Tradycyjny mazurek można przygotować na wiele sposobów, jednak zawsze jego bazą powinno być kruche ciasto. Na wierzch mazurka można wyłożyć różne masy, zwykle jest to masa kajmakowa lub czekoladowa, a dla przełamania słodyczy, dodaje się również dżem. Tak jest i w naszym przepisie. Jest on o tyle dobry, że spód mazurka możesz upiec wcześniej, a wyłożeniem na niego słodkich warstw zająć się nawet dzień czy dwa później.
Jak zrobić prosty mazurek na Wielkanoc?
Nasz przepis to kruche ciasto z dodatkiem mąki migdałowej, ale od razu ważna uwaga: możesz mąkę migdałową zamienić na inny dodatek, np. mielone orzechy włoskie albo zmielone płatki owsiane. Jeśli nie masz żadnego z tych produktów, w to miejsce daj mąkę pszenną.
Zasady są takie, jak przy każdym kruchym cieście. To ciasto, które nie lubi ciepła. Dlatego masło powinno być zimne, a żeby prościej było zagnieść ciasto, najlepiej przesiekać najpierw masło z mąką na stolnicy, a potem szybko zagnieść wszystkie składniki. Ciasto przed pieczeniem koniecznie trzeba schłodzić.
Po upieczeniu wystarczy już tylko wyłożyć warstwy: dżem (proponujemy dżem z czarnej porzeczki), chrupiące płatki migdałów oraz czekoladę. Tak przygotowany mazurek można też udekorować: najlepiej robić to od razu po wylaniu czekolady, zanim ta zastygnie. Wówczas można ułożyć na niej dowolne ozdoby, np. bakalie czy czekoladowe figurki w wielkanocnych kształtach.
Rada: w przepisie jest czekolada gorzka, która sprawia, że mazurek nie jest bardzo słodki, a jednocześnie jest intensywnie czekoladowy. Możesz, jeśli chcesz, zastąpić czekoladę gorzką mleczną, lub rozpuścić ich mieszankę, jeśli chcesz uzyskać słodszy i delikatniejszy efekt.
Przepis: Mazurek z dżemem i czekoladą
Pomysł na prosty mazurek wielkanocny.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 488 w każdej porcji
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mielonych migdałów
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 żółtka
dodatkowo:
- 6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
- 100 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżeczka masła
- 4 łyżki płatków migdałów
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaSkładniki na ciasto szybko zagnieć, rozwałkuj i wyłóż ciasto do foremki. Wstaw do lodówki, aby dobrze się schłodziło.
- Pieczenie ciastaPonakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz ok. 15 minut. Wyjmij i zostaw do ostudzenia.
- Dekorowanie mazurkaPosmaruj ciasto dżemem i posyp płatkami migdałowymi. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj z masłem. Wyłóż masę czekoladową na dżem i migdały i wstaw mazurek do schłodzenia.
Inne pomysły na szybki mazurek na Wielkanoc
Kruchy spód z naszego przepisu może być bazą do mazurka o dowolnym smaku. Możesz zmienić smak dżemu i wybrać dowolną masę czy polewę, którą wylejesz na wierzch. Może to być np. kajmak lub masa z czekolady i masła orzechowego.
Czytaj też:
Ten czekoladowy mazurek kryje pyszne wnętrze. Krem robi się bardzo łatwoCzytaj też:
Bez nadmiaru lukru i cukru – ten mazurek jest słodki inaczej. Zrobisz go w 20 minut