Te dodatki zszokowały Polaków. A Włoch mówi: Zróbcie zamiast makaronu z truskawkami!

Te dodatki zszokowały Polaków. A Włoch mówi: Zróbcie zamiast makaronu z truskawkami!

Dodano: 
Risootto z truskawkami
Risootto z truskawkami Źródło: Shutterstock / Rodica Ciorba
Ten ryż z truskawkami zaskakuje połączeniem smaków. Mieszkający w Krakowie Włoch zachęca, aby zrobić to danie zamiast lubianego w Polsce makaronu z truskawkami.

– To będzie mnie kosztowało paszport – żartuje Włoch, bo doskonale wie, że Polacy są przywiązani do swoich tradycji, a makaron z truskawkami to dla wielu osób wręcz kultowe danie. Mattia Centini pochodzi z Włoch, ale mieszka w Krakowie i prowadzi tam warsztaty włoskiej kuchni. Jest też znany jako twórca internetowy – na Instagramie prowadzi popularny profil @throwbackpasta, gdzie często w żartobliwy sposób mówi o włoskiej kuchni oraz kulinarnych zwyczajach Włochów i Polaków. Tym razem podzielił się przepisem na risotto z truskawkami i stwierdził, że to lepsze niż makaron z tymi sezonowymi owocami. Wielu jego fanów zszokowały dodatki.

Jak zrobić risotto z truskawkami?

Danie, które zaproponował Mattia Centini, nie jest słodkie, tak jak makaron z truskawkami, który zwykle podajemy ze śmietaną i cukrem. Tu zaczynamy od... przesmażenia cebuli. „Boję się tego połączenia” – komentują fani kucharza.

Włoch poradził, aby risotto z truskawkami podlewać wodą, bo jak podkreślił, do risotto nie dodaje się rosołu. Do ryżu na patelni wrzucił masło i truskawki, a już na talerzu posypał danie aromatycznym serem.

Przepis: Risotto z truskawkami

Przepis Mattii Centini.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
635

Składniki

  • 100 g ryżu do risotto
  • 150 g truskawek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebula
  • sól
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • woda

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ryżuNa oliwie podsmaż cebulę, dodaj ryż, podlewaj niewielką ilością wody i gotuj, cały czas mieszając.
  2. Robienie risottoDo ryżu dodaj pokrojone truskawki, podlej odrobiną wody i dalej gotuj, mieszając, aż ryż będzie odpowiednio miękki. Dopraw solą. Danie podawaj udekorowane świeżymi owocami i posypane parmezanem.

Jak Włoch robi risotto z truskawkami?

Proporcje w przepisie powyżej są orientacyjne: Mattia Centini nie podał dokładnej receptury. Na krótkiej rolce, którą opublikował w mediach społecznościowych, pokazuje jednak krok po kroku, jak przyrządza swoje risotto z truskawkami.

Kucharz napisał jednocześnie, że jego ulubiona wersja tego dania to taka, kiedy ryż jest jeszcze ciepły, a na to daje się chłodny mus z truskawek.

Czytaj też:
Polacy ciągle popełniają ten jeden błąd przy gotowaniu makaronu. Chodzi o dodatek do wody
Czytaj też:
Czym różni się tani makaron od drogiego? Włoch pokazał zaskakujące różnice

Źródło: smaki.pl, Instagram/@throwbackpasta