Kopytka serowe smakują rewelacyjnie z tym prostym sosem. Pyszny i tani obiad robi się w kilka chwil

Kopytka serowe smakują rewelacyjnie z tym prostym sosem. Pyszny i tani obiad robi się w kilka chwil

Dodano: 
Serowe kopytka z sosem pomidorowym
Serowe kopytka z sosem pomidorowym Źródło: Shutterstock / Brzostowska
Kopytka z sosem to szybki sposób na uszykowanie obiadu, którym naje się cała rodzina. To jednocześnie rozwiązanie bardzo ekonomiczne, bo danie składa się w większości z tanich składników.

Kopytka serowe są delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Do tego wyrazisty sos pomidorowy z cebulą, czosnkiem i ziołami – i nic więcej nie potrzeba. Cały przepis jest dziecinnie prosty i szybki. Przygotowanie kopytek wbrew pozorom nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy zagnieść ciasto i po chwili kopytka mogą już lądować w garnku z gotującą się wodą. W tym czasie robi się sos, dlatego śmiało można powiedzieć, że to obiad ekspresowy.

Jak zrobić serowe kopytka z sosem?

Do kopytek wykorzystaj zwykły twaróg, może tłusty lub półtłusty. Do ciasta na serowe kopytka z tego przepisu możesz dodać nawet do dwóch szklanek mąki: dodaj najpierw półtorej szklanki i zagnieć ciasto i w razie potrzeby podsypuj dodatkowo mąką. Inspiracja: do ciastka na kopytka możesz dodatkowo dorzucić łyżkę tartego parmezanu.

Sos to prosty sos na bazie passaty pomidorowej. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste, a smaku całości nadają przesmażone cebula i czosnek oraz aromatyczne oregano. Jeśli chcesz, do sosu możesz dodać również inne warzywa, np. pokrojony drobno seler naciowy, ostrą papryczkę, ale też pokrojoną drobno marchewkę czy pietruszkę (warzywa korzeniowe też warto przesmażyć na początku na oliwie, a potem dusić w passacie do miękkości).

Przepis: Kopytka serowe z sosem pomidorowym

Pomysł na prosty obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
655 w każdej porcji

Składniki

na kopytka:

  • 800 g ugotowanych ziemniaków
  • 300 g twarogu
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól

na sos:

  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie kopytekZiemniaki i twaróg przepuść przez praskę. Zagnieć z mąką, jajkiem i odrobiną soli. Jeśli ciasto jest za rzadkie, podsyp więcej mąki. Roluj kawałki ciasta i tnij na kawałki. Gotuj na osolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia.
  2. Robienie sosuCebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Rozgrzej oliwę, wrzuć na nią najpierw cebulę, a kiedy się zeszkli, dodaj czosnek. Smaż chwilę, dodaj passatę i oregano. Gotuj, aż sos uzyska pożądaną przez ciebie konsystencję. Dodaj oregano, dopraw solą i pieprzem.
  3. Robienie daniaKopytka wyłóż na talerz i polej sosem.

Jak podawać kopytka serowe z sosem?

Gotowe danie możesz udekorować świeżymi listkami bazylii, ale też innych ziół. Kopytka polane sosem pomidorowym możesz też posypać tartym parmezanem lub innym wyrazistym serem. Danie dobrze smakuje również posypane pokruszoną fetą, kozim serem lub serem pleśniowym.

Jeśli lubisz mieć dużo zielonego na talerzu, wyłóż na jego dno liście z rukoli i dopiero na nich połóż kopytka i polej sosem. Mogą to być również liście szpinaku baby.

Czytaj też:
Biorę jajka, mąkę i robię pyszne kluski. To mój niezawodny sposób na ekspresowy obiad z niczego
Czytaj też:
Smażę pieczarki i mieszam ze zdrową kaszą. Genialny, tani posiłek robię w niecałe pół godziny