Moja propozycja to ciasto francuskie ze szparagami. Proste i szybkie do zrobienia. To znakomita przekąska w ciągu dnia, ale sprawdzi się też jako kolacja czy imprezowa przegryzka. Składniki są proste, a przygotowanie razem z pieczeniem zajmie około pół godziny.
Jak zrobić ciasto francuskie ze szparagami?
Sekretem tej przekąski jest śmietanowo-serowy sos, którym smarujemy ciasto i na którym układamy szparagi. Aby go zrobić, wystarczy wymieszać śmietanę z jajkami, serem i doprawić. Tu od razu rada: do śmietany można też dodać same żółtka. Sos wówczas będzie miał nieco delikatniejszą konsystencję, ale to dobry patent, kiedy po robieniu innych dań (np. bezy) zostaną ci właśnie żółtka.
Zielone szparagi można jeść nawet na surowo, ale w tym przypadku przed pieczeniem polecam je króciutko obsmażyć z masłem i czosnkiem. To sprawia, że nabierają wyjątkowego aromatu.
Moja propozycja to przekąska na raz, czyli ciasto pokrojone w prostokąty wygodne do jedzenia, ale jeśli wolisz, możesz z tych samych składników przygotować szparagową tartę (czyli wówczas wyłóż wszystko na jeden cały kawałek ciasta).
Rada: jeśli chcesz, aby brzegi ciasta po upieczeniu były zrumienione i błyszczące, posmaruj je jajkiem rozmąconym z łyżką mleka.
Przepis: Ciasto francuskie ze szparagami
Pyszna przekąska z gotowego ciasta francuskiego.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 350 w każdej porcji
Składniki
- 1 ciasto francuskie
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 200 ml śmietany 18%
- 2 jajka
- 50 g tartego żółtego sera
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówWymieszaj dobrze śmietanę z jajkami, dopraw solą, pieprzem, dodaj tarty ser. Ze szparagów poodcinaj twarde końcówki.
- Szykowanie szparagówNa patelni rozgrzej masło, wrzuć szparagi i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż 1-2 minuty.
- Robienie przekąskiPokrój ciasto na prostokąty. Na każdy wyłóż masę śmietanową i układaj na niej szparagi. Zapiekaj przez ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Gotowe, gorące jeszcze ciasto francuskie ze szparagami możesz posypać dodatkowo tartym żółtym serem.
Inne pomysły na ciasto francuskie ze szparagami
Pomysłów na połączenie ciasta francuskiego i szparagów jest zapewne tyle, ilu jest kucharzy. Eksperymentować można na wiele sposobów. Np. zamiast prostokątów, szparagi można zamykać w kopertach z ciasta (pokrój je na kwadraty, układaj szparagi po przekątnej i łącz dwa pozostałe rogi ciasta).
Możesz też dodać inne składniki. Do przekąski z przepisu świetnie będzie pasować dobra szynka albo wędzony łosoś.
Czytaj też:
Biorę makaron, kroję szparagi i w 15 minut mam genialną kolację. Jest zdrowo i smacznieCzytaj też:
Zalewam ziemniaki aromatycznym płynem i wstawiam do piekarnika. Smakują, że palce lizać