Te szybkie drożdżówki zrobisz z twarogu. Bez wyrabiania i czekania aż wyrosną

Te szybkie drożdżówki zrobisz z twarogu. Bez wyrabiania i czekania aż wyrosną

Dodano: 
Drożdżówki z truskawkami
Drożdżówki z truskawkami Źródło: Shutterstock / zi3000
Te słodkie bułeczki z owocami to pyszna alternatywa dla tradycyjnych drożdżówek. Bez drożdży i bez długiego wyrabiania.

Właściwie nie powinniśmy nazywać ich drożdżówkami, ponieważ nie zawierają grama drożdży. Wyglądem jednak do złudzenia przypominają tradycyjne słodkie bułeczki z owocami. Drożdżówki bez drożdży, czyli słodkie bułeczki twarogowe to jeden z przepisów, który już jest przebojem sieci. Pieką je bardzo chętnie kulinarni influencerzy: teraz najczęściej w wersji z truskawkami. I my ten wariant polecamy: jest słodko, pysznie, a do tego łatwo i szybko.

Jak zrobić drożdżówki bez drożdży?

Przepis jest wręcz dziecinnie prosty, bo wystarczy zagnieść składniki i uformować ciasto na kształt drożdżówek z wgłębieniem na owoce. Teraz najlepsze będą truskawki. Owoce podczas pieczenia apetycznie puszczają sok, ale jeśli chcesz tego uniknąć, możesz pokrojone truskawki najpierw wymieszać z odrobiną mąki ziemniaczanej lub truskawkowego kisielu (proszku).

Kruszonka w przepisie jest opcją dodatkową, ale polecamy robić bułeczki twarogowe z truskawkami właśnie w tej wersji. Wyglądają niczym klasyczne drożdżówki prosto z dobrej cukierni. Kruszonkę można zrobić również na bazie mąki migdałowej (z tych samych proporcji).

Z podanych w przepisie proporcji wychodzi sześć sporych bułeczek.

Przepis: Drożdżówki bez drożdży

Szybkie bułeczki na słodko.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
190 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki budyniu waniliowego (proszku)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 10 truskawek

na kruszonkę:

  • 60 g mąki
  • 30 g cukru
  • 30 g masła

dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówSkładniki na kruszonkę zagnieć i wstaw do lodówki lub zamrażarki. Twaróg dobrze rozgnieć widelcem i dodaj resztę składników. Zagnieć ciasto. Truskawki pokrój na połówki.
  2. Robienie bułeczekCiasto podziel na równe części. W każdej zrób wgłębienie i ułóż w nim owoce. Posyp kruszonką i piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotowe bułeczki oprósz cukrem pudrem.

Gotowe drożdżówki można również polać lukrem. To wersja dobra da fanów bardzo słodkich wypieków.

Inne pomysły na drożdżówki bez drożdży

Słodkie bułeczki twarogowe z tego przepisu można wypełnić nie tylko truskawkami. Świetnie sprawdzą się tu także inne sezonowe owoce, np. czereśnie, wiśnie, jagody czy maliny. Można też owoce mieszać. Drożdżówki można też wypełnić nadzieniem twarogowym lub budyniowym.

Czytaj też:
Ta dubajska tarta bije na głowę sklepowe słodycze. Oszczędź fortunę i zachwyć wszystkich smakiem
Czytaj też:
Na ekspresowy biszkopt wylewam piankową masę. Leciutka kostka to hit na ciepłe dni