– To będzie mnie kosztowało paszport – żartuje Włoch, bo doskonale wie, że Polacy są przywiązani do swoich tradycji, a makaron z truskawkami to dla wielu osób wręcz kultowe danie. Mattia Centini pochodzi z Włoch, ale mieszka w Krakowie i prowadzi tam warsztaty włoskiej kuchni. Jest też znany jako twórca internetowy – na Instagramie prowadzi popularny profil @throwbackpasta, gdzie często w żartobliwy sposób mówi o włoskiej kuchni oraz kulinarnych zwyczajach Włochów i Polaków. Tym razem podzielił się przepisem na risotto z truskawkami i stwierdził, że to lepsze niż makaron z tymi sezonowymi owocami. Wielu jego fanów zszokowały dodatki.
Jak zrobić risotto z truskawkami?
Danie, które zaproponował Mattia Centini, nie jest słodkie, tak jak makaron z truskawkami, który zwykle podajemy ze śmietaną i cukrem. Tu zaczynamy od... przesmażenia cebuli. „Boję się tego połączenia” – komentują fani kucharza.
Włoch poradził, aby risotto z truskawkami podlewać wodą, bo jak podkreślił, do risotto nie dodaje się rosołu. Do ryżu na patelni wrzucił masło i truskawki, a już na talerzu posypał danie aromatycznym serem.
Przepis: Risotto z truskawkami
Przepis Mattii Centini.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 635
Składniki
- 100 g ryżu do risotto
- 150 g truskawek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 mała cebula
- sól
- 1 łyżka tartego parmezanu
- woda
Sposób przygotowania
- Szykowanie ryżuNa oliwie podsmaż cebulę, dodaj ryż, podlewaj niewielką ilością wody i gotuj, cały czas mieszając.
- Robienie risottoDo ryżu dodaj pokrojone truskawki, podlej odrobiną wody i dalej gotuj, mieszając, aż ryż będzie odpowiednio miękki. Dopraw solą. Danie podawaj udekorowane świeżymi owocami i posypane parmezanem.
Jak Włoch robi risotto z truskawkami?
Proporcje w przepisie powyżej są orientacyjne: Mattia Centini nie podał dokładnej receptury. Na krótkiej rolce, którą opublikował w mediach społecznościowych, pokazuje jednak krok po kroku, jak przyrządza swoje risotto z truskawkami.
Kucharz napisał jednocześnie, że jego ulubiona wersja tego dania to taka, kiedy ryż jest jeszcze ciepły, a na to daje się chłodny mus z truskawek.
Czytaj też:
Polacy ciągle popełniają ten jeden błąd przy gotowaniu makaronu. Chodzi o dodatek do wodyCzytaj też:
Czym różni się tani makaron od drogiego? Włoch pokazał zaskakujące różnice