Kiedy za oknem jest gorąco, mało kto ma ochotę na włączanie piekarnika i długie stanie w kuchni. To czas na przepisy szybkie, bez pieczenia, takie, które zajada się na zimno. Nasza propozycja to ekspresowy deser z borówkami. Bazą jest najprostszy krem ze śmietany i mascarpone.
Jak zrobić śmietankowy deser z borówkami?
Aby zrobić pyszny krem, potrzebujesz śmietanki kremówki oraz serka mascarpone. Ilość cukru w przepisie jest orientacyjna, jeśli lubisz bardzo słodkie desery, dodaj nawet dwie łyżki więcej. Jeśli z kolei wolisz smaki lżejsze i orzeźwiające, dodaj do ubijania odrobinę skórki otartej z cytryny czy limonki.
Ważne jest, aby zarówno śmietanka jak i serek mascarpone były zimne: przechowuj te produkty przed ubijaniem w lodówce i nie wyciągaj ich wcześniej.
Rada: krem ze śmietanki i mascarpone to uniwersalny dodatek lub baza deserów. Można nim przełożyć tort, można nim wypełnić bezę. Idealnie nadaje się do dekorowania babeczek, ale też robienia deserów w pucharkach. Taki krem można też dodatkowo ustabilizować śmietanfiksem albo żelatyną.
Kiedy krem jest ubity, wystarczy przełożyć go razem z owocami do pucharków, szklanek lub słoików.
Przepis: Deser z borówkami
Szybki deser z kremem.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 753 w każdej porcji
Składniki
- 200 g śmietanki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 500 g borówek
opcjonalnie:
- 4 łyżki pastylek czekoladowych
Sposób przygotowania
- Szykowanie kremuUbij śmietankę z mascarpone i z cukrem.
- Robienie deseruDo pucharków nakładaj warstwami krem i owoce. Deser można posypać pastylkami czekoladowymi lub tartą czekoladą.
Co pasuje do deseru z borówkami?
Deser z naszego przepisu można podać na wiele sposobów i wzbogacić go o różne dodatki. Czekolada podana w przepisie jest tylko jednym z nich.
Do pucharków można włożyć również: nasączone kawą lub lemoniadą biszkopty, pokruszone bezy, pokruszone ciasteczka (herbatniki lub ciasteczka typu oreo), ale też inne owoce. Do borówek idealnie będą pasowały m.in. maliny czy truskawki.
Czytaj też:
Puszyste ciasto z borówkami robię co kilka dni. Wygląda i smakuje jak to u babciCzytaj też:
Blenduję truskawki i robię obłędnie lekki mus. Zakochasz się w nim od pierwszej łyżeczki