzbogacić go o różne dodatki. Czekolada podana w przepisie jest tylko jednym z nich.

Do pucharków można włożyć również: nasączone kawą lub lemoniadą biszkopty, pokruszone bezy, pokruszone ciasteczka (herbatniki lub ciasteczka typu oreo), ale też inne owoce. Do borówek idealnie będą pasowały m.in. maliny czy truskawki.

Czytaj też:
Puszyste ciasto z borówkami robię co kilka dni. Wygląda i smakuje jak to u babci
Czytaj też:
Blenduję truskawki i robię obłędnie lekki mus. Zakochasz się w nim od pierwszej łyżeczki