Ten prosty mazurek to trzy pyszne warstwy. Z pieczeniem poradzi sobie każdy

Ten prosty mazurek to trzy pyszne warstwy. Z pieczeniem poradzi sobie każdy

Dodano: 
Mazurek
Mazurek Źródło: Shutterstock / Dorota Szymczyk
Mazurek to tradycyjny wypiek na Wielkanoc. Nasza propozycja to proste kruche ciasto i pyszne warstwy, które się idealnie uzupełniają.

Tradycyjny mazurek można przygotować na wiele sposobów, jednak zawsze jego bazą powinno być kruche ciasto. Na wierzch mazurka można wyłożyć różne masy, zwykle jest to masa kajmakowa lub czekoladowa, a dla przełamania słodyczy, dodaje się również dżem. Tak jest i w naszym przepisie. Jest on o tyle dobry, że spód mazurka możesz upiec wcześniej, a wyłożeniem na niego słodkich warstw zająć się nawet dzień czy dwa później.

Jak zrobić prosty mazurek na Wielkanoc?

Nasz przepis to kruche ciasto z dodatkiem mąki migdałowej, ale od razu ważna uwaga: możesz mąkę migdałową zamienić na inny dodatek, np. mielone orzechy włoskie albo zmielone płatki owsiane. Jeśli nie masz żadnego z tych produktów, w to miejsce daj mąkę pszenną.

Zasady są takie, jak przy każdym kruchym cieście. To ciasto, które nie lubi ciepła. Dlatego masło powinno być zimne, a żeby prościej było zagnieść ciasto, najlepiej przesiekać najpierw masło z mąką na stolnicy, a potem szybko zagnieść wszystkie składniki. Ciasto przed pieczeniem koniecznie trzeba schłodzić.

Po upieczeniu wystarczy już tylko wyłożyć warstwy: dżem (proponujemy dżem z czarnej porzeczki), chrupiące płatki migdałów oraz czekoladę. Tak przygotowany mazurek można też udekorować: najlepiej robić to od razu po wylaniu czekolady, zanim ta zastygnie. Wówczas można ułożyć na niej dowolne ozdoby, np. bakalie czy czekoladowe figurki w wielkanocnych kształtach.

Rada: w przepisie jest czekolada gorzka, która sprawia, że mazurek nie jest bardzo słodki, a jednocześnie jest intensywnie czekoladowy. Możesz, jeśli chcesz, zastąpić czekoladę gorzką mleczną, lub rozpuścić ich mieszankę, jeśli chcesz uzyskać słodszy i delikatniejszy efekt.

Przepis: Mazurek z dżemem i czekoladą

Pomysł na prosty mazurek wielkanocny.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
488 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mielonych migdałów
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 żółtka

dodatkowo:

  • 6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka masła
  • 4 łyżki płatków migdałów

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaSkładniki na ciasto szybko zagnieć, rozwałkuj i wyłóż ciasto do foremki. Wstaw do lodówki, aby dobrze się schłodziło.
  2. Pieczenie ciastaPonakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz ok. 15 minut. Wyjmij i zostaw do ostudzenia.
  3. Dekorowanie mazurkaPosmaruj ciasto dżemem i posyp płatkami migdałowymi. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj z masłem. Wyłóż masę czekoladową na dżem i migdały i wstaw mazurek do schłodzenia.

Inne pomysły na szybki mazurek na Wielkanoc

Kruchy spód z naszego przepisu może być bazą do mazurka o dowolnym smaku. Możesz zmienić smak dżemu i wybrać dowolną masę czy polewę, którą wylejesz na wierzch. Może to być np. kajmak lub masa z czekolady i masła orzechowego.

Czytaj też:
Ten czekoladowy mazurek kryje pyszne wnętrze. Krem robi się bardzo łatwo
Czytaj też:
Bez nadmiaru lukru i cukru – ten mazurek jest słodki inaczej. Zrobisz go w 20 minut