To sycące śniadanie zrobisz w 15 minut. Bazą są jajka i wiosenne warzywo

To sycące śniadanie zrobisz w 15 minut. Bazą są jajka i wiosenne warzywo

Dodano: 
Omlet ze szparagami
Omlet ze szparagami Źródło: Shutterstock / Elena Hramova
Jajka na śniadanie to zawsze dobry pomysł. Są smaczne, pożywne i można je przyrządzić na wiele sposobów. My proponujemy, aby połączyć je z sezonowym warzywem.

Nasza propozycja na sycące, a jednocześnie ekspresowe śniadanie, to omlet ze szparagami. Omlet, czyli rozmącone, puszyste jajka usmażone z pysznymi dodatkami. Przepis jest bardzo prosty.

Jak zrobić omlet ze szparagami?

Do zrobienia tego śniadania wykorzystujemy zielone szparagi. Najlepiej jeśli są to młode, cieniutkie szparagi, których nie trzeba obierać (to przyspieszy przygotowania). Z takich szparagów wystarczy jedynie oberwać zdrewniałe końcówki.

Rada: do omleta można dodać surowe szparagi i tak podajemy w przepisie. Ale jeśli chcesz, szparagi można najpierw wrzucić z cebulą na patelnię i krótko przesmażyć na maśle. To również niezwykle pyszna opcja. W wersji surowej najlepiej będą szparagi młode. Jeśli masz grubsze szparagi, warto przygotować je w wersji ze smażeniem.

Kropką nad i jest tu dodatek małych kulek sera mozzarella. Sprawiają, że omlet kryje kremowe, serowe niespodzianki i syci jeszcze bardziej.

Przepis: Omlet ze szparagami

Pomysł na sycące śniadanie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
495

Składniki

  • 3 jajka
  • 4-5 szparagów
  • 1 mała cebula
  • 4 kulki mini mozzarelli
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówMasło wrzuć na patelnię, cebulę pokrój i zeszklij na maśle. Jajka rozmąć trzepaczką lub widelcem, szparagi pokrój.
  2. Smażenie omletaNa cebulę wylej jajka, wysyp szparagi i połóż kulki mozzarelli. Dopraw solą i pieprzem. Smaż do ścięcia jaj (na koniec możesz przykryć patelnię, aby jajka ścięły się z wierzchu.

Gotowy omlet możesz posypać drobno posiekanym szczypiorem lub listkami bazylii.

Inne pomysły na omlet ze szparagami

Omlet ze szparagami możesz zrobić na wiele sposobów, zmieniając dodatki, które dorzucasz do tego pysznego duetu. Mogą to być inne warzywa, np. pomidorki koktajlowe, kolorowa papryka, pędy czosnku, ale też liście szpinaku czy rukoli.

Pasują tu również różne sery, w tym wyrazista feta czy parmezan, który można rozmącić razem z jajkami.

Omlet ze szparagami świetnie smakuje także z dodatkami mięsnymi, np. dobrą szynką dojrzewającą czy usmażonymi na złoto plasterkami boczku.

Czytaj też:
Ta owsianka to prawdziwa, śniadaniowa uczta. Doskonale syci i jest bombą zdrowia
Czytaj też:
Zbieram w lesie żółte grzyby i smażę jak kurczaka. Teraz jest na nie sezon