Pasta z fasoli z puszki to klasyk bezmięsnych dodatków do chleba. Lubię mówić, że to najszybsza pasta kanapkowa, bo wystarczy zmiksować fasolkę z odrobiną oliwy i przyprawami. Ten przepis jest nieco inny, bo tu trzeba jeszcze podsmażyć cebulę i suszone pomidory. To właśnie te dwa składniki sprawiają, że pasta z fasoli smakuje wyjątkowo.
Jak zrobić pastę kanapkową z fasoli?
Pasta kanapkowa w tym wydaniu to prosta pasta z dodatkiem cebulki i suszonych pomidorów. Dodatki należy przesmażyć na oliwie (jeśli nie zależy ci na wersji wegańskiej, podczas smażenia możesz na patelnię dorzucić też odrobinę masła). Rada: cebulę i posiekane pomidorki suszone możesz smażyć także na oliwie, którą były zalane pomidory.
W przepisie podaję, aby najpierw zmiksować fasolkę, a potem dodać przesmażoną cebulę i pomidory. Dzięki temu zachowają one swoją teksturę i będą widoczne w gotowej paście. Jeśli jednak wolisz gładkie pasty kanapkowe, śmiało możesz zmiksować wszystko razem. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodaj do miksowania nieco oliwy lub zalewy z fasolki.
Przepis: Pasta z fasoli
Prosta pasta kanapkowa z fasolki w puszce.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 153 w każdej porcji
Składniki
- 1 puszka białej fasoli
- 1 mała cebula
- 2 pomidory suszone
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówCebulę drobno posiekaj i wrzuć na patelnię na rozgrzaną oliwę. Smaż, aż się zeszkli. Pokrój drobno pomidory i dorzuć do cebuli. Smaż razem, aż cebula zacznie się lekko rumienić.
- Robienie pastyFasolkę odsącz i zmiksuj, dodaj składniki z patelni i wymieszaj. Dopraw sola i pieprzem.
Pasta z fasoli doskonale smakuje na chrupiącym pieczywie, grzankach i tostach. Połóż na nią plasterki kiszonego ogórka, świeżego pomidora lub chrupiącą paprykę. Pastę możesz wykorzystać również do naleśników czy tortilli.
Inne pomysły na pastę z fasoli
Pasta kanapkowa z fasoli w puszce może być przygotowana z dowolnej fasolki. Do fasoli możesz dodać inne dodatki, propozycja z cebulą i suszonymi pomidorami jest tylko jedną z opcji. Do fasolki świetnie będzie pasować np. zielona natka pietruszki. Pyszna pasta wyjdzie z dodatkiem wędzonego tofu lub cebulki przesmażonej z odrobiną wędzonej papryki. Do fasoli można dorzucić również suszone zioła, np. oregano albo tymianek.
Czytaj też:
Wrzucam na patelnię dwa zdrowe warzywa i jajka. Ostatnio jem jajecznicę tylko w takiej wersjiCzytaj też:
To pyszne śniadanie wygrywa w moim domu z owsianką. Jest delikatne i nadzwyczaj zdrowe