Sałatka z salami to propozycja dla tych, którzy lubią mieć mięsny dodatek w daniu, ale jednocześnie wiedzą, że warto w posiłku sięgać przede wszystkim po warzywa. To sałatka świetna do podania jako kolacja, ale też jako posiłek do pracy. Jeśli wieczorem zrobisz jej więcej, resztę spakuj w pojemnik i zabierz rano ze sobą.
Jak zrobić sałatkę z salami?
Bazą tej sałatki jest lekka i chrupiąca kapusta pekińska oraz sycąca i bogata w białko ciecierzyca z puszki. Smak podkręca czerwona cebula, ale przede wszystkim pikantny dressing. I tu od razu uwaga: skontroluj smak dressingu przed dodaniem do sałatki. Ilość chili można modyfikować w zależności od upodobań, a jeśli uznasz, że sos jest zbyt ostry, dodaj więcej oliwy, soku z cytryny i miodu. Nadmiar dressingu wykorzystasz w kolejne dni do surówek albo sałatek.
Do sałatki można wykorzystać dowolną kiełbasę salami, także z dodatkami (np. salami z pieprzem). Dodaj po prostu taką, jaką lubisz.
Przepis: Sałatka z salami
Lekka sałatka idealna na kolację i jako przekąska.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 372 w każdej porcji
Składniki
- 200 g salami
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 czerwona cebula
na dressing:
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1/3 łyżeczki chili (pieprzu cayenne)
- sól
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówKapustę, cebulę i salami pokrój (salami w kostkę lub w paski). Wymieszaj składniki na dressing.
- Robienie sałatkiDo miski wrzuć pokrojone warzywa, salami i odsączoną cieciorkę. Dodaj dressing i wymieszaj wszystko.
Gotową sałatkę podawaj z chrupiącymi grzankami lub dobrym, pełnoziarnistym pieczywem.
Jakie wędliny można dodać do sałatki?
Sałatka z salami to tylko jedna z możliwości na wykorzystanie w ten sposób kiełbas i innych wędlin. Do sałatek świetnie pasują też różnego rodzaju szynki (także szynka konserwowa), ale też kurczak wędzony czy domowe pieczyste. Warto, aby bazą takich sałatek były lekkie warzywa, takie jak kapusta pekińska, którą wykorzystaliśmy w naszym przepisie, ale sprawdzą się też sałata lodowa, sałata rzymska, młoda kapusta, cykoria, botwinka, liście szpinaku czy rukola. Do sałatek pasują zarówno lżejsze sosy na bazie oliwy, jak i sosy z dodatkiem majonezu czy śmietany (lub w wersji odchudzonej z dodatkiem jogurtu naturalnego).
Czytaj też:
Ta sałatka makaronowa z tuńczykiem to mistrzostwo świata. Jest lekka, a sycącaCzytaj też:
Pierś z kurczaka w aksamitnym sosie. To danie obiadowe z patelni zrobisz w 25 minut