Biorę gotowe ciasto i szparagi, a efekt zachwyca każdego. Sekretem jest biały sos

Biorę gotowe ciasto i szparagi, a efekt zachwyca każdego. Sekretem jest biały sos

Dodano: 
Ciasto francuskie ze szparagami
Ciasto francuskie ze szparagami Źródło: Shutterstock / Lizaveta_K
Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego warto korzystać, ile tylko można. A jeśli szukasz pomysłu na proste, ale niebanalne potrawy ze szparagami, to ten przepis jest dla ciebie.

Moja propozycja to ciasto francuskie ze szparagami. Proste i szybkie do zrobienia. To znakomita przekąska w ciągu dnia, ale sprawdzi się też jako kolacja czy imprezowa przegryzka. Składniki są proste, a przygotowanie razem z pieczeniem zajmie około pół godziny.

Jak zrobić ciasto francuskie ze szparagami?

Sekretem tej przekąski jest śmietanowo-serowy sos, którym smarujemy ciasto i na którym układamy szparagi. Aby go zrobić, wystarczy wymieszać śmietanę z jajkami, serem i doprawić. Tu od razu rada: do śmietany można też dodać same żółtka. Sos wówczas będzie miał nieco delikatniejszą konsystencję, ale to dobry patent, kiedy po robieniu innych dań (np. bezy) zostaną ci właśnie żółtka.

Zielone szparagi można jeść nawet na surowo, ale w tym przypadku przed pieczeniem polecam je króciutko obsmażyć z masłem i czosnkiem. To sprawia, że nabierają wyjątkowego aromatu.

Moja propozycja to przekąska na raz, czyli ciasto pokrojone w prostokąty wygodne do jedzenia, ale jeśli wolisz, możesz z tych samych składników przygotować szparagową tartę (czyli wówczas wyłóż wszystko na jeden cały kawałek ciasta).

Rada: jeśli chcesz, aby brzegi ciasta po upieczeniu były zrumienione i błyszczące, posmaruj je jajkiem rozmąconym z łyżką mleka.

Przepis: Ciasto francuskie ze szparagami

Pyszna przekąska z gotowego ciasta francuskiego.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
350 w każdej porcji

Składniki

  • 1 ciasto francuskie
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 50 g tartego żółtego sera
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówWymieszaj dobrze śmietanę z jajkami, dopraw solą, pieprzem, dodaj tarty ser. Ze szparagów poodcinaj twarde końcówki.
  2. Szykowanie szparagówNa patelni rozgrzej masło, wrzuć szparagi i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż 1-2 minuty.
  3. Robienie przekąskiPokrój ciasto na prostokąty. Na każdy wyłóż masę śmietanową i układaj na niej szparagi. Zapiekaj przez ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni.

Gotowe, gorące jeszcze ciasto francuskie ze szparagami możesz posypać dodatkowo tartym żółtym serem.

Inne pomysły na ciasto francuskie ze szparagami

Pomysłów na połączenie ciasta francuskiego i szparagów jest zapewne tyle, ilu jest kucharzy. Eksperymentować można na wiele sposobów. Np. zamiast prostokątów, szparagi można zamykać w kopertach z ciasta (pokrój je na kwadraty, układaj szparagi po przekątnej i łącz dwa pozostałe rogi ciasta).

Możesz też dodać inne składniki. Do przekąski z przepisu świetnie będzie pasować dobra szynka albo wędzony łosoś.

Czytaj też:
Biorę makaron, kroję szparagi i w 15 minut mam genialną kolację. Jest zdrowo i smacznie
Czytaj też:
Zalewam ziemniaki aromatycznym płynem i wstawiam do piekarnika. Smakują, że palce lizać